‘Aranan’ Putin Mariupol’de

Savaş suçu işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkında yakalama kararı çıkardığı, aranan kişi ilan ettiği Putin, Mariupol gezisine çıktı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İlhakın yıldönümünde Kırım’a giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kritik bir ziyaret daha geldi. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Putin’i aranan kişi ilan etmesinin ardından Rus lider, geçtiğimiz yılın mayıs ayından itibaren Rus güçlerinin kontrolünde olan Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’u ziyaret etti.

Ukrayna’daki savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Donbass’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Putin, Mariupol sokaklarını gezdi. Hakkındaki savaş suçu iddialarına yanıtsız kalan Rus lider, bölgede vatandaşlarla sohbet edip sıcak temaslarda bulundu. Uluslararası haber ajansları Donbass bölgesine gerçekleştirilen bu ilk ziyareti ‘sürpriz’ olarak nitelendirdi.

Şiddetli çatışmaların ardından 30 Eylül’de Putin tarafından törenle imzalanan belgelerle resmen ilhak edilen kentteki gezi Rus devlet televizyonunda yayımlandı. İlgili haberde, Rusya Devlet Başkanı’na eşlik eden Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, kentin yeniden yapılandırılması ile ilgili bilgiler vererek, "insanların şehre dönmeye başladığını" ve Mariupol’de, toplu taşıma sistemi ile sokak lambalarının yeniden faaliyete geçtiğini bildirdi. Ayrıca, Putin’in sohbet ettiği bazı Mariupollülerin de, Rusya Devlet Başkanı’na, bu habersiz ziyareti için teşekkür ettiklerini gösteren görüntüler de ilgili haberde yer aldı.

İŞ GEZİSİ

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Putin’in, savaşta büyük tahribata uğrayan, Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol’a bir "iş gezisinde" bulunduğu bildirildi.

Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaşta aktif rol alan Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan Rus birliklerinin komuta merkezini de ziyaret etti. Burada askeri yetkililerle toplantı yapan Putin, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve bazı komutanların rapor sunumlarını dinledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Rostov’daki komuta merkezine yaptığı ziyaretin de önceden planlanmadığının altını çizdi. Putin, önceki gün de Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’daki Sivastopol şehrine ziyaret gerçekleştirmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yunanistan'da 5,7 büyüklüğünde deprem Almanya'da 63 yıllık uygulama sona erdi İsrail ve ABD, kritik görüşme için tarih belirleyecek Bakalım Alman barış güçleri seslerini duyurabilecek mi? Japonya'da 'diyet gıda' alarmı: Ölü sayısı 5'e yükseldi