Cezasızlığın adı: Davutpaşa

Berkay SAĞOL

İstanbul Esenler’de Emek İş Hanı’ndaki bir maytap atölyesinde 31 Ocak 2008’de 20 işçi ve 1 işverenin hayatını kaybettiği Davutpaşa Patlaması’nın üzerinden 15 yıl geçti. Toplam 115 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bugün Bakırköy Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yeniden yargılama kararının ardından başlayan davanın öncesinde saat 11.00’de patlamanın yaşandığı yerde bir anma düzenlenecek.

AYM’nin bozma kararının ardından, Zeytinburnu Belediyesi Zabıta müdürü Feruz Kutsal, Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin, 2007 yılına kadar Zeytinburnu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Şevket Yıldırım ve 2007’den sonra Zeytinburnu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz’ün tekrar yargılanmasının önü açıldı. Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler tarafından yapılan açıklamada, “AYM’nin bozma kararını, Hendek Patlaması Davası gibi davalara ve iş cinayetleri davalarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) gibi cezasızlık konularındaki vurgusu nedeniyle tüm iş cinayeti davalarına etkisi olacak nitelikte emsal bir karar olduğu için önemli buluyoruz” denildi.

GERÇEK BİR CEZA ÇIKSIN

15 yıldır adalet aradıklarını söyleyen patlamada hayatını kaybeden Hüseyin Tayranoğlu’nun eşi Fadime Tayranoğlu, “Yağmurda, çamurda, soğukta ve sıcak havada aylarca dava açılması için nöbet tuttuk” dedi. Davanın açılması için bile yıllarca uğraştıklarını anımsatan Tayranoğlu, şunları dile getirdi: “Benim canım geri gelmeyecek biliyorum ama bundan sonra iş cinayetlerinde biri daha ölmesin diyoruz. İşçilerin, emekçilerin fıtratında ölmek olmasın diye mücadele ediyoruz. Verilen cezalar yeterli değil, zaten asıl sorumlular yargılanıp ceza almadı. İşyeri ruhsatsız olmasına rağmen binaya elektrik ve su bağlanmış burada belediye sorumlu, gelen hammaddeleri denetmeyenler sorumlu. Biz bunların ceza almalarını istiyoruz.” Ailelerin avukatı Berrin Demir ise şöyle konuştu: “Aileler 15 yıldır adalet arıyor. Bu duruşma esas yönüyle ilk duruşma olacak. AYM’nin verdiği kararla geç kalan adaletin adalet olmadığı bir kere daha tescillendi. Diğer iş cinayetleri içinde emsal bir karar olacak.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emeklilerin promosyon ödemeleri bugün başlıyor Akkuyu emekçileri iş bıraktı Trabzon’da alt yapı çalışması sırasında göçük: 3 işçi öldü İnşaatlarda ücret ödenmiyor: Bir tuğla dahi dizilmeyecek! Engelli emekli tekrar çalışabilir mi?