Bibi’ye isyanın harlanan ateşi

İsrail’de korkulan oldu. Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümet, henüz iktidarının üçüncü ayında ülkeyi kaosa sürükledi. Yargı reformu ve saldırgan politikalar nedeniyle pek çok sektör grev kararı alırken protestolar şiddetleniyor.

Dış Haberler

İsrail’de yargının yetkilerini kısıtlayan, iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören ve bu sebeple siyasi krize yol açan tartışmalı yargı reformunun iptali için haftalardır süren protestolar Netanyahu’nun son hamlesiyle daha da harlandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Gallant’ı görevden alarak iktidarına karşı olan öfkeyi büyütürken yerel basın aşırı sağ koalisyon hükümetinin geri adım atacağını yazdı. Binlerce kişi, İsrail Meclisi’ne yürüdü. Daha önce de iç karışıklık yaşanmasına karşı sık sık uyaran İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, “Tüm ülke endişeli. Güvenlik, ekonomi, toplum yani herkes tehdit altında. İsrail birliği için, sorumluluk adına bu yargı reformu acilen durdurma çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Farklı sektörlerde peş peşe grev kararları açıklandı. Reuters’ın aktardığına göre, ülkenin iki büyük limanı, yargı düzenlemesine karşı hükümete baskı oluşturmak nedeniyle faaliyetleri durdurdu. Ülkenin kuzeyindeki Hayfa limanı ve güneyindeki Aşdot limanında işçilerin iş bıraktığı bildirildi. Havalimanı Çalışanları Sendikası da, hükümetin yargı düzenlemesini askıya almaması üzerine greve gittiklerini duyurdu. Ben Gurion Havalimanı’ndaki tüm seferler durduruldu. İsrail Doktorlar sendikası da Netanyahu’nun tartışmalı yargı düzenlemesini durdurduğunu açıklamaması halinde bugün greve gidileceğini bildirdi.

Bununla birlikte İsrail’in New York Başkonsolosu Zamir istifa etti, üniversiteler ikinci bir emre kadar greve gittiklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da bugün yazılı açıklama yaparak reformun derhal durdurulmasını istedi.

Sivil itaatsizlik eylemleri, her hafta cumartesi günleri Tel Aviv meydanında yapılan kitlesel protestolara grev dalgası da eklenince Netanyahu ve destekçileri de harekete geçti. Başbakanın oğlu Yair Netanyahu ise paylaştığı bir dizi tweet ve retweet ile ülkedeki hükümet ve yargı reformu karşıtı protestoların ABD Dışişleri Bakanlığı’nın finanse ettiğini savundu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
DSÖ verileri: En çok alkol tüketen 10 ülke ABD Başkanı Biden, bu yılki '24 Nisan' mesajında da 'soykırım' ifadesini kullandı Polonya, Pegasus skandalını konuşuyor Carlos Tevez hastaneye kaldırıldı İngiltere'nin tepki çeken göçmen planı parlamentodan geçti