Direniş gemiyi durduracak!

Rio De Janeiro Limanı’ndan yola çıkarak Aliağa’ya gelmesi planlanan asbestli dev savaş gemisine karşı miting düzenledi. Yapılan açıklamada, "Bizler yaşamı seviyor, zehir solumak istemiyoruz" denildi.

AYCAN KARADAĞ

İçinde 9 ton asbest olduğu belirtilen Brezilya donanmasına ait NAe Sao Paulo adlı geminin, İzmir Aliağa’da sökümüne verilen izine karşı kentte ortak mücadele başlatıldı. Geminin Rio De Janeiro Limanı’ndan yola çıkması sonrası Aliağa Demokrasi Meydanı’nda kitlesel miting düzenlendi. Mitinge; TMMOB, KESK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, DİSK, siyasi partiler, yaşam savunucuları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Aliağa Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan Deniz Gümüştekin, “Yıllardır Aliağa’da yaşayanlar olarak gemi sökümlerde işçilerin çalışma koşullarını biliyoruz. Yıllardır Aliağa’da denizimizin, havamızın, toprağımızın kurulu sanayi işletmeleriyle nasıl kirletildiğini biliyoruz. Rafinerilerinden sızan gaz kokularıyla, demir çelik fabrikalarından arda kalan cüruf dağlarıyla yaşıyoruz. Gemi sökümden denize karışan zehirli maddelerle yaşıyoruz, yıllardır bu kentte yüzlerce işçinin ölümü, sakat kalması, kanser olması gerçeğiyle yaşıyoruz. Yani biz bu gemiyi buraya getirmek isteyenleri, biz işçilerin kentin sakinlerinin yaşamlarını tehlikeye atmak da beis görmeyenleri iyi tanıyoruz” diye konuştu.

Gemi sökümü işletmelerinde kullanılan maddelere dikkat çeken Gümüştekin şunlar dile getirdi: “Bu yüzden kamuoyundan ve uzmanlardan tepkiler yükselince, GEMİSANDER başkanı Kamil Önal’ın Sök Denizcilik tarafından getirilmesi planlanan Brezilya donanmasına ait Sao Paulo uçak gemisi hakkında kendine çok güvenerek yaptığı açıklama bizler için yok hükmündedir. Sao Paulo gemisinin ihracatı için Sök Denizcilik'in edindiği Tehlikeli Maddeler Envanteri'nin geminin sadece en fazla yüzde 12’sinin tespite tabi olduğu bir metot ile yapılmış olduğunu uzmanların açıklamalarından takip ediyoruz. Bu haliyle bile Tehlikeli Madde Envanterini yapan şirket tarafından kabul edilen, yüzlerce ton kurşun, kadmiyumlu boya, radyoaktivite tehlikesi ve işçi ve halk sağlığına uygun bertarafı ile ilgili hiçbir güvencemiz olmayan, belirsiz miktardaki asbesti Aliağa'da kabul etmemiz mümkün değildir.”

‘ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYORUZ’

Gümüştekin şöyle konuştu: “Bu geminin yaratacağı tahribatın Aliağa’yla sınırlı kalmayacağını İzmir ve hatta Ege Bölgesini de etkileyeceği gerçeğini de unutmamalıyız. Tüm dünyada emperyalistler önce savaş gemilerini inşa ederek kendi çıkarlarına hizmet etmek için kullanıyor ardından bu gemilerle işleri bitse bile sökümüyle beraber yaşamlarımızı hiçe saymaya devam ediyor. Tüm bu sebeplerle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı bir avuç sermayedarın değil halkın bakanlığı olmaya davet ediyor ve verdiği izinleri bir an evvel iptal edilmesini istiyoruz. Bizler yaşamı seviyor, zehir solumak istemiyoruz.”

‘ASBESTE KARŞI MÜCADELE BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİDİR’

Açıklamanın ardından SOL Parti PM Üyesi Barış İnce, kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. İnce, “İktidarın dengesini bozan Fatsa mitinginden, Terzi Fikri’nin yol arkadaşlarından selam getirdim. Gece uzun sürdüyse, güneşin doğuşu yakın demektir. Uzun yıllardır Türkiye’de çarpık kapitalizmle birlikte, işçilerin kanı üzerinden, hayvanların, ağaçların yok oluşu üzerinden rant sağlanıyor. Kapitalizmin son 20 yıldır bir zebanisi var. Bu zebaniler bizleri ateşin içine atmak için sürekli mızraklarıyla başımızın üzerinde duruyorlar. Bu rant düzenini yıkmak için bugün Aliağa’dan ses veriyoruz" dedi.

İnce şunları dile getirdi: "2013’ten bugüne kadar 97 işçi iş cinayetlerinden dolayı yaşamını yitirmiş. On binlerce insan asbest nedeniyle kanser riskliyle karşı karşıya. Binleri bulan kişiler akciğer kanseri sebebiyle ölüm döşeğinde. Bakan diyor ki; ‘Asbestli gemiyle ilgili biz ölçüm yaptırdık. 9 ton asbest var.’ Aynı geminin muadilinde 760 ton asbest bulunmuş. Ne söyleseler yalan. Bugün dünyanın çöpünü Türkiye ithal ediyor. Cumhuriyette bağımsız bir ülke kurduk biz. Her şeyi kendimiz üretirken, bugün dünyanın çöpünü bile ithal etmek durumunda kalıyoruz. Adana’ya bakın her yer çöp içerisinde. İtalya’dan şirketler hepsini atmış. Aliağalılar, size uzak gelen fikirlere daha dikkatli bakın. Sol fikirlere biraz daha dikkatli bakın, onları daha dikkatli izlemeye bakın. Çünkü eşitlik ve adalet olmadığı sürece yaşayacak bir dünya ve ülke bulamayacağız. Çocuklarımıza biz kanseri mi miras bırakacağız? Bu ülke kolay kurulmadı. Bugün asbeste karşı mücadele hem bir çevre hem de bağımsız Türkiye mücadelesidir."

Aliağa'da mitingin ardından grup İzmir Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda Moğollar grubunun konserine geçti.

SOYER: İZMİR DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİL

Ölüm gemisine karşı Gündoğdu Meydanı'nda da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla etkinlikte düzenlendi. Etkinlik, Moğollar'ın konseriyle sürdü.

Tunç Soyer konuşmasında, “Gemi yola çıktı, bugün Ankara Brezilya Büyükelçiliği önünde pankartlarımızı açtık ve uyardık; bu gemi İzmir'e gelmeyecek dedik. Gemi yolda, muhtemelen 30-40 gün içinde İzmir’de olacak ama bu gemiyi buraya sokmamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İzmir dünyanın çöplüğü değildir. İzmir’e hep beraber sahip çıkacağız. Geldikleri gibi gidecekler” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kazdağları direnişçilerine koronavirüs bahanesiyle ceza yağdı Dünyanın en yaşlı 10 ağacı DSİ’nin HES inadı doğal sit alanı tanımıyor Sinpaş, Kızılbük davasını kaybetti Koruma altındaki 'kızıl lale'yi koparmanın cezası 80 bin lira