Ahmet Şık, 'sınır karakolunda mültecilere işkence' iddialarını Soylu’ya sordu

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay'daki sınır karakolunda 8 mülteciye işkence edildiği iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. Şık, "Bu işkenceler sırasında mültecilerin hayatını kaybettiği iddiası doğru mudur? Kaç mülteci yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren mültecilerin kimlik bilgileri ve hukuki statüleri nedir?" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay’da 8 mültecinin jandarmalar tarafından gözaltına alındıktan sonra işkenceye uğradığı ve 2 mültecinin işkence sebebiyle yaşamını yitirdiği iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Şık, önergesinde, "Mültecilerin dövülerek arabaya bindirildikleri, götürüldükleri yerde sopa, cop ve elektrik kablolarıyla işkencenin devam ettiği, işkence sırasında üzerlerine mazot döküldüğü ve mazot içmeye zorlandıkları ve çıplak şekilde soyularak demir sopalarla dövüldüklerine dair beyanlar basında ve kamuoyunda yer almıştır” ifadelerini kullandı.

Ahmet Şık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

1- "Bakanlığınıza bağlı jandarmalara isnat edilen işkence ve kötü muamele iddiaları doğru mudur?

2- Bu işkenceler sırasında mültecilerin hayatını kaybettiği iddiası doğru mudur? Kaç mülteci yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren mültecilerin kimlik bilgileri ve hukuki statüleri nedir?

3- Diğer mültecilerin sağlık durumu nasıldır? Mülteciler nerede tutulmaktadırlar?

4- İşkence suçu isnat edilen şüpheli memurlar hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

5- Basına yansıyan, işkence suçlamasıyla iki teğmen ve bir üsteğmenin tutuklandığı iddiası doğru mudur?

6- Bakanlığınızın, işkencenin önlenmesine dair herhangi bir çalışması var mıdır? 2016 yılından bugüne kadar bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetlerinde görev yapan kaç memur işkence ve kötü muamele suçlamasından soruşturulmuş, kaç memur cezalandırılmıştır?"

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’liler sarayın müdavimi olmuş Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Askeri üniformayla servis yapılan restoranda 3 gözaltı Görevine iade edilen akademisyene bir yıldır oda verilmedi Seçim yapıldı: CHP'de yeni grup başkanvekili belli oldu