Bölüm başkanı ÇED firması personeli olmuş

Buse ilkin YERLİ

Sinop Nükleer Santralı için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararını değerlendiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Nükleer santralın olumsuzlukları saymakla bitmez. Hiçbir tutar yanı yok” dedi. Öztunç, ÇED raporunda nükleer mühendis olarak gösterilen bir kişinin kendi başkanlığını yaptığı bölümü referans olarak gösterdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın projenin maliyet ve takvim hedefiyle uyuşmadığını tespit ettiğini hatırlatan Öztunç, “ÇED raporuna bakıyoruz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu konuda bir girişimi gözükmüyor. Belli ki, tek adam sisteminde, kimsenin kimseden haberi yok” dedi.

BAŞKANI OLDUĞU BÖLÜMÜ REFERANS GÖSTERMİŞ

CHP Doğa Hakları olarak, Sinop Nükleer Santralı ÇED raporunu incelediklerini ve bir rapor olarak kamuoyuyla paylaşacaklarını aktaran Öztunç, “ Raporda, nükleer santralın radyolojik yayım analizini, Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlandığı söyleniyor. ÇED raporunu hazırlayan ekipte nükleer mühendis olarak gösterilen bir kişi, Nükleer Enerji Mühendisliği bölüm başkanı. Raporu hazırlayan personel, bölüm başkanlığını yürüttüğü birimi referans göstererek, nükleer santralı etkisiz göstermeye çalışmaktadır. Bu konuyu araştıracağız” dedi.

TÜM YURTTAŞLARIMIZI DAVA AÇMAYA DAVET EDİYORUM

Öztunç, rapor ekinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi kurumların konuyla ilgili birimlerinin görüşlerin olmadığına dikkat çekerek, “işlem dosyalarına bakıp gerçeği ortaya çıkaracağız. Oldu bittilerle nükleer santral yapmaya çalışıyorlar. Bu nedenle, dava açmak zaruridir. ÇED Olumlu kararı 11 Eylül’de verildi. 30 günlük dava açma süresi var. Tüm yurttaşlarımızı dava açmaya davet ediyorum” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Kazdağları Direnişi'nin birinci yılı: Ruhsat uzatma talebi reddedilsin Paris'te ilk 'gürültü radarı' kuruldu Ürdün ortaklı şirket denizi doldurmak istedi, bakanlık ‘döviz gelecek’ diye izin verdi "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kapatılıyor"