Amasra faciası dahi ders olmadı

2023 yılı yatırımlarından Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ‘cep harçlığı’ düştü. İletişim Başkanlığı’na binasının kapasite artırımı için 47 milyon TL ayrılırken TTK’ye iyileştirme çalışmaları için 7,3 milyon TL öngörüldü.

Mustafa BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın projeleri başta olmak üzere, artı değer üretmeyen çok sayıda projeye yüz milyonlarca lira ayrılan 2023 yılı yatırımlarından Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) payına düşen tutar, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Sonuncusu Bartın Amasra olmak üzere, ölümlü maden kazalarında sorumluluğu sorgulanan kuruma 2023 yılında gerçekleştirmesi planlanan madencilik altyapı ve iyileştirme çalışmaları için adeta cep harçlığı verildi.

GÜVENLİK ZAFİYETİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan ve merkezi yönetim kapsamındaki idarelere 2023 yılı için ayrılması öngörülen ödeneklere yer verilen Yatırım Programı, madencilik sektöründeki iş güvenliğine yönelik zafiyetin süreceğini gözler önüne serdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na, “Madencilik Altyapı ve İyileştirme” kalemi için yalnızca 7 milyon 350 bin TL’lik ödenek ayrıldığı öğrenildi. TTK’nin 2021 yılına yönelik verileri de maden kazalarının göz göre geldiğini ortaya koyuyor. 2021 yılında, “Madencilik Altyapı ve İyileştirme” amacıyla yalnızca 480 bin TL harcayan kurumun, “İş Güvenliği ve Eğitim Kampüsü” için ise hiçbir adım atmadığı biliniyor.

***

FATİH PROJESİ’NE 2,2 MİLYAR TL

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yılı Yatırım Programı’nda Diyanet ve İletişim Başkanlığı için ayrılan ödenekler ise dikkat çekiyor. Katma değer üretmediği gerekçesiyle eleştirilen ve maliyetleri itibarıyla tartışma yaratan bazı projeler ve ödenekleri ise şöyle sıralanıyor:

•İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi: 67 milyon 300 bin TL

•Hizmet binasının kapasitesinin artırılması (İletişim Başkanlığı): 47 milyon TL

•FATİH Projesi: 2 milyar 210 milyon TL

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Utanın ‘büyükler’ Parayı öğüttüler Bayraktar’a ‘yürü ya kulum’ denmiş Cübbeli Ahmet'ten 'Hasan Efendi'nin ölümüyle ilgili açıklama Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde