AB'den Türkiye'ye 'İstanbul Sözleşmesi' eleştirisi: Kanunda açıklar var

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olmasını eleştirdi. Meyer-Landrut, 6284 sayılı Kanunu’nda açıklar olduğunu belirterek yeterli korumayı sağlamadığını söyledi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini "üzüntüyle karşıladıklarını" belirtti. Meyer-Landrut, iktidarın İstanbul Sözleşmesi yerine işaret ettiği 6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun da açıkları olduğunu eleştirilerine ekledi.

AB Türkiye Delegasyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında dün akşam Bilkent Üniversitesi'nde panel düzenledi. Panele AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Herrström, klinik psikolog ve psikoterapist Prof. Dr. Ceylan Daş ve Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu katıldı.

“KANUN İLE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN KORUMAYA ÇALIŞTIKLARI ARASINDA FARKLILIKLAR VAR”

Büyükelçi Meyer-Landrut, panelde yaptığı konuşmada İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin “Bu, farkındalığın arttırılmasını sağlıyordu ve bu konudaki tedbir ve korumaları da arttırıyordu. Evet, Türkiye'de bir kanun var. Kanunlar uygulandığı ölçüde iyidir. O yüzden onların uygulanması gerekir ki koruma sağlayabilsinler. Kendi açımdan şunu belirtmek isterim ki maalesef bazı açıklar var kanunda. Kanunun koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi’nin korumaya çalıştıkları arasında bazı farklılıklar var. O farklılıkların da ele alınıp kapatılması gerekir" diye konuştu.

İsveç'in Ankara Büyükelçisi Herrström de ülkesine dair "İsveç'i bir başarı ülkesi anlatıyorum ama her şey çok iyi diyemem, çok korkunç toplumsal cinsiyete dayalı şiddet örnekleri de var" dedi.

Herrström, konuşmasının devamında ‘erkeklerin değişmesi gerektiğini’ belirterek, "Kadınların güçlendirilmesi, bir toplumun büyümesi, gelişmesi anlamına geliyor. Sadece ekonomik açıdan da değil. Dolayısıyla erkeklerin değişmesi gerek. Burada bulunan tüm erkekler için geçerli diye düşünüyorum. Hepimizin sorumluluğu var. Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınları desteklemeliyiz" açıklaması yaptı.

Panelle birlikte dünya çapında yürütülen "Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm” kampanyasının Türkiye ayağı da başlatılmış oldu.

(ANKA)

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Oyuncu Hayal Garip, şiddete maruz bırakıldığını açıkladı Uşak Üniversitesi'nde taciz skandalı: Öğretim görevlisi açığa alındı Bursa’da vahşet: Hamile kadını cinsel ilişki sırasında öldüren erkekten çirkin savunma Fatih'te bir kadına şiddet uygulayan erkek, tutuklandı İntihar girişiminde bulunan Zelal: Abilerim istismar etti, ailem intihara zorladı