Bakanlıktan sivrisineklere karşı 'rehber': Uzun kollu kıyafet, cibinlik, sineklik önerileri

Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da hastaneye başvuru oranlarını artıran sivrisineklere karşı 'rehber' hazırladı. Rehberde, 'uzun kollu gömlek ve pantolon tercih edilmeli, kapı ve pencerelere sineklik takılmalı, cibinlik kullanılmalı ve sarı renkli ampuller tercih edilmeli' önerileri yer aldı.

Batı Nil Virüsü gibi farklı virüslerin yayılımında etkili olabileceği bildirilen sivrisinekler, özellikle İstanbul'da hastaneye başvuru oranlarını artırdı.

Sağlık Bakanlığı sivrisinek başvurularına karşı 'rehber' hazırladı. Hürriyet'in haberine göre rehberde, yurttaşlara 'uzun kollu kıyafet', 'cibinlik', ve 'sarı renkli ampul' kullanımı gibi öneriler yer aldı.

Rehberde bulunan uyarılar şöyle:

“İlk yapılması gereken kaynakların yok edilmesi olmalıdır.Bunlar yaşam alanlarındaki üreme alanı oluşturacak su birikintilerinin uygun şekilde bertaraf edilmesi, mülk sahipleri tarafından yağmur oluklarının temizlenmesi, durgun suların azaltılmasına yönelik uygulamalar, kamu arazisindeki kapsamlı bölgesel su yönetimi gibi faaliyetlerdir. Evlerin etrafında bulunan geçici veya kalıcı su birikintileri, sarnıç, su depolama tankları ve küçük yerleşim yerlerinde tuvaletlerin açık olan atık çıkışları kapatılmalı.

'KAPALI KIYAFETLER TERCİH EDİLMELİ'

Uzun kollu gömlek ve pantolon gibi kapalı kıyafetlerin giyilmesi tercih edilmelidir. Konaklamak ve dinlenmek amacıyla kliması olan kapalı yerlerde veya kapı ve pencerelerinde sineklik olan yerlerde kalınmalıdır. Eğer dışarıda kalınıyorsa cibinlik kullanılması önerilmektedir.

'HAVUZ SULARI BOŞALTILMALI'

Sonbaharda havuzlar artık kullanılmadığından üstü bir örtü ile kapatılmalıdır. İçlerinde su birikmesi engellenmeli ya da suları tamamen boşaltılıp sifonları açık bırakılmalıdır. Bahçe civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına dikkat edilmelidir (havuz, kovalar, çeşme yalakları vb.). Mevcut olanların suyu 2-3 günde bir değiştirilmelidir. Suyu boşaltılan kapların iç yüzeyleri bir fırça ile temizlenmelidir.

SARI RENKLİ AMPUL

Sinekler çok küçük oldukları için en ufak bir delikten dahi içeri girerek sıcak ve korunmuş ortamda üreyebilirler. Havalandırma borularının üzerine tül geçirip sıkıca bağlanabilir. Sivrisinekler üzerinde itici bir etkisi olması sebebiyle ev ve teraslarda sarı renkli ampuller kullanılabilir.

Bebek ve çocuklara da kollarını ve bacaklarını örten giysiler giydirilmelidir. Bebeklerin ve çocukların korunması amacıyla bebek arabaları ve taşımak amacıyla kullanılan araçlarda sivrisineklerden korunmayı sağlayıcı tedbirler alınmalıdır” denildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Sorun randevu değil, sistem! İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Bakan Koca'dan "randevu" açıklaması: Yeni tedbir geliyor Alzheimer tedavisine bir adım daha: Koruyucu gen unutturmayacak 81 il valisine kızamık için önlem alın çağrısı