Asgari ücrete zam mesaisi için tarih belli oldu: Hangi rakamlar konuşuluyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacağının duyurulmasının ardından gözler masadaki rakamlara çevrildi. Enflasyon rakamları ve refah payı düşünüldüğünde asgari ücrete yüzde 30-35 arasında bir zam yapılması bekleniyor, bu kapsamda yeni asgari ücretin net 11 bin-12 bin TL bandında olması bekleniyor.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran'da başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen Türk-İş, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak. Refah payı artışı da dahil yeni asgari ücret belirleme sürecinde ise enflasyon rakamları ve diğer ücretler masaya yatırılacak. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından “Asgari ücret tespit komisyonumuz çalışmalarına başlıyor" demişti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 3 aydır gerçekleştirdiği saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan anket çalışmaları da masada olacak. Asgari ücret zammı 2023 yılı ikinci yarısı için 1 Temmuz’dan itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.

6 AYLIK ENFLASYON VE REFAH PAYI ETKİLİ OLACAK

Memur ve emekli zammında olduğu gibi asgari ücret belirlenirken de 6 aylık enflasyon rakamları önemli bir kıstas oluyor. Bu kapsamda ilk etapta 5 aylık enflasyon rakamlarına bakıldığında 15,26’lık bir zam oranı şimdiden kesim. 6 aylık enflasyon rakamlarının ise Merkez Bankası enflasyon beklentisi anketine göre yüzde 20-23 aralığında olması bekleniyor.

Ancak asgari ücretli için refah payı artışı geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bir kez daha uygulanacak. Bu kapsamda yeni asgari ücret için yapılacak zam oranının yüzde 30 ila 35 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

KONUŞULAN RAKAMLAR

Şu anda brüt 10.008 TL, net ise 8.506 TL olan asgari ücret işverene 11.759 lira maliyet olarak yansıyor. Yüzde 30 artış durumunda net asgari ücret 11.058 TL, yüzde 35 artarsa 11.483 TL olması bekleniyor. Ancak toplantı masasından çıkacak kararın üzerine Erdoğan’ın son bir dokunuş yaparak yeni asgari ücret rakamını bir miktar daha yükseltmesi bekleniyor.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammında 500 dolar kriterinin göz önüne alınacağını ifade etmişti. Bu kapsamda cuma günkü kapanış döviz kuru 23,10 TL baz alındığında asgari ücretin 11.550 TL olma ihtimali bulunuyor.

12 BİN TL BEKLENTİSİ

Milliyet'e konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram ise, TİSK ve Türk-İş’in taleplerini bilmiyoruz ancak devletin işaret ettiği bazı oranlar var. Kamu işçilerine yüzde 45 zam yapıldı bu referans bir değerdir. Yüzde 45’lik zamla birlikte bütün asgari ücretliler ve memur ile emekliler en az bu düzeyde kendilerine zam yapılmasını talep ediyor. Biz kamu işçilerine gelen zammı baz alırsak asgari ücrette 12 bin ile 12 bin 500 TL arası bir zamdan söz edebiliriz. Asgari ücrette 500 dolarlık referans değerimiz var. Bu referans değere göre asgari ücret 11 bin 500 ile 12 bin 500 TL seviyesinde olacaktır" değerlendirmesi yaptı.

Uzmanlar psikolojik sınır olarak net asgari ücretin 10 bin liranın üzerine çıkmasının olası olduğunu belirtiyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Akademisyenleri rahat bırakın! Üç gündür aranıyordu: İnşaat işçisinin cansız bedeni dere yatağında bulundu ‘Patron değilim’ savunması Yasak tanımıyoruz, meydan bizimdir Geçmişindeki gelecek muştusu ile 1 Mayıs