Çaresizlikle karşı karşıyayız

Ülkeyi sarsan depremde enkaz altında kurtarılmayı bekleyen sanatçılar da var, yakınlarının çıkartılmasını bekleyenler de… Göçük altındaki sanatçı Zilan Tigris’in yakını Barış, “Çaresizlikle baş başayız” dedi. Kızının kurtarılmasını bekleyen sanatçı Orhan Aydın ise “Kızım da betona tapınanların kurbanı oldu” ifadelerini kullandı.

Işıl ÇALIŞKAN

Ülkeyi yasa boğan depremde sanatçılar ve sanatçı yakınları da enkazın altında kurtarılmayı bekliyor. Kimisi Diyarbakır’da, kimisi Hatay’da, kimisi ise Maraş’ta… Depremin 3’üncü gününde zamana karşı yarış sürüyor. Ancak hâlâ yardım ulaşmayan bölgeler de var, arama kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı yerler de…

Farklı dillerde yaptığı müziği ve ses kalitesiyle adından söz ettiren sanatçı Zilan Tigris ve eşinin Çağdaş Çankaya, Diyarbakır’da enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Zilan Tigris’in manevi oğlu gazeteci Arat Barış yaşananları BirGün’e anlattı. Enkazın altından sanatçının ve eşin sesinin duyulduğunu ancak ellerinden bir şey gelmediğini aktaran Barış, “Depremden sonra 10 saat boyunca herhangi bir arama kurtarma çalışması yapılmadı. Ekipler geldikten sonra da ekipman olmadığı için herhangi bir çalışma yapılmadı. Ekipman gelene kadar da epey bir zaman geçmişti. Binanın üzerinden betonları almaya çalıştılar ancak çalışmalar çok yetersiz. Hâlâ bir yol kat edilmiş değil. Enkazdan ses geliyor ancak ulaşılamıyor” diye konuştu.

Zilan TigrisZilan Tigris

Çaresizlik ve sahipsizlik duygusuyla baş başa bırakıldıklarını ifade eden Barış, şu ifadeleri kullandı: “Bir kentin ortasında ve yıkıntının altındasınız ve ‘imkân yok’ deniyor. Bu o kadar korkunç bir şey ki. Yıkıntının altından gelen sesler var. İnsanlar kendi imkânlarıyla o betonları, moloz yığınlarını elleriyle parçalayıp kaldırmaya çalışıyorlar. Oysa bunu yapması gereken devlet. İnsanlar feryat ediyor, devlet yok. İnsanlar aç, sığınacağı, barınacağı alanlar bekliyor. Her şey bir siyasi anlayışa kurban edildiği için şu an insanlar can çekişiyor. Şu an beklerken bile bir sürü insan ölüyor. Kimi soğuktan, kimi havasızlıktan, kimi o sıkışmışlık duygusundan ölüyor. Haberi aldığımız saatten bu yana umudumuzu kaybetmemeye çalışıyoruz ama o kadar ağır ilerliyor ki, o direnci tutup kaldırabilecek dirayet yok.”

BENİM KIZIM BETONA TAPINANLARIN KURBANI

Tiyatro ve sinema sanatçısı Orhan Aydın’ın kızı Eylem Şafak Aydın da Hatay’da enkaz altından kurtarılmayı bekleyenler arasında. Kurtarılmayı bekleyen kızının bacağının betona sıkıştığını belirten sanatçı, yaşananları BirGün’e anlattı. Çok kötü şeyler yaşadığını ifade eden Aydın, “10 şehirde devletin olmadığını görüyorum. İnsanların çaresizliğini görüyorum. Rakamlar çok düşük gösteriliyor, daha çok insan katledildi. İnsanlar bu süreci ancak dayanışarak aşabilir. Betona tapınanların ve rant ekonomisiyle yönetenlerin memleketi ne hale getirdiğinin resmi, kızım da bütün insanlık gibi bu işin kurbanı oldu” dedi.

Orhan Aydın ve kızı Eylem Şafak AydınOrhan Aydın ve kızı Eylem Şafak Aydın

Oyuncu Uğur Aslan da, ailesinin yarısının Hatay’da göçük altında kaldığını ve ulaşamadığını söyleyerek “Biz artık onları kaybettik varsayıyoruz” dedi. Instagram'dan bir video paylaşan Aslan şunları söyledi: “Çok kötü bir gün geçiriyoruz. Özellikle Hatay'la ilgili çok soru işareti var. Ağabeyim, yengem ve yeğenlerim göçük altında. Artık onları kaybettik varsayıyoruz. Çünkü maalesef onlara müdahale edebilecek herhangi bir süreç çalışmadı. Orada oluşan birtakım hasarlardan kaynaklı olduğu söyleniyor. Sayın Vali, oraya yardım gidebilmesi noktasında altyapılarla ilgili zaafların söz konusu olduğu söylendi. Tek temennim bir an önce hızlı müdahale edilebilir. En azından kalanlarla ilgili bir süreç çalışır, herkes sağlığına kavuşur gibi bir temenni dışında bir şey bulamıyorum. Yeğenlerimle belli aralıklarla iletişim kurabiliyorum. Durum çok kötü.”

