Cumartesi Anneleri: Kayıplarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri, 901’inci hafta eyleminde, geçen hafta Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakmak isterken karşılaştıkları polis müdahalesine tepki gösterdi. Cumartesi Anneleri, geçen hafta gözaltında kaybettirilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması talebiyle 900’üncü kez eylem yapmak istemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talebiyle Beyoğlu Kaymakamlığı’nca kendilerine yasaklanan kayıplarıyla buluşma mekânı Galatasaray Meydanı’nda sert polis müdahalesiyle karşılan Cumartesi Anneleri ile kayıp yakınları gözaltına alınmıştı. 901’inci hafta eyleminde ise Galatasaray Meydanı’ndaki eyleme yönelik gözaltı ve engellemelere dikkat çekildi.


SUSTURAMAZLAR

Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan, 42 yıl önce gözaltında kaybettirilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, insanların görüşlerini ifade edebilmesi için düzenledikleri gösterilerde mekân ve zamanını serbestçe seçme hakkına sahip olduğunu hatırlattı. Galatasaray Meydanı’nda eylem yaptıkları için iktidarın düşmanca tavrıyla karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Eren, iktidarın şiddet ve baskı politikalarıyla kendilerini susturmaya çalıştığını ifade etti. Eren, “Biz her seferinde sözümüzü söylemenin bir yolunu bulduk” dedi.

SESSİZLİĞE TEPKİ

Devletin barışçıl toplantıları kolaylaştırma ve koruma yükümlülüğü olduğunu anımsatan Eren, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından eylemlerinin 4 yıldır keyfi bir şekilde engellendiğini söyledi ve hukukun kendilerine karşı ‘yıldırma aracı’ olarak kullanıldığına vurgu yaptı. Eren, şunları dile getirdi: “Anayasa yok sayılarak temel hak ve özgürlüklerimizi kullanmamız engelleniyor. Bu duruma karşı hukuk fakülteleri, fakültelerin insan hakları merkezleri, Anayasa kürsüsü ve Türkiye Barolar Birliği ses çıkarmadı. Unutmayalım ki barışçıl toplanma hakkı demokrasilerin ölçüsüdür. Toplanma hakkının engellendiği yerde hukuktan ve demokrasiden bahsedilemez.”

Gözaltında kaybettirilen yakınları için tüm engellemelere karşı meşru taleplerinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Eren, şu taleplerde bulundu: “Devlet şiddetinin bir yönetme biçimi olmaktan çıktığı bir Türkiye istiyoruz. Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açığa çıkartılacağı, fail ve sorumlulardan adil bir yargı önünde hesap sorulacağı, gözaltında kaybetmelerin bir daha asla yaşanmayacağı demokratik bir Türkiye istiyoruz.”

DEMOKRASİYİ SAVUNUN

Kaç yıl geçerse geçsin adalet istemekten ve kayıpları için eylem yaptıkları Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini belirten Eren, “901. haftamızda demokratik, özgür, eşitlikçi ve adil bir Türkiye talep eden herkesi Cumartesi Anneleri nezdinde barışçıl toplanma hakkını savunmaya davet ediyoruz. Başta barolar olmak üzere, hukuk örgütlenmelerini göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı İmamoğlu 'kırık sandalye' olayını anlattı: Erdoğan'a verdiği yanıtı söyledi Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı