BDDK çözümü iki hafta dayanmadı

Ekonomi Servisi

Döviz kurunun ateşini düşürmeye yönelik müdahaleler işe yaramıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) dövizi olan şirketlere yönelik kredi sınırlamasının ardından 16,6 liraya kadar gerileyen dolar dün tekrar yükselişe geçerek 17,25’e kadar yükseldi. BDDK’nın 24 Haziran’da kredi kısıtlamasına yönelik hamleden önce dolar 17,35 seviyesindeydi.

BDDK’nın kararı ekonomistlerden ve şirketlerden tepki çekmişti. Yapılan eleştirilere göre döviz üzerinden ticaret yapan ithalatçı ve ihracatçı firmaların zor duruma düşeceği ve borçlar dengesinde bozulma yaratabileceği belirtilmişti. Buna göre BDDK, döviz varlıklarının lira karşılığı 15 milyonu aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon lira üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon lira üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi lira ticari kredi kullanamayacak.

Lira yılbaşından bu yana yüzde 22,5 değer kaybetti. Piyasalara ise düşük faiz politikasının getirdiği endişe hakim. Ekim ayında düşürülmeye başlanan faizle döviz kurunun ateşi iyice harlandı. Hızla yükselişe geçen dolar kuruna yönelik ilk müdahale aralık ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile gerçekleşti. Buna göre, dövizi olan bunu liraya çevirerek mevduata girdi ve aradaki kur farkı hazineden karşılandı.

TCMB’nin Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’in dördüncü maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılmasına dair Tebliğ, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğ ile şirketlerin Kur Korumalı Mevduat’tan faydalanabilmesi için 31 Aralık 2021 ile 30 Mart 2022 tarihleri arasında bankada döviz tevdiat hesaplarının bulunması kriteri 31 Aralık 2021 ile 30 Haziran 2022 şeklinde yeniden düzenlendi.

Mart ayında 11.7 milyar, nisanda 4.6 milyar, mayıs ayında da 4.8 milyar lira olan kur korumalı mevduat (KKM) için hazineden yapılan ödemeleri karşılamak amacıyla ek bütçe ile 40 milyar lira ödenek ayrılmıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ekonomi seneye düzelir inşallah! Merkez Bankası rezervleri eriyor Altın fiyatlarında son durum SPK'den 2 gerçek ve 2 tüzel kişiye toplam 5,5 milyon lira idari para cezası THY'den yerel seçim kararı