Balık kılçığı öldürür mü?

Dr. Ülkümen Rodoplu*

Eski CHP Milletvekili Haluk Pekşen, 16 Eylül 2022 tarihinde yaşamını yitirdi. 14 Ağustos 2022 tarihinden itibaren zatürre tanısı ile tedavi gören Pekşen, kalp kapakçığı zarında iltihaplanma nedeniyle önce Bodrum’da daha sonra da Ankara’da Yoğun Bakım Merkezi’nde tedavi gördü. Genç yaşına rağmen, en üretken olacağı yaşlara ulaşamadan yaşamını kaybetti. Bodrum’da başlayan yaşam mücadelesi Ankara’da son buldu.

Bu yazıda amacım Haluk Pekşen gibi tanınmış, sevilen, çalışkan bir kişinin ölüm nedenini sorgulamak değil.


Bodrum ve Ankara’da hangi tedavinin, hangi testlerin neden yapıldığını, nasıl yapıldığını sorgulamak düşüncesinde değilim. Soruşturma devam ederken kimseyi incitmek ya da sorgulamaya müdahale etmek niyetinde değilim.

Basit ve kolay ölümler ülkesinde hayatta kalmanın yollarını anlatmak, paylaşmak isterim.

Haluk Pekşen’in ölümüne, yemek borusuna kaçan balık kılçığının neden olduğunu öğrendiğimde bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.
Bir hukukçu, değerli bir siyasetçi boğazına balık kılçığı kaçtığında ne yapması gerektiğini ve devamında mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzman hekimine görünmesi gerektiğini bilmiyorsa bu ülkemizin ayıbıdır.

Sağlık eğitimi konusunda neredeyse “sıfır” noktasında olmamız yüzünden en değerli varlığımız olan insanları pisi pisine kaybediyoruz.
Yeri gelmişken boğaza kılçık kaçtığında ilk yapmamız gerekeni şöyle özetleyebilirim:

•Ağız içerisinde göremiyorsak, 2 çay kaşığı zeytinyağı, kayganlaştırıcı etkisi nedeniyle kılçığın saplandığı yerden ayrılmasına neden olarak, çıkarmamızı kolaylaştırabilir.

•Bir lokma ekmek içini su ile yoğurduktan sonra çiğneyip yutmak ta benzer etkiyi sağlayarak kılçıktan kurtulmamıza yardımcı olabilir.

•Denemelerinize rağmen kılçık çıkarılamadıysa mutlaka hekim kontrolü önemlidir.

Balık kılçığı yemek borusunda kesiye yol açarak karın boşluğuna ya da göğüs boşluğuna kaçarak ciddi sorunlara neden olabilir.
Haluk Pekşen’in ölümü ardından, ülkemizde son senelerde sağlığın özelleşmesi ile hızlanan bir başka olayı daha gündeme getirmek isterim:
Sorgulama diğer deyişle, hasta ile görüşme. Ya da anamnez alma.

Görüntüleme başta olmak üzere tanı yöntemlerinin hızla gelişmesi, biz hekimlerin hastalarımız ile yüzyüze temasını, konuşmasını, sorgulama sürelerini kısalttı. Bunda en önemli neden, tanı araçlarının etkili olmasının yanında zaman kaygısı ve kazanç önceliği olmasıdır.

İnsan aklı, hekim deneyimi ve konuşarak, bakarak öncelik verilen hasta muayenesi değerini korumaktadır.

Son söz: Hayat kurtarmak söz konusu olduğunda öncelik hastayı ve yakınlarını çok dikkatlice dinlemek olmalıdır.

*Herkes İçin Acil Sağlığı Derneği Başkanı

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Akciğer uzmanı uyardı: “Uzayan öksürüğü ciddiye alın, bu bir alarmdır” Uzmanı uyardı: Temelsiz öz güven psikolojik sorunlara yol açabilir Nefret söylemlerine asla geçit vermeyeceğiz Habersiz at ve domuz eti yediren firmalar Seyrantepe değil, Virantepe