Buca Cezaevi arazisi için hazırlanan planlara dava: Ranta ve talana açılmasına izin vermeyelim

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grubu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Buca Cezaevi’nin yıkılmasıyla boşalan araziyi yapılaşmaya açacak düzenlemenin iptali için yargıya başvurdu. CHP grubu adına konuşan Murat Aydın, “İzmir halkına şunu söylemek istiyoruz; bizim yanımızda olun, birlikte hareket edelim. Buca Cezaevi alanını ranta ve talana açmalarına izin vermeyelim” dedi.

BirGün EGE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Buca Cezaevi arazisini yapılaşmaya açacak bir düzenlemeye gitmesine tepkiler sürüyor.

Bakanlığın planlarının söz konusu alanı yapılaşmaya açtığını belirten ve arazinin yeşil alan olması gerektiğini savunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grubu Meclis Üyeleri, konuyu yargıya taşıdı. Bakanlığın planlarının iptal edilmesi istemli dava dilekçesi İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne sunuldu. Dava dilekçesinin mahkemeye sunulması öncesinde CHP’li meclis üyeleri, Bölge Adliye Mahkemesi’nin Güney Kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP Grubu adına açıklamayı yapan CHP Grup Başkanvekili Avukat Murat Aydın, “Nasıl ki bundan önce ‘O metro Buca’ya gelecek, biz haklıyız, hukuken hiçbir eksiğimiz yok’ dedik ve öyle oldu. Nasıl ki, ‘Asbest yüklü Sao Paulo Gemisi’ni İzmir’e sokmayacağız’ dedik, çünkü haklıydık. Tüm İzmir halkı ve İzmir’in tüm bileşenleri olarak bunu başardık. Şimdi, ‘Buca Cezaevi alanı halkındır ve yeşil alan olacaktır, oraya o inşaatı yapamayacaklar’ diyoruz. Çünkü biz haklıyız ve hukuken doğru yerdeyiz. İzmir halkının seçilmiş temsilcileri olarak İzmir halkının haklarını savunma görevimizi yerine getiriyoruz. Buca Cezaevi alanını, inşaata ve ranta açan sözde Çevre Bakanlığı’nın hukuka aykırı, kamu yararına aykırı planının iptali için dava açmaya geldik. Dava dilekçemizi mahkemeye sunacağız. İçinde bulunduğumuz dönemin tüm hukuksuzluklara rağmen, yargının içinde bulunduğu bütün sorunlara rağmen CHP, hukuka inanmaya devam ediyor. Ve sorunlarını demokratik meşru yollarla, hukuk yoluyla çözmeye, hakkını aramaya devam ediyor” diye konuştu.

Aydın şunları dile getirdi: “İzmir halkına şunu söylemek istiyoruz; bizim yanımızda olun, birlikte hareket edelim. Buca Cezaevi alanını ranta ve talana açmalarına izin vermeyelim. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılında biz Kordon’da yüzüncü yılı gururla kutlarken, beyefendiler tapu dairesinde bu araziyi sattılar. Kaça sattıklarını, ne yapacaklarını bilmiyoruz ama şunu söylüyoruz; İzmir halkı ve CHP buna izin vermeyecek! Çünkü biz hakkı, hukuku adaleti savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz. Buca Cezaevi halkındır, halkın kalacak.”

"TEKNİK VE BİLİMSEL GEREKÇE BULUNMUYOR"

Öte yandan geçen ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Buca Cezaevi arazisini yapılaşmaya açacak düzenlemeye dava açtı. Bakanlığın cezaevinin yıkılmasının ardından ortaya çıkan araziyi “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlemesine ilişkin işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Belediye tarafından İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne başvuruldu. Belediyenin açtığı davada, söz konusu alanın rezerv yapı alanı olarak belirlenmesini gerektirecek herhangi bir teknik ve bilimsel gerekçe bulunmadığı kaydedildi.

Ayrıca önümüzdeki günlerde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) tarafından da planlara karşı dava açılacağı öğrenildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” 13. Alaçatı Ot Festivali başladı Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz Edebiyat-Sinema Buluşması İzmir’de