Müzisyen Sena Şener de, göçük altında kalan halası için yardım çağrısında bulundu. Şener, “Hepimize çok geçmiş olsun, söylenecek söz yok. Halam, Asude Şener, göçük altında, haber alamıyoruz. Paylaşmak bir umut. Yakınlarınıza ulaşmaya çalıştığınız konumları da elimden geldiğince paylaşacağım” ifadelerini kullandı.

***

SİNEMA TV SENDİKASI’NDAN SEKTÖRE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Sinema Televizyon Sendikası, dizi ve sinema projelerinde kullanılan ekipmanların afet bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları için değerlendirilmesi konusunda bir dayanışma çağrısı yayımladı. Sendika’nın çağrısında, “Film sektöründe faal olarak çalışan jenaratör, ışık malzemesi, tuvalet karavanı ve karavanların, şu günlerde dizi ve sinema projelerinde kullanılması yerine, afet bölgesine giderek arama-kurtarma çalışmalarında değerlendirilmesi daha yararlı olacaktır” denildi. Dijital platformların, televizyon kanallarının ve yapımcıların katkısıyla bu felaketin aşılabileceği vurgulanan çağrıda, şu ifadeler yer aldı: “Yukarıdaki araç-gereçlerle ilgili dayanışma içinde olmak isteyen kurum/şirket ve kişiler, sendikamız aracılığı ile bölgedeki arama kurtarma ekiplerine ulaşabilirler.” Türkiye Yazarlar Sendikası da yayımladığı çağrıda dayanışma vurgusu yaptı. Sendikanın çağrısında şu ifadeler yer alıyor: “Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Kilis başta olmak üzere çok sayıda ilimizde yıkıma yol açan büyük depremde insanlarımızı yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Bilim insanlarının öngördüğü depreme karşı dayanıklı yapılaşma ve uygun yerleşimin yıllardır sağlanamadığı ülkemize geçmiş olsun demek bile içimizi kanatıyor. Hepimizin başı sağ olsun. Gün, hep birlikte yaralarımızı sarmak için yardımlaşma ve dayanışma günüdür. "

***

DÜNYADAN DESTEK MESAJLARI

Russell Crowe, Antonio Banderas, Dua Lipa ve Mark Eliyahu’nun da aralarında bulunduğu birçok ünlü isim, Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye için taziye mesajları yayınladı.

•Dünyaca ünlü birçok isim, Maraş merkezli depremlerin ardından yaşanan felaket nedeniyle Türkiye için taziye mesajları yayınladı.

•Oscar ödüllü oyuncu Russel Crowe, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, "Ah Türkiye. Kalbim. Haberler çok kötü" ifadelerini kullandı.

•Oyuncu ve yönetmen Antonio Banderas, Instagram hesabındaki mesajında yaşanan trajedi nedeniyle Türk ve Suriye halkını dayanışmayla kucakladığını belirtti.

•İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Yiğit Turhan’ın paylaşımına kişisel Instagram hesabında yer vererek, "Türkiye için üzgünüm. Depremden etkilenenlere sevgilerimi ve dualarımı yolluyorum" sözleriyle üzüntüsünü ifade etti.

•Rus piyanist Evgeny Grinko, Instagram hesabında yaptığı paylaşımda, depremden duyduğu üzüntüyü, "Başınız sağ olsun. Yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kalbim sizinle" sözleriyle dile getirdi.

***

AHBAP DERNEĞİ’NİN KAMPANYASI SÜRÜYOR

Haluk Levent’in deprem bölgesi için başlattığı destek kampanyası sürüyor. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Levent, Kıvanç Tatlıtuğ ve Merih Demiral’ın para yardımında bulunduğunu belirtti. Şarkıcı ve Ahbap Derneği’nin kurucusu Haluk Levent, Maraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından destek kampanyası başlattı. Levent, son olarak bağış yapan isimleri paylaştı. Levent, "Dayanışma adına ilk arayan Kıvanç Tatlıtuğ oldu, 200 bin lira bağış yaptı. Ayrıca lojistik ihtiyaç için destek vereceğini söyledi. Ardından Merih Demiral aradı. 1 milyon lira bağış yaptı" dedi. Levent bir sonraki paylaşımında da, "Önce Mert Hakan Yandaş aradı. 200 bin lira. Efsane futbolculardan Hakan Balta ve eşi Derya Balta 300 bin lira bağış yaptı ve Mustafa Ceceli 200 bin lira. Hemen sonrasında Emre Kılınç 150 bin lira bağış yaptı. Ve Papara 2 milyon 500 bin lira bağış yaptı" ifadelerini kullandı. Haluk Levent, şöyle devam etti: "Oyuncu Burak Deniz 150 bin TL, Sevgili akrabam Edis Görgülü ise 400 bin TL bağış yaptı. Burak Yılmaz 300 bin TL, Levent Ağan 300 bin TL, Selcoin 200 bin TL, Sevgili İrem Derici 150 bin lira, sevgili Aras Bulut İynemli 200 bin lira ve sevgili Menekşe Sağlam 200 bin lira bağış yaptı." Öte yandan dijital sanatçı Murat Pak deprem bölgesine destek olmak için NFT kampanyası başlatacağını duyurdu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kaybolma sanatı Şair Haydar Ergülen'den 'vize' isyanı Zülfü Livaneli’ye ‘Yılın En İyi Hikâye Ödülü’ Sahte fragman izlenme rekoru kırdı "The Platform 2" filmi geliyor: İlk görseller paylaşıldı