Bozdağ: Literatürde 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' diye bir kavram yok

2017’de lüteratürde olmayan bir sistemi ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ diyerek referanduma sunan AKP, Altılı Masa’nın anayasa değişikliği önerisini bugün işine geldiği şekilde eleştirdi. 2016’da “Türk tipi başkanlık sistemi istiyoruz” diyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bugün “Literatürde 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' diye bir kavram yok” dedi.

2017 yılındaki referandumla dünyada örneği bulunmayan bir sistemi, ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ diye tanımlayarak uygulamaya sokan AKP’nin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Altılı Masa’nın anayasa önerisi hakkında, “Literatürde 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' diye bir kavram yok” dedi.

Bozdağ, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bozdağ, bir soru üzerine, Millet İttifakı'nın Anayasa değişikliği çalışmasını da değerlendirdi. Teklifin çok geniş olduğunu söyleyen Bozdağ, "Yani güçlendirilmiş parlamenter sistem anayasa önerisi adı altında esasında ucube bir şey ortaya koyuyorlar. Çünkü Türkiye'deki ulusal hukuk literatüründe ve uluslararası literatürde 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' diye bir kavram yok." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde başkan olmak için 50 artı 1 oya ihtiyaç olduğunu hatırlatan Bozdağ, "Halkın hür iradesiyle iktidar olma umudunu kaybedenler, Ankara'da pazarlıklarla ya da başkaca yol ve yöntemlerle iktidar olma umudunu barındırdığı için parlamenter sisteme dönmek istiyorlar" iddiasında bulundu.

BOZDAĞ, ‘TÜRK TİPİ BAŞKANLIK SİSTEMİ’NE NE DEMİŞTİ?

Altılı Masa’nın ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ önerisini “Literatürde yok” diyerek eleştiren Bozdağ, 2016 yılında ise ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ni savunmuştu.

Literatürde hiçbir karşılığı bulunmayan ve başkanlık sistemlerinin aksine güçler ayrılığına dayanmayan ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ hakkında Bozdağ, “Şüphe yok bizim baştan beri söylediğimiz, Başkanlık sistemi eksiksiz Başkanlık sistemidir. Türkiye tipi bir Başkanlık sistemi. Çünkü pekçok çeşit Başkanlık sistemi var. Bunlar o ülkelerin durumuna göre tercihlerine göre uygulanıyor. Türkiye de kendi dinamiklerini kendi yapısını dikkate almak suretiyle bütün bu örneklerden de istifade ederek en iyisini en doğrusunu yapmak istiyor” demişti.

Bozdağ’ın savunduğu ‘Türk tipi başkanlık sistemi, ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ adı verilerek 2017’de referanduma sunulmuş ve MHP’nin de desteğiyle kabul edilmişti.

‘İDDİANIZI SAVCILIKLARA BİLDİRİN’

Öte yandan katıldığı programda, "Türkiye'de bir sıcak para sorunu mu var? Kılıçdaroğlu'nun İngiltere'ye gidişi, görüştüğü kişiler de çok eleştirildi. Siz, takip edebildiniz mi o süreci?" sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

Sayın Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunuyorum, sizin elinizde kara para aklama veyahut da uyuşturucu baronlarının parasıyla bütçe açığını kapamaya dair bilgiler varsa, lütfen Türk medyasına açıklayın. Baronlarla kim iş birliği yapıyorsa, bunların isimlerini ve işbirliğini gösteren bilgi, belge, delil ne varsa bunları Türk milletinin önüne koyun. Bakın, Hakimler Savcılar Kurulu Başkanı, Adalet Bakanı olarak da kendisine buradan çağrıda bulunuyorum. Lütfen Sayın Kılıçdaroğlu, elinizde kara para aklamayla ilgili Türkiye ekonomisi ve 'bütçe açığını baronların uyuşturucudan elde ettiği parayla kapamayla' ilgili iddialarınız neyse Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ya da uygun gördüğünüz bir Cumhuriyet Başsavcılığına iletin. Bilgileri, belgeleri, delilleri de ekleyin. Bakın bugün bütçe görüşmeleri var, bütçe görüşmelerinde de bu isimleri lütfen açıklayın. Ama kimse bunları açıklamıyor. Herkes konuşuyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı İmamoğlu 'kırık sandalye' olayını anlattı: Erdoğan'a verdiği yanıtı söyledi Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı