Borsa İstanbul'da geç gelen durdurma kararı: Üç gün sonra kapandı

Depremin ardından büyük düşüş yaşanan borsada işlemler durdurulurken dün yapılan tüm işlemler iptal edildi. Borsa 14 Şubat’a kadar kapalı kalacak. Uzmanlar geriye dönük işlemlerin de iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

Ekonomi Servisi

Ülke deprem felaketiyle mücadele ederken işlemlerin devam ettiği borsa üçüncü gün kapandı. Akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre, dün yapılan işlemlerin iptal edileceği ve borsada 5 iş günü işlem yapılmayacağı duyuruldu.

1999’da 17 Ağustos depreminin hemen ardından kapatılan Borsa İstanbul’un, Kahramanmaraş depreminin ardından üç gün açık kalması tepkilere ve tartışmalara neden olmuştu.

Borsa İstanbul'da dün açılışla birlikte büyük düşüşler yaşandı. 47'inci dakikada içinde kayıp yüzde 7'ye ulaşınca ikinci kez devre kesici uygulandı. Hızlı satış dalgasının ardından iki kere devre kesen borsa kapatıldı. İkinci devre kesiciye kadar işlem hacmi 3,6 milyar TL oldu. BIST100 endeksi 4 bin 200'ün altını gördü.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre pay piyasası ile vadeli işlem ve opsiyon piyasası pay ve pay endeksi türev pazarlarında işlemlerin durdurulmasına karar verildi. Açıklama dün öğlene doğru saat 11.01 itibarıyla geldi. Akşam saatlerinde gelen ikinci açıklamada dün yapılan tüm işlemlerin iptal edildiği, hisse ve VİOP piyasalarının 14 Şubat akşamına kadar kapalı olacağı duyuruldu. Borsa cuma kapanışından bu yana yüzde 16,24 değer kaybetti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, deprem bölgelerindeki illerde hisse senedi yatırımcısı sayısı 381 bin 463. Toplamda 3 milyon 969 bin 945 yerli yatırımcı göz önüne alındığında neredeyse hisse senedi yatırımcılarının yüzde 10,32’si bölgede bulunuyor. Bölgede depremden etkilenen 10 ildeki 381 bin 463 yatırımcının portföy büyüklüğü ise 56 milyar 186 milyon lira.

ZARARI HAZİNE ÖDESİN

Uzmanlar pazartesi itibarıyla yapılan işlemlerin teknik olarak iptal edilmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Sermaye Piyasaları Uzmanı İris Cibre de geçmişe dönük işlemlerin iptal edil mesi gerektiğini vurguladı. Cibre bunun kolay olmadığını söyleyerek “Pazartesiye dönük işlemler de iptal edilebilir ancak bu kolay olmayacaktır” dedi. 17 Ağustos 1999 depreminin hemen ardından borsada işlemlerin durdurulduğunu hatırlatan Cibre, “Çok hızlı durdurma kararı alınmıştı. Bir hafta işlemler durdurulmuştu hatta tüm detayları bülten ile açıklanmıştı. İnsanlar evlerini kaybetti. İnsanlar müdahale edilebilecek durumda değiller. 3 gün iptal edilemiyorsa Hazine KKM'ye ödeyeceğine deprem bölgesindeki 381 bin vatandaşın zararını ödesin” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Uzman isim hesapladı: Temmuz zammı için "en düşük emekli aylığı" tahmini Dış borç stoku verileri açıklandı: Türkiye'nin borcu ne kadar? Rekora doymuyor: Gram altında yeni zirve Dolar/TL tarihi zirve seviyesine yakın Şimşek açıkladı: Dünya Bankası'ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak aldık