Buldan, Meclis'te konuştu: Asgari ücreti HDP'nin teklifi olan 12 bin 500 lira yapalım

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Buyurun asgari ücreti HDP'nin teklifi olan 12 bin 500 lira yapalım ama yapmayacağınızı ve yapamayacağınızı biliyoruz çünkü siz ancak halktan toplamayı bilirsiniz" dedi. 2023 bütçesini eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, "Bu, bir faiz bütçesidir, seçim bütçesidir, enflasyonist bir bütçedir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TBMM Genel Kurulu'nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde HDP Grubu adına söz aldı.

Bütçenin sorunlara çözüm sunmayacağını, yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği büyüteceğini ileri süren Buldan, bütçede sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzurun olmadığını ifade etti.

Bütçenin AKP döneminin kapanış bütçesi olduğunu belirten Buldan, "İç barışı tesis eden ve demokratik siyaseti esas alan bir bütçenin hazırlıklarına şimdiden başladık" dedi.

"YÜRÜTME, SAKLAMA, AKLAMA SİSTEMİNİ KURDUNUZ"

Türkiye'nin yaşadığı çoklu krizlerin sebebini iktidarın açıklamayacağını belirten Buldan, "Yasama, yürütme, yargı, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdınız yerine yürütme, saklama, aklama sistemini kurdunuz. Meclisin denetim yetkisini elinden aldınız, yeni bir vesayet rejimi kurdunuz, talimatlı bir yargı düzeni yarattınız, hukuksuz yargı aracılığıyla demokratik siyasete ve topluma karşı bir darbe mekanizması kurdunuz. Kolluk güçlerine siyasetinizin destek gücü haline getirdiniz. Yolsuzlukları merkezden yerele kadar tüm kurumlara yaydınız" ifadelerini kullandı.

AKP'nin toplumsal barış sistemine zarar verdiğini belirten Buldan, "Kürt halkına yaşatılan acıların üzerini adaletsizlikle örtmek istiyorsunuz ama şunu bilin ki biz acılarımızı asla unutmayız, unutturmayız. Kürt halkı kapandı demeden gerçek bir yüzleşme, hesaplaşma ve adalet sağlanmadan bu dosyalar kapanmaz, kapanmayacaktır" ifadesini kullandı.

ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

Milyonlarca insanın açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Buldan, şunları kaydetti:

"Yandaşlarınızın beslenme çantasında yok yoktur ama çocuklar okula aç gitmektedir, sütü, peyniri, yumurtayı lüks tüketim haline getirdiniz. Çocukların sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri ise kur korumalı mevduat adı altında zenginlere pay ettiniz. Yandaşlarınız tonlarla götürürken halkın yaşamını ise grama bağladınız. Yoksulun sofrasındaki soğanı da elinden aldınız. Kış geldi sobalar, kombiler yanmıyor çünkü halkın cebini yaktınız. Çiftçiyi, üreticiyi, esnafı, emekliyi borç batağına sürüklediniz. Bir de durmadan çıkıp 'enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyorsunuz. O halde buyurun asgari ücreti HDP'nin teklifi olan 12 bin 500 lira yapalım ama yapmayacağınızı ve yapamayacağınızı biliyoruz çünkü siz ancak halktan toplamayı bilirsiniz."

Bütçede savunma ve güvenlik harcamaları için 470 milyar lira kaynak ayrıldığını anımsatan Buldan, "Yüksek enflasyonun, işsizliğin ve yoksulluğun nedenlerinden biri de budur, halka, istihdama değil savaşa bütçe tam da budur" diye konuştu.

"SURİYE'DE YİNE MACERA PEŞİNDESİNİZ"

Kürt sorununun Türkiye'de tüm iktidarların kaza yaptığı ortak bir viraj olduğunu belirten Buldan, şu ifadeleri kullandı:

"Yaklaşan seçimler öncesi Suriye'de yine macera peşindesiniz. Enflasyonu, doları düşüremediniz 'haydi Suriye'ye Kobani'yi düşürmeye' diyorsunuz. Siz iktidardan gidersiniz ama Kobani öyle kolay kolay düşmez, buna inanmanızı istiyorum. Amacınızı gayet iyi biliyoruz, Rojava'da Kürt halkının demokratik bir statü kazanmamasıdır, diğer halklarla ortak demokratik bir gelecek oluşturmamasıdır. Kuzey ve doğu Suriye'ye yapılan her operasyonun sonucu yeni yıkımlar, ölümler, binlerce yeni mültecinin Türkiye'ye, çevre ülkelere göç etmek zorunda bırakılması olacaktır. Aynı zamanda Türkiye'de halkın sofrasından ekmeğin daha da küçülmesi olacaktır. Şunu da aklınızdan çıkarmayın; kuzey ve doğu Suriye'de Kürt halkının statüsü üzerine iktidar statünüzü kuramazsınız, oradan size bir statü asla çıkmayacaktır, orada halkların demokratik kazanımı ve ortak geleceği vardır, bunu da siz engelleyemeyeceksiniz."

Buldan, Kürt sorununa çözüm üretemeyenlerin gelecekte asla söz sahibi olamayacaklarını kaydetti.

MİTHAT SANCAR: BU, BİR SEÇİM BÜTÇESİDİR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye'nin her gün daha fazla yoksulluk, açlık, sefalet ve yolsuzlukla tarihinin en önemli seçimine doğru gittiğini söyledi.

İşsizler, emekçiler, emekliler, engelliler, gençler, kadınlar, çocuklar, çiftçiler ve küçük esnafın çok büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu belirten Sancar, iktidarın adaletsizliği, eşitsizliği ve sömürüyü her alanda derinleştirdiğini kaydetti.

Bütçeyi "otoriterleşme ve savaş bütçesi" olarak tanımlayan Sancar, "Bu, bir faiz bütçesidir, seçim bütçesidir, enflasyonist bir bütçedir. Bu bütçe, sermayeye kaynakların daha çok aktarıldığı bir bütçedir." dedi.

Bütçeye ilişkin eleştirilerde bulunan Sancar, şunları kaydetti:

"2023 merkezi yönetim bütçesiyle asıl kaynak aktarılan 2 büyük kesim, savaş ve faiz lobileridir. Bu bütçe halktan aldığı vergilerden faiz lobilerine 565 milyar lira aktarıyor. Savaş lobilerine ise 468,7 milyar lira aktarmayı öngörüyor. Yani bütçe gelirleri kapsamında halktan toplanan her 3 Türk lirası verginin 1 lirası faiz lobilerine, savaş baronlarına altın tepsilerle servis ediliyor. Milyonlarca emekçinin ve emeklinin sofrasına düşen 3 ekmekten 1'i işte bu 2 lobiye aktarılıyor, bu 2 lobi arasında paylaşılıyor. Bu yetmezmiş gibi 660 milyar lira bütçe açığı öngörülüyor. Ne demektir bu? Bu bütçe bir seçim bütçesidir. Yani seçim yatırımı olarak yapılacak harcamalar bütçeye bir açık kalemi olarak önceden konulmuş durumdadır."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ile kriz yaşıyor iddiası: Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi KKM’nin ağır faturası rekor zarara yol açtı KDV oranlarına zam yapılacak mı? Bakanlık açıklama yaptı Washington’dan gelen iki haber IMF, Türkiye tahminini değiştirmedi