Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya yaşamını yitirdi

Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya, tahliye edildiği gün yaşamını yitirdi

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinde geçirdiği bağırsak kanaması sonucu sık sık hastane ve cezaevi arasında mekik dokuyan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya hakkında tahliye kararı verildiği gün getirildiği Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde yaşamını yitirdi. Kalbi yüzde 25 çalışan Kaya, 25 Mart'ta kalp krizi ve beyin kanaması geçirmişti. Kaya, 3 kez yoğun bakıma alınıp, “Durumu iyi” denilerek tekrar cezaevine götürülmüştü.

Kaya için 20 Mayıs'ta Osmaniye Devlet Hastanesi tarafından “Cezaevinde kalamaz” raporu verilip, aynı gün Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine sevk edildi. Kaya hakkında Osmaniye Devlet Hastanesi tarafından “Cezaevinde kalamaz” raporu verildikten sonra Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da dün tahliye kararı verildi.

Kaya'nın avukatı İlhan Öngör, tahliye kararı sonrasında "Artık kurtulacak gibi değil. Yaşaması zor. Hatta hastaneden sağlıklı bilgi verilmiyor. Bize, 'öldü' demiyorlar ama 'yaşaması zor' diyorlar. Doktorlarla görüştüm bana, tedaviye artık cevap vermediğini söylediler" demişti.

Geç kalınan tahliyeden yetkililerin sorumlu olduğunu söyleyen Öngör, “Günlerdir, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Osmaniye Savcılığı, cezaevi ve hastaneler arasında mekik dokuyoruz; tüm başvuruları yaptık. Durumun ciddi ve yaşamsal olduğunu anlatmaya çalıştık. Ancak klasik bürokrasi diliyle 'Gerekeni devletimiz yapılıyor' denildi. Bir ayda 20 kez kriz geçiren Sabri Kaya'yı bu hale getiren devlet aklı ve bürokrasisidir. Bunu sadece ihmalkarlıkla dahi açıklayamayız, göz göre göre bu sonuç ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesinin infaz erteleme ve hastaneye yatırma tedavi edilmesi talebimize ambulans kapıda bekliyor gibi bir gerekçeyle ret etmesi sonucunda gelinen nokta budur, kapıda beklediği iddia edilen ambulans Sabri Kaya'yı iyileştiremedi. Kendi gözetimi altında bulunan Sabri Kaya'nın yaşam hakkını devlet koruyamamıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Kaya, 6 Mayıs'ta haftalık telefon görüşmesinde ailesini arayarak, “Artık dayanacak gücüm kalmadı. Ben öleceğim” demişti.

MA

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı İmamoğlu 'kırık sandalye' olayını anlattı: Erdoğan'a verdiği yanıtı söyledi Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı