'Aralık ateşi' bütçeyi yaktı

Kamudaki abartılı harcamalar nedeniyle ‘Aralık ateşi’ olarak adlandırılan alışkanlık zirve yaptı. Kasımda 134 milyar TL olan harcamalar, aralıkta 281 milyar TL’ye çıktı.

Nurcan GÖKDEMİR

“Ödenekleri tüketelim” telaşı ile yapılan ve “Aralık ateşi” olarak isimlendirilen harcama alışkanlığı bu yılın son ayının harcamalarına da damgasını vurdu. Hemen hemen tüm genel bütçeli idareler yılın en yüksek harcamasını yıllık bütçe açığının dörtte üçünün kaydedildiği Aralık ayında yaptı.

Aralık ayında yüksek harcama yapan kamu idareleri arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı, Kasım ayında 231 milyon TL, Aralık ayında ise 749 milyon TL harcadı. Yıl rekoru kıran Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık harcama toplamı 3 milyar 653 milyon TL oldu. TBMM de 303 milyon TL’lik Aralık harcaması ile Kasım harcamasını ikiye katladı, TBMM yıl boyunca 1,8 milyar TL harcama yaptı.

Aralık ayında ödenekleri tüketmek için daha çok silah, kırtasiye gibi dayanıklı mal alımının yapıldığı biliniyor. Milli Savunma Bakanlığı da son ay 9.5 milyar TL’lik harcaması ile Kasım ayından 2 milyar TL daha fazla harcadı.

İçişleri Bakanlığı 2,4 milyar TL’lik Aralık harcaması ile 1,2 milyar TL’lik Kasım harcamasını ikiye katladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iki ay arasındaki harcama farkı üç katı oldu. Kasım’da 57,8 milyar TL olan harcama son ay 149,4 milyar TL’ye fırladı.

Bütçenin kara deliği kabul edilen ve müteahhitlik ödemelerini yapan Ulaştırma Bakanlığı’nın iki aylık harcaması arasındaki fark dört katı geçti. En fazla harcaması artan idare olan bakanlık Kasım’da 5,5 milyar TL, Aralık’ta ise 21,6 milyar TL harcama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı başkanlıklar da acele ile yıl bitmeden harcamalarını arttıran idarelerden oldu. İletişim Başkanlığı’nın harcaması bir ayda 34 milyon TL’den 162 milyon TL’ye, Milli Saraylar’ın harcaması da 39 milyon TL’den 63 milyon TL’ye çıktı.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Dünya Bankası'ndan alınan kredide 'mülteci' şartı: CHP tepki gösterdi Zam yok, açlık var Fahiş fiyatlar boykot getirdi: "Hafta sonu kafe ve restoranlara gitmeyin" Maaşını taşımak isteyen emeklilere ‘faiz’ engeli Dolar/TL güne nasıl başladı?