Ankara-Sivas YHT Hattı da risklerle dolu

2008’de temeli atılan ancak hâlâ bitmeyen Ankara-Sivas YHT Projesi’nde, yurttaşın canı tehlikeye atıldı. Teknik şartnamenin değiştirildiği, Yozgat-Sorgun arasına şartnameye uygun olmayan ‘bazalt’ döşendiği belirtildi.

Mustafa BİLDİRCİN

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerden önce, “Ramazan Bayramı’nda açılacak” dediği Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı projesinin temeli 2008 yılında atıldı. 2011’de bitirilmesi planlanan ve maliyeti 2 milyar 91 milyon TL olarak açıklanan proje, aradan geçen 14 yıla karşın halen tamamlanamadı.

Tamamlanma yılı tam dört kez ertelenen projedeki kördüğüm, 2023 Yılı Yatırım Programı’na da yansıdı. Yatırım programına projenin tutarı 64 milyar 528 milyon TL, tamamlanma yılı ise 2023 olarak yazıldı. Proje kapsamında 2022 yılı sonuna kadar yapılan toplam harcamanın 62 milyar 128 milyon TL olduğu bildirildi.

ŞARTNAME DEĞİŞTİ

Açılış tarihi sürekli ertelenen hattın bazı bölümlerinde göçükler yaşandı. Hat üzerindeki sorunlar güvenlik zafiyetini ortaya koyarken projedeki güvenlik riskine dikkat çeken çarpıcı yeni bir iddia daha ortaya çıktı. İddia, TBMM Deprem Komisyonu’nun 16 Mart 2023 tarihli toplantısında dile getirildi. Toplantıya davet edilen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, konuşmasında Ankara-Sivas demiryolu hattına da değindi. Demiryolunun yapımı sırasında, “Teknik şartname çok zor, bu şartları sağlayan kimse yok” denilerek teknik şartnamenin değiştirildiğini öne süren Kadıoğlu, “Özellikle Yozgat ile Sorgun arasına, bir demir ocağından bazalt getirdiler. Taş olabilir ama hiçbir şekilde şartnameyi sağlamıyor” dedi.

EN ÖNEMLİSİ GÜVENLİK

Komisyonda dile getirilen iddianın, “Hatta yönelik en vahim iddia” olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Ulaş Karasu, demiryolu projelerinden en önemli ögenin güvenlik olduğunun altını çizdi. Pamukova ile Çorlu’da yaşanan ölümlü tren kazalarının hala hafızalarda olduğunu belirten Karasu, iktidarın bu facialardan ders almadığını söyledi. İktidarın, “Seçim öncesi hattı açmak” istediğini kaydeden Karasu, “Özellikle bakanlık, ‘Seçimden önce hattın kurdelesini keselim de ne olursa olsun’ mantığıyla iş yapıyor. Birinci sıraya alınan durum seçim vaadi iken güvenlik ikinci sıraya atılıyor. Bu mantıkla demiryolu projesi yapılamaz. Güzergahta bir kaza yaşanırsa bunun hesabını kim verecek?” diye sordu.

TBMM GÜNDEMİNDE

Hattaki güvenlik zafiyetine yönelik iddialar TBMM gündemine de taşındı. CHP’li Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

•Ankara-Sivas YHT Hattında teknik şartnameyi sağlamayan bazalt taşı kullanılmış mıdır?

•İddiaya konu olan bazalt taşının kullanılmasına bağlı olarak teknik şartnamenin değiştirildiği de iddia edilmektedir? Söz konusu iddia gerçeği yansıtmakta mıdır?

•İddialar gerçeği yansıtıyorsa; hattın hangi güzergahları için teknik şartnamede değişikliğe gidilmiştir?

•Söz konusu değişiklik hattın güvenliği açısından tehlike oluşturmakta mıdır?

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan açıkladı: Özgür Özel görüşmesinde 'yeni anayasa' teklifinde bulunacak Bahçeli AKP’ye balans ayarı çekti Ölen borçlusunun mezarını açıp cesedi yakmaya çalışan kişi serbest bırakıldı Utanın ‘büyükler’ İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs yasağı: Taksim kutlamalara kapalı olacak