Bit pazarını ev kuran çiftler sardı

‘Temiz ikinci el’ eşya arayışı artıyor. İkinci el beyaz eşya satan esnaf, evlenmek isteyen çiftleri daha sık dükkânlarında görür olduklarını söylüyor.

Nisa KÜÇÜK

Yurttaşlar artık ihtiyaçlarını karşılamak için farklı yollara başvuruyor. TÜİK’in verilerine göre, elektronik ve beyaz eşya sektöründe yıllık fiyat artışı yüzde 90’ı aştı. Yeni evlenen veya evlenmek isteyen çiftler artık ‘temiz ikinci el’ beyaz eşya arıyor. Ankara’da daha çok ikinci el eşyaların satıldığı Ulus İtfaiye Meydanı esnafı, “Önceden ikinci el eşyaları öğrenciler ve beyaz eşyası bozulan aileler alırdı. Şimdi ise yeni evlenecek çiftler geliyor, temiz ikinci el alıyor” diyor.


Ulus İtfaiye Meydanı’nda ikinci el beyaz eşyaların satıldığı bir dükkanda ortalama buzdolabı 3 bin TL, çamaşır makinesi 2 bin TL, ocak seti bin 500 TL, bulaşık makinesi 2 bin 500 TL’den satılıyor. 40 yıldır esnaflık yapan Mehmet Derviş, “Adı sanı belli olmayan buzdolabını bile satıcıdan 2 bin, 3 bin TL’ye alıyoruz. Çünkü satıcı 6 bin TL’ye aldım niye bin TL’ye satayım diyor. Önceden öğrenciler ya da beyaz eşyası bozulan evli çiftler gelirdi dükkana, şimdi ise yeni evlenecek çiftler temiz ikinci el arıyor” dedi.

Meydanda yıllardır esnaflık yapan Murat Kaya ise işlerinin çok kötü olduğunu vurguladı. “Yurttaş kazanamıyor ki harcasın” diyen Kaya, “Evlenecek çiftler bile buraya geliyor artık. Millet çeyizini ikinci el eşyadan yapar oldu. Bu bizim ayıbımız değil, sistemin suçu” diye konuştu.

Yeni beyaz eşya satan Hakkı Çoturoğlu da satışların neredeyse durduğundan yakınıyor. Krizle birlikte halkın alım gücünün düştüğünü belirten Çoturoğlu, “Gelenler adı sanı çok bilinmedik diğer markalara göre daha ucuz olan beyaz eşyalardan alıyor. Şu an dükkanda en ucuz ve hacmi düşük üç beyaz eşya ve bir set üstü ocağın fiyatı 11 bin 250 TL. Geçen sene aynı ürünleri 7 bin TL’ye satıyorduk” diye konuştu.

EVLENMEKTEN ÇEKİNİYORUZ

Bir muhasebe bürosunda çalışan Merve Ay, Şubat ayında evleneceğini söyledi. Yeni bir yaşam kurmanın çok zor olduğunu kaydeden Ay, “Ben çalışıyorum, nişanlım çalışıyor. Buna rağmen eksikleri tamamlayamıyoruz. Evlenmek için bir yıldır para biriktiriyoruz ama yetmiyor” dedi. Beyaz eşya fiyatlarına bakmak için Ulus’a geldiğini aktaran Ay, şunları söyledi:

“Eşyaları parça parça alıyoruz. Bazı ürünleri sıfır bazılarını temiz ikinci el aldık, hala eksiklerimiz var. Sıfırını almayı isterdik ama bir bulaşık makinesine 6 bin TL verecek gücümüz yok. İşin içinden çıkamıyoruz.”

Evlenmeyi düşünen Ali Ç. de pahalılıktan yakınıyor. Bir kafede garson olarak çalıştığını söyleyen Ali Ç, “Ev kurmak dünya para. Kız arkadaşımla para biriktirelim dedik ama aldığımız parayla zor geçiniyoruz. Maddi zorluklardan dolayı evlenmekten çekiniyoruz” sözleriyle yaşadığı çaresizliği anlattı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi Dünya Bankası'ndan alınan kredide 'mülteci' şartı: CHP tepki gösterdi Bakan Şimşek: Halkı ikna etmemiz gerekiyor Merkez Bankası anketi: Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini değişti Bakan Bayraktar yanıtladı: Doğalgaz ve elektriğe zam yapılacak mı?