ABD: Türkiye'nin 'Suriye'ye yeni operasyon' çalışması bölgesel istikrarı zayıflatır

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yeni bir askeri operasyon düzenleme planlarından endişe duyduklarını kaydetti. Price, Türkiye'den Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyonların durdurulması dahil Ekim 2019'da varılan anlaşmaya uymasını beklediklerini ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyine yeni bir askeri operasyon düzenleme planlarının bölgede istikrarı zayıflatacağını söyledi. ABD'nin Türkiye'den Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyonların durdurulması dahil Ekim 2019'da varılan anlaşmaya uymasını beklediğini kaydeden Price, "Herhangi bir gerginliğin tırmandırılmasını kınıyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının korunmasını destekliyoruz" diye konuştu.

Reuters haber ajanasında yer alan habere göre, Price günlük basın toplantısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye operasyon sinyali vermesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'BÖLGESEL İSTİKRARI ZAYIFLATIR'

Türkiye'nin güneydeki sınırlarına ilişkin güvenlik endişelerinin farkında olduklarını belirten Price, "Ancak herhangi yeni bir operasyon bölgesel istikrarı daha da zayıflatır, ABD güçlerini ve IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun mücadelesini riske atar" şeklinde konuştu. Price, "Suriye'nin kuzeyinde artan olası askeri faaliyetlere ve özellikle buradaki sivil nüfus üzerindeki etkilerine ilişkin rapor ve tartışmalardan derin endişe duyuyoruz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü (23 Mayıs) Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Suriye'ye yeni bir askeri operasyon düzenlenebileceğine işaret ederek, "Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinlikte güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kısmıyla ilgili adımları atmaya başlıyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Erdoğan, Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında konuyla ilgili kararların alınacağını da sözlerine eklemişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Özgür Özel'den Erdoğan'a yanıt: Küstahlaşmış ve kibrinden arınamamış bir noktada AKP’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi 562 bin TL'lik Rolex saat takan AKP'li Yenişehirlioğlu: "Alın teriyle helal yoldan edindim" Adalet Bakanlığı'ndaki 'mülakat' skandalının belgeleri ortaya çıktı CHP’den “AKP Anayasasına” kırmızı ışık: “Yan yana gelmemiz mümkün değil”