Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü: "Dirençli bir Çiğli yaratacağız"

Çiğli Belediyesi tarafından gerçekleştirilen İmar ve Kentleşme Çalıştayı’nda konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, kentleşme sorununu çözüp dirençli bir Çiğli yaratacaklarını söyledi.

BİRGÜN EGE

İmar ve kentleşme ile ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulacağı Çiğli İmar ve Kentleşme Çalıştayı, Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışına Eski Başbakan Yardımcısı ve Eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Murat Karayalçın, "Çiğli’nin yeni kentsel standartlara ulaşması ve belediyenin saydamlaşması açısından da bu çalışmanın ayrı bir önemi var. Türkiye’de kent planlaması, imar konuları için çok önemli bir dönüşüm eşiğini yaşamakta olduğumuzu düşünüyorum. Bu dönüşümün tamamlanabilmesi, Türkiye’nin yeni bir plan ve imar düzeyine kavuşabilmesi yerel yönetimlerinin ve yöneticilerinin büyükşehir yasasını nasıl yorumlayacaklarına, çevre düzeni planını nasıl değerlendireceklerini ve içinde bulunduğumuz ortamda tarım kesimini nasıl ele alacaklarına bağlı. 81 ilin 30’unda belediyelerimiz yalnızca klasik kentleşme hizmetlerinin dışında tarımda da sanayide de sorumlu olmuştur. Belediyelerimizin ve ilde yaşayanların önüne yeni bir fırsatın konulduğunu düşünüyorum. Çevre düzeni planı hem iktisadi ve toplumsal planı hem de fiziki planı il alanında çakıştırmaktadır. Bir siyasetçi ve eski bir belediye başkanı olarak bunu çok önemli bir fırsat olarak nitelendiriyorum" dedi.

'İZMİR'İN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM'

Yerel yönetimlerin toprak insan ve kırsal yaşamın yeniden düzenlemesi noktasında merkezi yönetime göre daha başarılı işler yapabileceğini belirten Karayalçın, “Yerel yönetimlerin bu yaptığı çalışmalar aslında bir anlamda kentsel toprak reformudur. Çiğli’nin bu yaptığı çalışmalar bir yandan kentsel toprak reformudur. Çiğli’nin geleceğinin planlanması İzmir’in geleceği için çok önemli bir adımdır. Ege’de tarımsal üretimin artırılması, yalnızca tarımsal altyapı hizmetleriyle sağlanamaz. Metropol ilçelerimiz bu konuda adımlar atabilir. Belki 100’üncü yılda bir çekim merkezi yaratılabilir. Yeni kent parçalarına ve kırsal alanlarda çekim merkezlerine ihtiyaç var” diye konuştu.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de çalıştayda ilçenin geçmiş sorunlarını ve gelecekte olabilecek olası sorunları masaya yatırılacağını belirterek “Belediyenin de logosundan da gördüğünüz gibi doğaya saygı duyma, ekolojik dengeyi bozmama, suyun temizliğini de koruyarak insan hayatını geliştirmeye çalışıyoruz. Tarımsal alanların imara açılması, denize yakın yerlerde binalar yapılması, sosyal donatının eksikliği ve depremde bir kez daha gördüğümüz nitelikli yaşam alanlarının kente kazandırılması gibi sorunlarımız var. Çiğli İmar Planları’nın yarısını yeniliyoruz. Teknik eksikleri nasıl yok edebiliriz, tarımsal alanları ve yeşil alanları nasıl koruruz konusunun üzerinde çalışıyoruz. Mavisi olan ama bir türlü maviye ulaşamayan, yeşili ise olmayan Çiğli’yi yeşille buluşturmaya çalışıyoruz. Bir dirençli kent yaratmamız lazım. Deprem, salgın, yangına karşı kentleri nasıl koruyabiliriz, ilk önceliğimiz bu. Kentleşme sorunlarının çözümünde bütün mesafeleri kat etmiş ve her türlü tehdide dirençli bir Çiğli yaratacağız” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı Su indirimi için ilk adım Mücadele bütün Datça kıyıları için Otizmli çocuğa şiddet davası görüldü