Birbirimize sahip çıkıyoruz

Ülkenin dört bir yanında kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sokaklarda bir araya geldi. Erkek şiddeti ve cinayetlere karşı bir araya gelen kadınlar: Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için sokaklardayız.

HABER MERKEZİ

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde ülkenin dört bir yanında katledilen, şiddete maruz bırakılan kız kardeşleri ve hakları için sokağa çıktı. İstanbul, İzmir, Ankara ve daha pek çok kentte dün bir araya gelen kadınlar, tacize, tecavüze, baskıya, sömürüye, şiddete ve katledilmeye karşı “Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için sokaklardayız” diye haykırdı.

Eylemlerde kadınlar, “Tek kız kardeşimizi yalnız bırakmamak için bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi. Çok sayıda sendika ise fabrikalarda eylem yaptı. HDP’li kadın milletvekilleri de Meclis’e ayrı ayrı verdikleri önergelerle kadınların maruz bırakıldığı şiddet ile hak ihlallerinin araştırmasını istedi.

AKP iktidarı ile gericilerin, İstanbul Sözleşmesi’ne, 6284 sayılı yasaya ve nafaka hakkına yaptığı saldırıları hatırlatan kadınlar, sözleşmenin yükümlülüklerinin uygulanmasını istedi. Sözleşmeye yönelik saldırıların pandemide arttığına vurgu yapan kadınlar, iktidarın kadın düşmanı politikalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Şüpheli ölümlere, erkek faillerin dosyalarına getirilen gizlilik kararlarına da tepki gösterilen açıklamalarda, ‘’Krizin yükü en çok biz kadınların omuzlarına yüklenirken kadın istihdamını artırıcı politikalar yerine nafaka hakkına göz dikenler, şiddeti, tacizi, cinsel saldırıyı, çocuk istismarını engellemek yerine kadınların kazanılmış haklarına saldırıyor. Yaşamımızı ve haklarımızı her yerde, her koşulda savunacağız’’ dendi. Açıklamalarda yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinde, ihlal ve ihmaller zincirinin kollukta başlayıp yargıya kadar uzadığının altı çizilirken cezasızlığın kadına yönelik her türlü şiddet, taciz, tecavüzde erkekleri teşvik ettiği dile getirildi.

Öte yandan İzmir Bergama Belediyesi’nde ‘Kadına Karşı Şiddete Hayır’ broşürü dağıtmak isteyen Tüm-Bel-Sen İzmir 2 No’lu Şube Temsilcisi Bülent Türkmen, İnsan Kaynakları Müdürü tarafından engellendi..

***

Yeter artık!

Demokratik kitle örgütü, siyasetçi ve siyasi parti ile milletvekillerinin açıklamalarında, şunlara dikkat çekildi:

♦ KESK: Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz ve vazgeçmiyoruz!

♦ DİSK: ILO’nun kabul ettiği 190 no.lu ‘İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi’ Sözleşmesi ülkemiz tarafından da onaylansın!

♦ Eğitim Sen: Şiddet münferit değil politiktir. Önlenmesinin en önemli yolu toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından geçer.

♦ TGC Kadın Komisyonu: Gazeteciler, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmalı, kadın ve çocuklara yönelik her türlü şiddetle ilgili suçun takipçisi olmalı, cinsiyet eşitlikçi bir dille haber yapılmalı.

♦ DİSK Basın İş: Patriyarkanın karşısında omuz omuza, yan yana, söz söze durmaya devam edeceğiz.

♦ Nar Kadın Dayanışması: Adını sayamadığımız erkekler tarafından katledilen kız kardeşlerimiz için yeter artık!

♦ Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği: İnsan olduğu için haklarını koruyan bir kadın bakışına ve zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var.

♦ SOL Parti: Siyasal İslam’ın ve ona eşlik eden neoliberal kapitalizmin toplumun her zerresini esir almaya yönelik politikalarına karşı laik, özgür, eşit bir yaşamı, bir ülkeyi inşa edecek sol, devrimci ve feminist bir politikayı birlikte kuralım, birlikte değiştirelim.

