ABD'den kırmızı liste kararı: Aralarında Türkiye de var

ABD yönetimi, denetim yapamadığı 14 Çinli şirketi kırmızı listeye aldı. Listeye, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Bulgaristan, Kanada, Endonezya, İsrail, Malezya, Suudi Arabistan ve Singapur'dan da şirketler eklendi.

ABD yönetimi, denetim yapamadığı 14 Çinli şirketi kırmızı listeye alarak ABD'li ihracatçıların bu şirketlere ürün satmadan önce ayrıntılı inceleme yürütmesini zorunlu tutan bir karar aldı. Listede, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu başka ülkelerden şirketler de var.

ekonomim.com'da yer alan habere göre, denizaşırı ihracat kontrollerinden sorumlu olan ABD Ticaret Bakanlığı, 14 Çinli şirketin yanısıra listeye Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Bulgaristan, Kanada, Endonezya, İsrail, Malezya, Suudi Arabistan ve Singapur'dan da şirketler ekledi.

Bahsi geçen listeye alınmak, şirketler için çok daha katı kısıtlamaların uygulamaya alınacağı 60 günlük bir süreç başlatabilir.

ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Don Graves "İhracat kontrolleri uygulamak Amerikan milli güvenliğini korumak için hayati önem taşıyor. ABD'nin ileri teknoloji ürünlerinin dünyada nasıl kullanılacağını belirlemek için elimizdeki tüm imkanları kullanacağız" dedi.

"ABD BİR AN ÖNDE BU YANLIŞ UYGULAMALARI BIRAKMALI"

Çin'in Washington Büyükelçiliği sözcüsü ise "Çin ABD'nin ihracat kontrol önlemlerini suistimal etmek ve yabancı şirketleri bastırmak ve yönetmek üzere attığı adımlara şiddetle karşı çıkıyor" diye konuştu. Sözcü, "ABD bir an önde bu yanlış uygulamaları bırakmalı. Çin, Çimli şirketlerin haklarını ve çıkarlarını kararlılıkla korumak üzere gereken önlemleri alacak" ifadelerini kullandı.

ABD, bir süredir Pekin'in teknoloji alanında kaydettiği ilerlemelere karşılık ihraç edilen ABD ürünleri üzerindeki kısıtlamaları kullanarak iki ülke arasında gerilimi tırmandırıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Hollanda'dan ‘Gümrük Birliği’ için Kavala ve Demirtaş şartı Fukuşima'nın radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltılacak: Üçüncü evre yarın Hamas'tan Erdoğan'ın 'Kuvay-ı Milliye' sözlerine yanıt Netanyahu’dan İran mesajı: "Kendi kararımızı alacağız"