Bodrum’da hukuk arkadan geldi

Aspat Koyu’nda yargı kararlarına rağmen tamamlanan otel, villa ve marina projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Muğla Mimarlar Odası Başkanı Türk, “Proje bittikten sonra ÇED onayı verildi. Mücadeleye devam” dedi.

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Bodrum ilçesine dört koldan saldırı devam ediyor. Aspat Koyu’nda Ant Aspat Yapı ve Turizm şirketi, daha önce yargı kararlarıyla iptal edilen otel, villa, marina projesi için üçüncü kez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlık, şirketin ‘Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Proje Revizyonu ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz’ projesi için ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi. Şirket ise bu sürede neredeyse projeyi bitirdi. Proje alanı üçüncü derece sit alanı, önemli doğa alanı içerisinde kalıyor. Proje bedelinin 5 milyon 332 bin 788 lira olması bekleniyor.

ŞİRKETİN ÜÇÜNCÜ BAŞVURUSU

Şirket proje için daha önce iki kez başvuruda bulundu. Şirket ilk olarak 2018’de Aspat Koyu'nda 220 bin metrekare arazi üzerine kurulacak ve konut, otel, özel iç liman, çarşı gibi alanların yer alacağı Anthaven Projesini, “Bodrum'un ilk kanal ve marina konseptli projesi” olarak tanıttı. Proje için Bakanlık ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. TMMOB ise proje için verilen kararın iptali için dava açtı ve kazandı. Şirket iptal kararı sonrası proje için yeniden başvuru yaparak ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldı. TMMOB karara yine dava açtı. Şirket ise dava süreci devam ederken proje için şimdi tekrar başvurdu. Bakanlık ise projeye yine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.

Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk, “Aynı proje için yeni bir ÇED kararıyla karşı karşıyayız. İkinci davamız karar aşamasındayken yeni bir ÇED kararıyla karşılaştık. Çoktan yapılmış, bitmiş bir projenin ÇED kararı.

ÇED Yönetmeliğine göre projenin gerçekleştirilmeden önce ÇED sürecinin yürütülmesi ve olası çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerekiyor.

Kaldı ki birinci ÇED kararının iptali için açtığımız ve kazandığımız davanın iptal gerekçeleri ortadan kalkmadı. Aynı proje ile ilgili iptal ettirdiğimiz aynı kararlar tekrar tekrar yenilenerek önümüze geliyor. İlk ÇED kararının proje dosyasında olmayan ve ama yerinde izinsiz olarak gerçekleştirilen yat limanı projesi de bu sefer projeye eklendi, zira yat limanı, onların açıklamasıyla ‘Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz Projesi’ çoktan yapıldı ve kullanılıyor. İzinler arkadan geliyor, yapılan düzenleme ve karar bürokratik olarak kaçak yapılan işleri yasallaştırma gayreti. Bu kanunsuzluğa karşı mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” 13. Alaçatı Ot Festivali başladı Edebiyat-Sinema Buluşması İzmir’de Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz