Bekir Ağırdır: Erdoğan kazanmak için gerekli oya ulaşamıyor

Bekir Ağırdır, Cumhurbaşkanı Seçimi'ne ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Erdoğan 2018 oylarının tümünü aynen alabilse bile kazanmak için gerekli 27 milyon oya ulaşamıyor" dedi. Ağırdır, "Kılıçdaroğlu için mesele bu 30-31 milyon oyun içinden 27 milyonu aşan oya ulaşmaktır" yorumunu yaptı.

Araştırmacı Bekir Ağırdır, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Oksijen'de bugün yayımlanan "Erdoğan’la tamam mı devam mı?" başlıklı yazısında Ağırdır, "Erdoğan’ın oyunu hesapladığımızda bile bugün 21-22 milyon oya gerilemiş durumda. Erdoğan 2018 oylarının tümünü aynen alabilse bile kazanmak için gerekli 27 milyon oya ulaşamıyor" ifadelerini kullandı.

"Araştırmalardaki parti oyları varsayımlarıyla muhalefet blokunun potansiyel oyunun 30-31 milyon mertebesinde olduğunu hesaplamak mümkün" diyen Ağırdır, "Kılıçdaroğlu için mesele bu 30-31 milyon oyun içinden 27 milyonu aşan oya ulaşmaktır. İnce’nin, Oğan’ın olası oyları bu 30 milyon oy içinden ne kadar eksilmeye yol açacağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Bekir Ağırdır'ın Oksijen'deki yazısından öne çıkanlar şöyle:

"Öngörülen, seçimin Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında geçmesi. Erdoğan’ın hedefi seçimin ikinci tura kalması. Parlamento oluşmuş olacak ve büyük olasılıkla geçen hafta yazdığım gibi Cumhur İttifakı’nın 250-270, Millet İttifakı’nın 250-270 ve Emek Özgürlük İttifakı’nın da 60-75 milletvekili kazandığı bir tablo çıkmış olacak. Bu tabloyla gidilecek ikinci turda seçmen “istikrar” ve “güvenlik” arayışına yönelebilir. Birinci turdan ikinci sırada geçmiş bile olsa bu duygu tabloyu Erdoğan lehine çevirebilir.

Kılıçdaroğlu’nun hedefi ise birinci turda kazanmak ve bu şimdilik mümkün görünüyor. Kazanırken alacağı oy oranı bir yandan sistem üzerinde ne kadar sürede hakimiyet kuracağını, diğer yandan seçimi kaybetmiş Ak Parti ve Erdoğan’ın seçim sonrasındaki muhalefet stratejilerini belirleyecek.

Şimdiye kadarki eğilimleri dikkate alırsak, seçimlere katılımın yüzde 85-90 aralığında olması beklenebilir. Deprem öncesine kadar özellikle genç seçmenlerin siyasi aktörlere ve siyaset marifetiyle ülkenin sorunlarının çözüleceğine inançlarının düşük olması nedeniyle katılımlarının düşük olma olasılığı vardı. Fakat deprem, depremde yükselen dayanışma ruhu ve sivil toplumun gayretleri, iktidarın deprem sırasındaki ayrımcı politika ve söylemleri gençleri tetiklemiş görünüyor. Yanı sıra Millet İttifakı'nın yaşadığı krizin “Erdoğan iktidarının devamı” olasılığının yakından hissedilmesi ve tekrar ittifakın toparlanmasının ürettiği coşku gibi bir dizi nedenle gençlerin seçime katılmama riski azalmış görünüyor. Yurt dışı seçmenlerde ise katılım yüzde 50’ler mertebesinde seyrediyor.

"27 MİLYON OYA ULAŞMAK GEREKECEK"

YSK’nın açıklamasına göre cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde yurt içinde toplam 60 milyon 904 bin 499, yurt dışında ise 3 milyon 286 bin 786 kişi oy verebilecek. Katılım varsayımıyla hesapladığımızda kabaca 53-54 milyon aralığında geçerli oy üzerinden dağılımla karşılaşacağız. Yani cumhurbaşkanlığını kazanmak için 27 milyon oya ulaşmak gerekecek. Erdoğan 2014 seçimlerinde 21 milyon oy almış, bu seçimlerde hem MHP karşı blokta İhsanoğlu’nun arkasında durmuş hem de seçime her dört seçmenden birisi alışılmışın dışında seçime katılmamış. Sonra 2017 sistem referandumunda “evet” oyları Ak Parti ve MHP oylarıyla beraber 25 milyona gelmiş. 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Erdoğan yine Ak Parti ve MHP ortak adayı olarak 26 milyon oya ulaşmış. 2018 milletvekili seçimlerinin yine yurt dışı seçmen dahil partiler ve bir aradalıklar üzerinden toplam oylarından bakıldığında Erdoğan neredeyse Ak Parti, MHP ve Hüdapar oyları toplamını blok halde kazanmış.

