Cengiz İnşaat'ın yerleşim yerinde patlattığı dinamit heyelana neden oldu!

Cengiz İnşaat’ın, lojistik liman inşaatı için İkizdere Eskincidere’de açtığı taş ocağında patlatılan dinamit heyelana neden oldu. Yerleşim yerinde meydana gelen heyelan, çevreciler tarafından görüntülendi.

İktidardan aldıkları büyük kamu ihaleleriyle bilinen 'beşli çete'den Cengiz İnşaat, Eskincidere'de bulunan taş ocağında dinamit patlattı. Yurttaşların evlerinin de bulunduğu alanda patlatılan dinamit, heyelana neden oldu.

Cengiz İnşaat'ın bölge halkının tepkisine rağmen yapımı devam eden lojistik liman inşaatı için Eskincidere’de açtığı taş ocağında, dün saat 15.00 sıralarında dinamit patlatıldı. Dinamit nedeniyle bölgede heyelan meydana geldi. Çevreciler tarafından görüntülenen heyelanın, yerleşim alanında oluştuğu görüldü.

Ocak yakınındaki bir evin hemen yanında gerçekleşen toprak kayması, Eskincedere Yaşam Savunucuları tarafından kamerayla kayda alındı.

Bölgede yaşayan yurttaşlar duruma tepki gösterirken İkizdere Çevre Derneği yöneticileri de patlatılan dinamitlerin neden olduğu tehlikeye dikkat çekmek amacıyla sosyal medyada kampanya başlattı. "İkizdere'den defolun" ve "İkizdere direniyor" etiketleriyle başlatılan kampanyada, Cengiz İnşaat’ın Eskincidere’de yürüttüğü taş ocağı çalışmalarının bir an önce sonlandırması talep edildi.

CENGİZ'İN TALAN PROJELERİ

Cengiz İnşaat, HES’ler, termik santrallar, doğayı katletme uğruna yapılan otoyollar ve yandaşları zengin eden mega projelerin neredeyse hepsinde yer alıyor.

Şirket, üçüncü köprü, İstanbul Havalimanı ve Marmara Otoyolu projeleriyle milyonlarca ağacı katletmişti. Cengiz İnşaat’ın sadece İstanbul Havalimanı için kestiği ağaç miktarı 13 milyon olarak kayda geçti.

Cengiz, Hasankeyf’i de yok etme noktasına getirdi. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için gerekli 10 kriterden 9'unu yerine getirmesine rağmen, hükümet düzeyinde başvuru yapılmadığı için listeye giremeyen Hasankeyf, 2020'de yapımı tamamlanan Ilısu Barajı’nın suları altında kalmıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünyanın en yaşlı 10 ağacı ODTÜ'den müsilaj incelemesi: Müsilaj oksijeni 2,5-3 saatte tüketti, Güney Marmara'da risk biraz daha fazla Kazdağları Direnişi'nin birinci yılı: Ruhsat uzatma talebi reddedilsin Ürdün ortaklı şirket denizi doldurmak istedi, bakanlık ‘döviz gelecek’ diye izin verdi Sinpaş, Kızılbük davasını kaybetti