Arkadaşlarımızı ihmal öldürdü

Ülkeyi yasa boğan depremde, iki müzisyen yaşamını yitirdi, 3’ü ise göçük altında. Müzisyenlerin yakınları, “Arkadaşlarımızı ihmal öldürdü” dedi. Yakınları enkazda olan sanatçılar ise, “Sesimizi duyan yok” siteminde bulundu.

Işıl ÇALIŞKAN

Ülke tarihinin en büyük felaketlerinden birine tanıklık ettiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremde, sanat dünyasından acı haberler gelmeye başladı. 2 müzisyen yaşamını yitirdi, 3 müzisyen ise hâlâ göçük altında. Sanat dünyasından çok sayıda isim ise yakınlarını enkaz altından kurtarmak için yardım çığlıkları atıyor.

42 yaşındaki Türk Halk Müziği sanatçısı Aziz Taştan, eşi ve iki kızıyla Adıyaman’daki deprem nedeniyle yaşamını yitirdi. Öğretmen, besteci ve söz yazarı olan Aziz Taştan’ın deprem sırasında evinde bulunduğu öğrenildi. Taştan, eşi Özgür Taştan ve iki kızının cansız bedenlerinin birbirlerine sarılmış olarak bulundukları bildirildi.

ÖLDÜĞÜNE HİÇ İHTİMAL VERMEDİM

Aziz Taştan’ın BirGün’e konuşan müzisyen arkadaşı Yaşar Aydın, Taştan’ın 1 yıl önce trafik kazası geçirdiğini ve kurtulmasını mucize olarak gördüklerini belirtti. Taştan, “Tam kurtulduğuna sevinirken büyük bir yıkım yaşadık. Daha geçen hafta konuştuk. Çok önemli bir ses, çok özel besteleri vardı. Sanatsal olarak ve kişilik olarak dört dörtlük bir insandı. Büyük bir kayıp” dedi.

Taştan ile geçen hafta telefonda konuştuklarını ifade eden Aydın, müzisyenin bir albüm hazırlığında olduğunu belirtti. Aydın, “Bu hafta İstanbul’a gelecekti ve albüm çalışmalarına başlayacaktık” ifadelerini kullandı.

Daha önce Adıyaman’daki evini de ziyaret ettiğini belirten Aydın, “Gördüğüm kadarıyla çok yüksek katlı bir mahalle değildi. Pazartesi sabahı depremi görüp ilk ona mesaj attım. ‘İyi misin’ diye. Cevap gelmeyince aradım. Telefonu sürekli meşguldü. Öldüğüne hiç ihtimal veremedim. Yarım saat sonra gitaristi aradı. Kaybettiğimizi öğrendim. Bütün gün ağladım” şeklinde konuştu. Arkadaşını depremde yitirmenin çok üzücü bir his olduğunu ifade eden Aydın, “Adıyaman’da belediye binası çökmüş. Yapıları denetlemesi gereken kurumun kendi binası çökmüş. Ne denebilir ki. Yapı denetim ihmalleri çok ciddi” diye konuştu.

Aziz Taştan, eşi ve çocuklarıyla depremde yaşamını yitirdi.

MARAŞ’A MÜZİK YAPMAK İÇİN GİTMİŞ

Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, müzisyen İsa Kartal’ın yaşamını yitirdiğini Twitter hesabından duyurdu. Akay, “Müzisyen İsa Kartal’ı da enkaz altında kaybettik. Kartal da oğlu Hanifi Kaan Kartal’la beraber hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

İsa Kartal

Pınar Can (Kahramanmaraş), Yasin Can (Adıyaman) ve Zilan Tigris (Diyarbakır) ise hâlâ göçük altında kurtarılmayı bekliyor. Solist Pınar Can’ın Kahramanmaraş’a müzik performansı yapmak için gittiği öğrenildi. Eşini geçen yıl kanser nedeniyle kaybettiği öğrenilen Yasin Can’ın ise Adıyaman’da birlikte yaşadığı çocuklarının cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi.

