Boğaziçi Üniversitesi mezun kartlarını süresiz iptal etti; alternatif mezuniyet törenine izin vermedi

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör Naci İnci, mezun olan öğrencilerin okula giriş kartlarını bir disiplin cezasına dayandırmadan süresiz olarak iptal etti. Mezuniyet törenini de iptal eden İnci, öğrencilerin kendi imkanlarıyla düzenlemek istediği törene de izin vermedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu'nun yerine getirilen Naci İnci, öğrencilerin mezun olduktan sonra üniversiteye girişini sağlayan kartları herhangi bir disiplin cezasına dayandırmadan “süresiz” olarak iptal etti. Öğrencilerin mezuniyet töreni gerçekleştirmesi engellendi.

Evrensel'in haberine göre rektörlük, giriş kartlarının iptal edilmesi kararını “Kampüste yapılan gösteri ve eylemlerle üniversitenin huzur ve güvenliğini bozma”ya dayandırdı.

Üniversitenin ilgili öğrencilere yolladığı rektör yardımcısı Fazıl Önder Sönmez imzalı belgede, “Kampüste yaptığınız gösteri ve eylemlerle Üniversitenin huzur ve güvenliğini bozduğunuz tespit edildiğinden mezun kartınız süresiz olarak iptal edilmiş olup, kampüse girişinize izin verilmeyecektir” denildi.

ÖĞRENCİLER TEHDİT EDİLMİŞTİ

Boğaziçi TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda öğrencilere 2 Temmuz tarihinde "İzinsiz eylemlere katılan mezunların mezun kartları iptal edilecek, kampüslere girişi engellenecektir" ifadelerinin yer aldığı bir mail gönderildiği görüldü.

CEZALARIN X-RAY GÜNÜNE DAYANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Boğaziçi Üniversitesinin 20 Mayıs Taşoda Müzik Festivali öncesinde Güney Kampüs girişine X-Ray cihazı koydurmasının ardından birçok öğrenci X-Ray cihazına çantalarını koymayarak protesto etmiş, kartlarını basarak okula girmek istemişti. Üniversitenin özel güvenlik ekipleri ise durumu protesto eden öğrencilere müdahale etmişti. Ardından üniversite yönetimi X-Ray cihazını protesto eden birçok öğrenciye yönelik disiplin soruşturması başlatmıştı.

Rektörlük, disiplin soruşturması gereğini Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 6(1)-a bendine dayandırarak öğrencilerin “Etiler Kapı kampüs girişindeki X-ray cihazını kullanmak istemeyerek güvenlik görevlilerinin görevlerini yapmalarına engel olduğu ve mukavemet gösterdiği”ni iddia etti.

Hakkında disiplin soruşturması başlatılan bir öğrenci ise mezun kartı iptalinin x-ray eylemi gününe katılanları cezalandırmak amacıyla yapıldığını belirterek “Amaçlarının mezun olduktan sonra disiplin cezası veremeyecekleri öğrencileri ellerindeki son kozlarıyla cezalandırmak olduğunu düşünüyorum. Özellikle bugün gerçekleşecek alternatif mezuniyetine katılımı olabildiğince düşürmek. Ama biz arkadaşlarımıza destek için orada olacağız” dedi. X-Ray protestosunun ise barışçıl olduğunu asıl suçlunun X-Ray için gereken valilik izninin alınıp alınmadığını bile göstermeyen üniversite yönetiminin olduğunu ekledi.

MEZUNİYET TÖRENİNE ENGEL

Boğaziçi Üniversitesi'nde, 'bütçe yetersizliği' bahanesiyle genel mezuniyet töreni yapmayan yönetime karşı alternatif mezuniyet töreni yapmak isteyen öğrenciler, özel güvenlik tarafından engellendi. Tören için kürsü kurmak isteyen öğrencilere özel güvenlikler engel oldu.

Boğaziçi Üniversitesi'nde Asistan Prof. Dr. Tolga Sütlü, öğrencilerin engellendiği ana ait görüntüleri paylaşarak "Boğaziçi Üniversitesi’nde 154 yıldır yapılan toplu mezuniyet törenini bu sene öğrencilerin karşısına çıkmaya cesaret edemediği için iptal eden Naci İnci ve ekibi, öğrencilerin kendi imkanlarıyla düzenlediği mezuniyet törenine de izin vermiyor." notunu düştü.

Öğrenciler, engellere rağmen mezuniyet töreni gerçekleştirmek amacıyla bir araya geliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor AKP’liler sarayın müdavimi olmuş Özgür Özel randevu isteyeceklerini açıkladı: Erdoğan'la görüşme ne zaman olacak? Görevine iade edilen akademisyene bir yıldır oda verilmedi Askeri üniformayla servis yapılan restoranda 3 gözaltı