Bazı enkazlardan hâlâ ceset çıkıyor

Depremlerin ardından pek çok kentte enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, moloz yığınları arasından da hâlâ cesetler çıkıyor. Yüzlerce kişinin kaybolduğu belirlenirken, ailelerin bekleyişi ise devam ediyor.

İlayda KAYA

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 50 gün geçmesine karşın kayıplar hâlâ yakınları tarafından aranırken, enkaz kaldırma çalışmalarından da cesetler çıkmaya devam ediyor. Son olarak Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde enkaz çalışmaları sırasında kepçe operatörü enkazın altında kalan bir kadın cesedi bulundu. Adıyaman’da ise Uğur Alsan, 3 yaşındaki oğlu Furkan Alp'e halen ulaşamadığını belirterek "Oğlum nerede?" diye sordu.

49 gün sonra enkaz altından cesetlerin çıkarılması "Enkazlar altında kaç ceset bulunuyor? Kaç kişi daha kayıp" sorusunu akıllara getirdi. Önceki gün Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde enkaz çalışmaları sırasında bir ceset bulundu. Bir kadına ait olduğu tespit edilen cesedi fark eden kepçe operatörü olay yerine polis ekiplerini çağırdı. Kadının kimliğini belirleme çalışmalarına başlandı. Öte yandan 12 katlı ve 250 dairesi olan ve enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanan Hatay'daki Rönesans Rezidans ile Maraş Ebrar Sitesi'nde de çok sayıda kişinin olduğu ancak bulunamadığı belirtiliyor. Rönesans Rezidans'ta yaşayan öğretmen 35 yaşındaki Biray Beşerikli ile kızı 6 yaşındaki Nazende Dila Açıkgöz’den deprem gününden beri haber alınamıyor. Kayıp yurttaşların yakınları ailelerinin akıbetini öğrenmek istiyor.

Furkan Alp Alsan.

KAYIP ÇOCUKLAR NEREDE

Bir diğer konu da enkazdan çıkarıldıktan sonra bulunamayan yurttaşlar... Bunlardan biri de Adıyaman'da yaşayan Furkan Alsan'ın akıbeti. Depremin ardından evleri yıkılan ve enkazdan günler sonra sağ çıkarılan Furkan Alp’e hastaneye kaldırıldıktan sonra ailesi bir daha ulaşamadı. 44 yaşındaki baba Uğur Alsan, 2 oğlunun hastaneye kaldırıldığını, hamile eşinin ve büyük oğlunun ise enkazdan ölü olarak çıkarıldığını söyledi. BirGün'e konuşan baba Uğur Alsan, şu ifadeleri kullandı: "En küçük oğlum Furkan Alp kayıp, bulamadık. Hiçbir yerden de net bir dönüş alamadık. Depremin ilk günü enkazın altından çıkarılıp hastaneye götürüldü. Depremin ilk günü orada tedavi de görmüş, öyle söylendi. Sağlık durumunun iyi olduğunu söylediler. İkinci depremde hastane hasar görünce, bütün çocukları oradan tahliye etmişler. Götürmüşler ama bir türlü oğluma ulaşamıyoruz. Oğlum konuşamıyor. Oğlum nereye götürüldü, nereye gitti, kimin elinde bilgimiz yok. Bütün her tarafa bilgi verdik, 183’ü, 184'ü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı her yere güncel fotoğraflarını gönderdik. Hiçbir eşleşme yok, benim oğlum nerede? Oğlumu tarikatlar mı kaçırdı? Kayıp çocukların fotoğraflarının resmi kurumlarda paylaşılmasını istiyorum. Benim gibi aileler çocuklarını bulabilmesi için bu çok önemli. Ben sadece çocuğumu istiyorum."

***

39 ÇOCUK KİMLİKSİZ

Depremin ardından yüzlerce kişiye halen ulaşılamadı. Hatay’daki Rönans Rezidans’ta ve Maraş’taki Ebrar Sitesi’nde yüzlerce kişiye ulaşılamadı. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Maraş merkezli depremlerden etkilenen refakatsiz çocuklara ilişkin son durumu açıkladı. Açıklamada enkaz altından çıkarılmış, refakatçisi olmayan 1.915 çocuğun kayıt altına alındığı belirtildi. Aile Bilgi Sistemi Afet Yönetim Çocuk Modülü’ne yapılan ihbarlar üzerine 456 çocuğun hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

•Kayıt altına alınan çocuk sayısı: 1.915

•Ailesine teslim edilen çocuk sayısı: 1.752

•Hastanede tedavisi devam eden çocuk sayısı: 76

•Tedavisi tamamlanan çocuk sayısı: 82

•Kimliği bilinmeyen çocuk sayısı: 39

•Hastanede tedavi edilirken vefat eden çocuk sayısı: 5

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Koç Holding'den 'dolandırıcılık' açıklaması AKP’nin Bilim Kurulu! Yasak tanımıyoruz, meydan bizimdir AİHM'den ByLock davasında hak ihlali kararı: Türkiye tazminat ödeyecek Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli rüzgar ve sağanak bekleniyor