***

HATAY YANGIN YERİ

Müzisyen Selin ve Süheyl Sümbültepe kardeşlerin ailesi de depremin vurduğu kentlerden Hatay’da enkaz altında kaldı. 3 gündür enkaz başında ailelerine ulaşmak için çabalayan müzisyenler, “Herkesin yardımına ihtiyacımız var. Yardım edin” çağrısında bulundu.

BirGün’e konuşan Selin Sümbültepe, “Burası yangın yeri. Çok fazla enkaz var. Boyu yüksek olan vinç araçları çok az sayıda ve büyük yıkıntılar için sadece onlar çok elzem. Bilirkişi ekipleri çok az. Onlar gelse vinç eksik oluyor. Vinçin olmadığı yerde onlar oluyor. Tam bir donanım hâlâ bir sürü yerde yok. 3 gündür yardım bekliyoruz. Sesimizi duyan yok” dedi.

Selin Sümbültepe, Müzisyen

Süheyl Sümbültepe ise, Hatay Vergi Dairesi önünde çektiği Instagram videosunda, “İçeride kayıp babam var ve annemin cenazesini enkaz altından bütün olarak çıkarmaya çalışıyorum. Herkesin yardımına ihtiyacımız var. Ne olur yardım edin” çağrısında bulundu.

BİZDE ÇOK KAYIP VAR

Hatay’dan Hollanda’ya göçen Türk kökenli anne Birgül ve baba Alpaslan Dönmez’in kızları olarak dünyaya gelen Karsu Dönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Hatay’da bulunan ailesine ulaşamadığını söyledi. Aile üyelerinin fotoğrafları eşliğindeki paylaşımına “Türkiye & Suriye’deki tüm insanlara yardım edin” notunu düşen Karsu Dönmez, “Ben de bir mesaj yollamak istedim herkese. ‘Karsu sen nasılsın, ailen nasıl?’ diye soruyorsunuz hep” dedi.

Müzisyen sözlerine, “Bizde çok kayıp var. Nenem, halam, kuzenlerim yok. Hatay’a çok yardım gitmediğini duyuyorum ailemden. Sağ olun hep soruyorsunuz. Burada elimizden ne gelirse yapıyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun” diye devam etti.

Öte yandan, oyuncu Orhan Aydın’ın Hatay’da yaşayan kızı Eylem Şafak Aydın da hâlâ göçük altında kurtarılmayı bekliyor. Oyuncu Mert Fırat da akrabalarının enkazda kaldığını açıkladı.

***

ÖZPETEK’TEN DEPREM BÖLGELERİNE ANLAMLI DESTEK

Yaşamını İtalya’da sürdüren ünlü yönetmen Ferzan Özpetek, ülkemizde yaşanan felakete duyarsız kalmadı. Özpetek, İtalya’da bu cuma akşamı sahneleyeceği ve biletlerinin hepsi satılan ‘Ferzaneide’ adlı tek kişilik gösterisinden elde edilen 200 bin TL’yi Haluk Levent’in AHBAP Derneği’ne bağışladı. Özpetek, “Ben uzakta da olsam kalbim ülkemde ve ülkemin güzel insanlarında” diyerek, yaşanan bu felakete destek oldu.

CEM YILMAZ’DAN HATAY’A YEMEK DESTEĞİ

Oyuncu ve komedyen Cem Yılmaz Hatay’daki depremzedelere destek oldu. Yılmaz, sosyal medya paylaşımıyla yemek kamyonlarının bölgede bulunan depremzedelerin hizmetine açıldığının bilgisini verdi. Yılmaz Twitter paylaşımında, “Hatay, Araştırma Hastanesi’nin bahçesine yemek kamyonumuz kuruldu. Umut ediyorum ki ulaşan faydalanan olur. Faydalanmak isteyen haberdar olur” ifadelerini kullandı. Yılmaz, “Emeği geçen arkadaşlarıma güç kuvvet dilerim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
"Ölümlü Dünya 2" filmi Netflix'e geliyor Açık zihin Cem Yılmaz öfkelendi: “Bir-iki gerizekalı kendine eğlence bulmuş” Oyuncu Sevda Ferdağ hayatını kaybetti Fatih Akın yeni filminin hazırlıklarına başladı