Bugün Erdoğan ve Ak Parti’nin yeni oy kazanamadığını, esas amacının oyunu korumak olduğunu biliyoruz. Tüm araştırmalarda Erdoğan’ın 2018 oyundan kayda değer biçimde kaybettiği, son altı aydır kaybettiklerinden bir kısmını kazanmış olsa da hala eski oyunun çok uzağında olduğunu biliyoruz. Yine bildiğimiz bir başka nokta, ilk kez oy kullanacak olan 6 milyon dolayındaki seçmen ile 30 yaş altı 20 milyon seçmenden kendi oy ortalamasından oldukça geride oy alabiliyor oluşu.

"ERDOĞAN 27 MİLYON OYA ULAŞAMIYOR"

Milletvekili seçimlerindeki blok oyların tümünü kazandığından yola çıkarak ve kamuoyunda yayınlanan araştırmaları esas alarak partilerin ve Erdoğan’ın oyunu hesapladığımızda bile bugün 21-22 milyon oya gerilemiş durumda. Erdoğan 2018 oylarının tümünü aynen alabilse bile kazanmak için gerekli 27 milyon oya ulaşamıyor. Ama 21-22 milyon oyun Erdoğan’a sadakati ve seçimlere katılacağı dikkate alınır ve diğer seçmenlerin seçimlere katılım oranları düşerse bu 22 milyon çekirdek oyun nihai oranı farklı olacaktır. O nedenle Hüdapar’ın üreteceği psikolojik baskı, HDP’nin kapatılmasının üreteceği dağınıklık, İnce ve Oğan’ın potansiyel muhalefet oylarından alacakları her bir oy Erdoğan oyunun nihai hesaptaki oranını yükseltici etki üretecektir.

2014’te MHP desteği de dahil İhsanoğlu 15.5 milyon, Demirtaş 4 milyon oy almış. 2017 referandumunda MHP “evet” blokuna geçtiği halde “hayır” bloku toplam 23.7 milyona ulaşmış. Bu oy hem İyi Parti’nin vücut bulmasına hem de muhalefete ittifak fırsatının ne olduğunu göstermiş. Fakat 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet ortak aday çıkaramayıp 4 ayrı adayla yarışınca bu adayların toplam oyu yine “hayır” oyu toplamına denk 23.7 milyon olmuş. Nitekim partilerin oyları toplamı da aynı mertebede gerçekleşmiş. 2018’den bu yana Ak Parti’den Deva ve Gelecek ayrıldı, ekonomik tufan, hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk ve yoksunluğun yayılması ve derinleşmesi, genç seçmenler gibi bir dizi nedenle iktidar bloku gerilerken muhalefet blokunun potansiyel oyu artıyor. Kamuoyunda yayınlanan araştırmalardan bakıldığında Kılıçdaroğlu’nun oyu için net bir sonuca varmak için henüz erken. Çünkü adaylık olasılığı, tartışmaları gibi nedenlerle şimdiye kadar ki Kılıçdaroğlu destekleri varsayımsaldı, şimdi ise artık aday. O nedenle bundan sonraki zamanlarda yayınlanacak anketler daha güçlü ipuçları verecek.

Yine de araştırmalardaki parti oyları varsayımlarıyla muhalefet blokunun potansiyel oyunun 30-31 milyon mertebesinde olduğunu hesaplamak mümkün. Kılıçdaroğlu için mesele bu 30-31 milyon oyun içinden 27 milyonu aşan oya ulaşmaktır. İnce’nin, Oğan’ın olası oyları bu 30 milyon oy içinden ne kadar eksilmeye yol açacağını göreceğiz. Tüm bu hesaplamalar seçmenin oy verme tercihlerinde büyük sıçramalar üretecek olayların yaşanmayacağı, seçmen tutum ve davranışlarında motivasyon ve dürtü değişikliklerinin henüz gözlenmediği koşullarda geçerlidir. Olaylar, kampanyalar, söylemler bu hikayeyi ne kadar değiştirecek henüz bilmiyoruz. Bugün için kesin olan ittifakların şekli, cumhurbaşkanlığı adaylarının kimler olduğu, seçmenin gidişattan rahatsız olduğu halde seçimin “Erdoğan’la tamam mı devam mı” eksenine yerleştiği."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Koç Holding'den 'dolandırıcılık' açıklaması Yasak tanımıyoruz, meydan bizimdir AİHM'den ByLock davasında hak ihlali kararı: Türkiye tazminat ödeyecek AKP’nin Bilim Kurulu! Ali Erbaş, Arapça soruyu anlamadı: Türkçeye çevrilmesini istedi