‘Başımıza gelmeyen kalmadı’nın üzerinden 1 yıl bile geçmedi: Yeniden Refah’ta AKP’ye destek sinyalleri nasıl karşılanmıştı?

Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’na katılmayacakları açıklamasından 4 gün, Fatih Erbakan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının imzaya açılmasından 3 gün sonra Cumhur İttifakı’na katıldı. Erbakan, daha geçen yıl AKP’ye göz kırpmış, parti tabanından tepki aldığını açıklamıştı.

HABER MERKEZİ

Fatih Erbakan’ın Genel Başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi, ittifak protokollerinin YSK’ye tesliminden dakikalar önce Cumhur İttifakı’na katılmaya karar verdi. Oysa daha geçen yıl, Erbakan’ın AKP’ye göz kırpmasına parti tabanından tepki geldiği açıklanmıştı.

Erbakan, geçen yıl Nisan ayında HaberTürk’te konuk olduğu yayında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterecekleri tavra ilişkin konuşmuş, “Diyelim ki ikinci turda sayın Kılıçdaroğlu ile Tayyip Bey kaldı. Biz ikinci turda kalmadığımıza göre kimseye destek vermeyiz deme imkanımız yok. Öyle bir durumda Kılıçdaroğlu'nun olmasından Tayyip Bey'in olması bizim kitlemiz, tabanımız açısından daha anlaşılır olacaktır” demişti.

"DESTEK OLMAYACAĞIZ NOKTASINA GELDİK"

Fatih Erbakan, bu sözlerinden 1 ay sonra ise büyük tepki aldığını söylemişti. Haber Global'de Buket Aydın'ın sorularını yanıtlayan Erbakan, “'Kılıçdaroğlu ile Erdoğan kalırsa Erdoğan'a destek veririz' demiştik ama başımıza gelmeyen kalmadı. Bu konuda rahatsızlıklar oluştu. Biz böyle bir şey olsa bile Erdoğan'a destek olmayacağız deme noktasına geldik" ifadelerini kullanmıştı. Erbakan, “Teşkilatlarımızdan ve üyelerimizden tepki geldi. Bu kadarını biz de beklemiyorduk. İki tarafı da desteklememe yolu daha hayırlı olacak” diye konuşmuştu.

Ancak, Yeniden Refah’ın AKP’ye destek sinyalleri geçen sene ortaya çıkmış değil. Parti kurulduğundan beri bu yönde sinyaller veriyordu.

"CUMHUR İTTİFAKI'NDA OLMAK KONUSUNDA ÜMİT YOK"

Geçen yılki açıklamadan da önce, 26 Ekim 2021’de Odatv’ye konuşan Erbakan, “Olası erken seçimlerde veya 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı içinde olacak mısınız?” sorusuna “Bizim için ilkeler önemli. Milli Görüş’ün ilkeleri vardır. AKP bu ilkelerden oldukça uzak, bu çizgiye gelmediği sürece uzlaşmamız zordur. 19 senedir uygulamaları ortada. Bu sebeple Cumhur İttifak’ında olmak konusunda ümit yok” diyerek yanıt vermişti.

Fatih Erbakan, Millet İttifakı ve Saadet Partisi ile bir ittifak içinse “Diğer tarafta, Millet İttifakı’nda da sıkıntılar olacak. Bu sebeple tek başımıza olmak faydalı olacak” demişti.

Yapılan anketlerde AKP’de oy kaybı görünmesini de değerlendiren Fatih Erbakan, AKP’nin kaybettiği seçmenin kendi partilerine geldiğini savunarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“AKP’den kopan Milli Görüş kökenli seçmen özellikle Refah Partisi’nden AKP’ye yönelmiş olanlar Saadet Partisi’ne geri dönmekte şüphe yaşıyorlar bulundukları konum itibarıyla. Millet İttifakı’nda içlerine sinmedikleri durumlar oluşabiliyor. Bizim son zamanlarda partimize katılanlar, yeni üyelerimizden yüzde 60 hatta bazı bölgelerde 70’i AKP’den kopan vatandaşlarımız. Gelenler de bize açıkça uyarıda bulunuyor, ‘Biz zaten AKP’den kopup geldik, eğer Cumhur İttifakı’na girecekseniz biz niye geldik?’ diyerek. Cumhur İttifakı’na tepkilerini koyuyorlar. Tabi o tepkiyi diğer tarafa da koyuyorlar, Saadet Partisi’ne gösterilen tepki… Bize ‘Onlar gibi olmayın, orada bir doku uyuşmazlığı var’ diye. Bunlara bakınca da bize kendi başımıza ilerlemekten başka çare kalmıyor. Bizim için en avantajlı olan bu durum oluyor.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Altınok, '600 daire' sorulunca sinirlendi: Hakaretler yağdırdı Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı İstanbul’u istiyorsa Erdoğan nerede? Zeydan Karalar ikinci döneme hazır: Seçim için oran verdi O karanlığa artık millet izin vermez