Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun takvimi belli oldu

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 7 Aralık, ikinci toplantısının 14 Aralık'ta yapılacağını bildirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma takviminin belirleneceği toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşti. Toplantıya Bakan Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay katıldı. Ayrıca toplantı öncesi bakanlık binasına AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da ziyarette bulundu.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay toplantı sonrası açıklama yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 7 Aralık, ikinci toplantısının 14 Aralık'ta yapılacağını bildirdi Atalay, "Asgari ücret tespit komisyonunun takvimi belli oldu. İlk toplantı 7 Aralık saat 14.00'da, ikinci toplantı 14 Aralık saat 14.00'da yapılacak" ifadelerini kullandı.

Atalay, "Toplumu tebessüm ettirecek bir rakam çıkarsa imza atalım. Asgari ücret maalesef geçim ücreti oldu. Asgari ücret arttı diye işçi çıkaranlar oluyor onun önüne geçmek lazım" diye konuştu.

"NE ZAMAN RAKAM KONUŞULSA RAFLARDA FİYATLAR ARTIYOR"

Atalay'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları:

"Uygulama şubatın 1'inde olacak, 60 gün var biz asgari ücret konuşuyoruz. Konuşulunca bu milletin cebine para falan girmiyor. Geçmişte aralık sonunda belli oluyordu, bu rakam hemen belli olsun da kamuoyu bunu konuşuyor, bu mesele bitsin. Ne zaman rakam konuşulsa raflarda fiyatlar artıyor.

Tedirginliğim oydu rakam konuşmamakla ilgili. Geçen sene bu vakitlerde peynir 35 liraydı, şu anda 140-150 lira. İşini düzgün yapan marketler var ama işini düzgün yapmayanlar da var. Bunu en iyi emekli, işsiz, işçi biliyor. İnşallah tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım ama arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz.

Asgari ücret geçim ücreti oldu bu ülkede. 10 yıldır, 20 yıldır teknik elemanlar var, uzmanlar var, onların konumu var. Çalışma hayatının beklediği sorunlar var."

AKKOL'DAN EYT VE ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, toplantı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Toplantı öncesi açıklama yapan Akkol, işverenler olarak asgari ücrette istikrarlı ve dengeli bir rakam için ellerini taşın altına koyacaklarını belirtti. Akkol, ayrıca EYT'de mutabakatın sağlandığını duyurdu ve "Emekli çalışanlar ile emekli olmayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. İşverenlere ilave maliyet olmadan istihdam ilişkisi devam edecek" dedi.

Akkol’un açıklamaları şöyle:

"İşletmelerin büyümesi önemli. EYT konusunda hem çalışanların hem de işverenlerin beklentisini karşılayacak çözümlere ihtiyacımız var.

İşverenlerin beklentileriyle ilgili kapsamlı çalışmayı bakanımıza sunduk.

Biri emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın işverene maliyeti artıyor. Yüzde 80'in üzerinde iş hayatına devam etmek istiyor. İşverenler de büyük oranda devam etmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz. Emeklilerle normal çalışalar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. Bunun müjdesini bakan az evvel paylaştı.

KIDEM TAZMİNATI KREDİ DESTEĞİ

Emekli olacak çalışanların aynı anda emekli olması durumunda ciddi finansman çıkması söz konusu. Bakanımız KGF'den uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini verdi.

Üçüncü konu yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda iş sağlığı ve güvenliğ etkileyecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Planlama dahilinde olunması gerekiyor."

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ"

Asgari ücretle ilgili konuşan Akkol, "İşverenlerimizin razı olduğu işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda işletmelerimizi koruyan dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız" diye konuştu.

"31 Aralık'ın son gecesine kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyoruz" diyen Akkol, "Toplantılar uzun geçiyor. Komisyon detaylı verilere görüşlere bakıyor. Geçtiğimiz dönemlerde de ifade ettim. Komisyonun çok taraflı değerlendirmeler yaptığını, iyi niyetle ortak hedefe nasıl ulaşabiliriz" şeklinde konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Rekora doymuyor: Gram altında yeni zirve Dolar/TL tarihi zirve seviyesine yakın SPK'den 2 gerçek ve 2 tüzel kişiye toplam 5,5 milyon lira idari para cezası Ekonomi seneye düzelir inşallah! Altın fiyatlarında son durum