Altılı Masa’da kritik toplantılar

Altılı Masa’nın 13 Şubat’taki zirvesi öncesi Kılıçdaroğlu ve Akşener partilerinden yetki almak için toplanacak. İttifakın İYİ Parti haricindeki üyelerinin ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yeşil ışık yaktığı öğrenildi.

Hüseyin ŞİMŞEK

Son olarak 20 Ocak’ta toplanarak seçim güvenliği ve Altılı Masa çalışmalarını ele alan CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında Perşembe günü yeniden bir araya gelerek seçim gündemini ele alacak. 14 Mayıs olarak dillendirilen seçim tarihine yönelik adaylık tartışmalarının ele alınacağı toplantıda, Kılıçdaroğlu’na adaylık yolunda kurmaylarından tam yetki verilmesi bekleniyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, dört gün sonraki Altılı Masa 12’nci liderler buluşmasına PM’den aldığı yetki ile katılacak. Masada ise İYİ Parti’nin “erken bulması nedeniyle” adayın 13 Şubat’ta da belirlenmeyeceği ifade ediliyor.

YETKİ İSTEYECEK

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun imzası ile Parti Meclis üyelerine gönderilen toplantı çağrı metninde, "Parti Meclisimiz 9 Şubat 2023 Perşembe günü saat 12.00’de Ankara’da Parti Genel Merkezinde, ‘2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28’inci dönem Milletvekili Genel Seçimi hazırlık ve çalışmalar’ gündem başlığı ile toplanacaktır" denildi. Bu toplantıda PM üyelerinin özellikle cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Kılıçdaroğlu’na yönelik “destekleyici” konuşmalar yapması bekleniyor. Toplantıda parti örgütlerinin seçime hazırlıkları da ele alınacak.

BEŞ LİDERE RAĞMEN

CHP PM toplantısında aldığı yetkiyle Altılı Masa liderler buluşmasına katılacak Kılıçdaroğlu’nun adı, diğer liderler tarafından da yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Muhalefet kulislerinden edinilen ve kamuoyunun da gündemine taşınan gelişmelere göre, Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, ev sahibi sıfatıyla liderlerle gerçekleştirdiği birebir görüşmelerde, Kılıçdaroğlu’na yeşil ışık yaktı. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan ile birlikte Gültekin Uysal’ın da herhangi bir itirazının olmadığı dile getirildi. Ancak İYİ Parti cephesinden ise farklı sesler dillendirilmeye devam ediyor. Öte yandan CHP gibi İYİ Parti de bu süreçte Genel Başkan Meral Akşener’e yetki vermek için kurullarını toplayacak. Altılı Masa toplantısından iki gün önce partinin en üst yönetim organı olan Genel İdare Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek.

***

Düzeltme samimi bulunmadı

İstifa etmek zorunda kalan Kurumsal İlişkiler Başkanı Cihan Paçacı’nın ardından bir başka İYİ Partili isim Ümit Özlale de adaylık konusunda tepki çeken ifadeler kullandı. Özlale, “CHP masayı Kemal Bey’in cumhurbaşkanlığını onaylatmak için kurduysa, biz onay makamı değiliz” dedi. Çok sayıda tepki alan Özlale, daha sonra bu açıklamayı “Adayın 13 Şubat’ta açıklanacağına” yönelik demeçler hakkında yaptığını söylese de tepkilerin önüne geçemedi. Özlale’nin düzeltmesi, "samimi" bulunmadı.

İYİ Partili Özlale, 13 gün içerisinde siyasi parti liderlerinin birbiriyle görüşmesi sonucunda halkın iradesini yansıtacak bir cumhurbaşkanı adayının seçilmesinde yöntem ve sürenin yeterli olmadığını düşündüğünü dile getirse de Altılı Masa kaynakları Özlale’nin bu açıklamayı, “Paçacı’nın durumuna düşmemek için” yaptığı ve beş parti tarafından rahatsızlıkla karşılandığı görüşünde.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Bilal Erdoğan ile Mustafa Varank arasında ıstakoz ‘goyguyu’ Ne rota ne de ortak değiştirebilir CHP’de grup başkanvekilliği yarışı Ömer Çelik’ten ‘kabine değişikliği’ açıklaması