Depremzedelerin konteyner kentten çıkarılması ertelendi

İzmir’de gerçekleşen depremden sonra konteyner kentte yaşayan depremzedelerin, AFAD tarafından aranarak 3 hafta içinde konteyner kentten ayrılmaları istendiği öğrenildi. İzmir Valiliği taşınma işlemini iptal ederek ev bulmaları için belli bir süre verildi.

BERKAY SAĞOL

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremin üzerinden yaklaşık 19 ay geçti. Bayraklı’da kurulan ve hasarlı binalardaki depremzedelerin yerleştirildiği konteyner kentteki depremzedelerin, rezerv alandaki deprem konutlarının bitmemesine rağmen konteynerlerden çıkarılmak istendiği öğrenildi.

Depremzedelerin AFAD Konteyner Kent Yönetimi tarafından 22 Haziran tarihinden itibaren aranarak, 3 hafta içinde konteyner kentten ayrılmaları gerektiği, konteyner kentin 2022 yılı temmuz ayında sonunda tamamen boşaltılacağı söylendiği bildirildi. İzmir Valiliği depremzedelerin talepleri sonrasında taşınma işlemini iptal ederken, konteyner kentte kalan depremzedelere ev bulmaları için belli bir süre verildi.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “İzmir Valisi sayın Yavuz Selim Köşger’den aldığımız habere göre, konteyner kentte yaşayan depremzedelerin çıkarılması ileri bir tarihe ertelendi. Kendisine duyarlı davranışı için teşekkür ediyoruz ancak bu ileri tarihin ne zaman olduğu da belirsizliğini koruyor. Ayrıca aynı duyarlılığı depremzedelerin Uzundere Konutları’nda oturmasını kamu zararı sayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıştıran Sayıştay’dan bekliyoruz. Burada mağdur insanlar var ve bu konutlar mağdur insanlar için tahsis edildi. Bu uygulamayla kamu kaynakları rant maksadıyla hiç edilmemiş, aksine halk için kullanılmıştır. Oradaki insanların hak sahipliği çıktığında insanlar zaten evlerden çıkacak. O konutlarda yaşayanlara çık denilmesi bizim için büyük zorluk oluşturuyor” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Depremden sonra benim eşyalarım kötü durumdaydı ve ben her şeyimi bırakarak gelip buraya yerleştim. Şu anda hiçbir şeyim yok. Buradan çıktığım zaman evim yok, eşyalarım yok ve kira ödeyip ailemi geçindirebileceğim gelirli bir işim yok. Her şeyin fiyatı çok pahalı ve buradan bizi önümüzdeki ay çıkarttıkları zaman ne yapacağız, nasıl ev bulacağız bilmiyorum. Geçici barınma hakkımızın 1 yıl daha uzatılmasını istiyoruz” dedi.

‘KİRA ÖDEYEBİLECEK OLSAK BURADA OLMAYIZ’

Bir başka depremzede ise şunları söyledi: “Bizim normalde kasım ayına kadar süremiz vardı ancak ne olduysa bir anda bu bölgeyi erken boşaltmak istediler. Hiçbir evin yapımı tamamlanmadı ama bizi buradan çıkartmaya çalışıyorlar. Kimsenin kira ödeyecek durumu yok. İnsanlar burada sadece temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışarak geçinmeye çalışıyor. Durumumuz olsa zaten bu küçücük alanda yaşamaya devam etmeyiz. Bizim evlerimiz yıkılmadan önce kiralar 1000 TL’ydi ama şimdi oldu 4 veya 5 bin TL. Burada resmi olarak 300 aile var. 300 aileyi hiçbir yere yerleştiremiyorlar mı?”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Metin Altıok’un ismi Konak’ta yaşayacak Buca’da ‘Halk Buluşması’ Ege'nin ünlü gazozları Güllük Limanı’nın işletme hakkı 45 yıllığına satıldı Selçuk’ta anketler "Filiz Ceritoğlu Sengel" diyor