♦ HDP: Dünyanın her yerinde kadınlar erkek şiddetine, faşizme karşı direniyor; demokratik, adil ve eşit bir düzen kurmak için mücadele veriyor!

♦ CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: Kadınlar sokakları ve meydanları terk etmeyecek. El ele verip önce eril zihniyeti sonra dünyayı değiştireceğiz.

***

Meclis sınıfta kaldı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis’in kadın karnesini çıkardı. Raporda, Meclis’te kadınalar ilişkin kanun ve konulara ayrılan süreye dikkat çekildi. Kadınlara yönelik şiddetin pandemi sürecinde arttığına vurgu yapılan raporda, “Salgın döneminde neredeyse her iki kadından biri işsiz kaldı” denildi.
Rapora göre bu yılın ilk 10 ayında 246 kadının erkekler tarafından katledildi, 151 kadının ölümü ise ‘kuşkulu’ bulundu. Son 8 yılda en az 907 kadın iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi, bu yılın ilk 10 ayında en az 90 kadın işçi hayatını kaybetti. Salgın döneminde neredeyse her iki kadından biri işsiz kaldı.
Meclis’in kadına yönelik karnesinde şu noktalara dikkat çekildi.

♦ Meclis’in İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin denetim görevi yerine getirilmedi, çalışmalar gündeme alınmadı.

♦ GREVIO (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu) Türkiye Raporu’nun resmi çevirisi yaptırılmadı, Meclis’te görüşülmedi.

♦ 1-15 Ekim arasında TBMM Genel Kurulu’nda kadın cinayetlerinden söz edilen süre 57 saniye. Aynı dönemde 34 kanun teklifinden sadece ikisi, 119 soru önergesinden yalnızca üçü; 33 araştırma önergesinden sadece biri; 61 basın toplantısından yalnızca üçü kadınlarla ilgiliydi.

♦ 16 Ekim-15 Kasım arasında Genel Kurullarda konuşan 96 milletvekilinden sadece 9’u ‘kadın’ sözcüğünü kullandı. Grup toplantılarına kadın konusuna HDP 37, İYİ Parti 6, CHP 15 saniye ayırdı. Aynı dönemde 54 kanun teklifinden biri kadınların payına düştü.

♦ Yine aynı sürede 836 soru önergesinden ancak 8’i kadınlarla ilgiliydi. Kabul edilen kanunlarda kadının adı hiç yoktu. 27 Meclis araştırma önergesinden sadece ikisi kadınlar içindi. Meclis’teki 90 basın toplantısından sadece 3’ünde kadınların yaşadığı sorunlara değinildi.

Öte yandan Press in Arrest’in raporuna göre en az 64 kadın gazetecinin en az bir basın davasında yargılanması sürüyor. Son iki yılda ise en az 21 kadın gazeteci hakkında hapis cezaları verildi.

***

4 dilde acil yardım hattı

Belediyeler de 25 Kasım için bir dizi etkinlik ve faaliyeti hayata geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ‘Kadına Destek Hattı’nı tanıttı. Şiddete karşı kadınların yanında olmayı amaçlayan hat, 444 80 86 numarası üzerinden Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dillerinde 7/24 hizmet verecek. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ise kadın cinayetlerine dikkat çekmek için üzerinde öldürülen kadınların isimlerinin olduğu bir anıt açtı. İzmir Bornova Belediyesi, ilçeyi şiddet karşıtı mesajlar içeren görsellerle donattı. Muğla Milas Belediyesi, şiddete maruz bırakılan ya da şiddete maruz bırakılma ihtimali bulunan tüm kadınlara ücretsiz destek verecek Kadın Danışma Merkezi’ni açtı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Bursa’da vahşet: Hamile kadını cinsel ilişki sırasında öldüren erkekten çirkin savunma Oyuncu Hayal Garip, şiddete maruz bırakıldığını açıkladı Uşak Üniversitesi'nde taciz skandalı: Öğretim görevlisi açığa alındı İntihar girişiminde bulunan Zelal: Abilerim istismar etti, ailem intihara zorladı Kütahya'da bir erkek, evli olduğu hamile kadını katletti!