DİSK’in eski Genel Sekreteri Mehmet Karaca yaşamını yitirdi

1977 1 Mayıs’ında Tertip Komitesi Başkanı olan, DİSK’in eski Genel Sekreteri ve Maden-İş’in eski Genel Başkanı Mehmet Karaca yaşamını yitirdi.

DİSK’in eski Genel Sekreteri ve Maden-İş’in eski Genel Başkanı Mehmet Karaca, dün akşam yaşamını yitirdi.

Birleşik Metal-İş, Karaca’nın ölümü sonrasında yaptığı açıklamada, “Konfederasyonumuz DİSK’in eski Genel Sekreteri ve Maden-İş’in Kemal Türkler’den sonraki Genel Başkanı Mehmet Karaca’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yarın sabah 10:00’da DİSK Genel Merkezi önünde yapılacak törenin ardından, cenazesini Bolu Göynük’e uğurlayacağız” ifadesini kullandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda ise, “DİSK eski Genel Sekreteri Mehmet Karaca’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Mehmet Karaca’yı 29 Ocak 2023 Pazar günü saat 10.00’da DİSK Genel Merkezi önünde düzenlenecek bir törenle sonsuzluğa uğurlayacağız” denildi.

MEHMET KARACA KİMDİR?

DİSK, Mehmet Karaca’nın hayatını şöyle anlattı:

Mehmet Karaca, 1945 yılında Bolu, Göynük’te bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokulu dışarıdan tamamladı, Orta öğretimine Adapazarı İmam Hatip Okulu’nda başladı. Bir yıl süren öğretiminin ardından İstanbul Haydarpaşa Erkek Enstitüsü’ne devam etti. Bu okuldan 1963 yılında ayrılarak işçilik yapmaya başladı.

1963 ve 1964 yılları arasında Tophane’de bulunan bir torna atölyesinde çalıştıktan sonra 1965 ve 1966 arası askerlik yaptı. Askerlik dönüşü, 1967’de Otosan Fabrikası’nda çalışmaya başladı ve işyerinde örgütlü bulunan Bağımsız Çelik-İş’e üye oldu. 1969’da ise DİSK’in kurucularından Maden-İş’in Otosan Fabrikası’nda örgütlenme çalışmalarına aktif olarak katıldı. 1970 yılına kadar Otosan’da sendika işyeri temsilciliği ve baştemsilciliği görevlerini üstlendi. 15-16 Haziran 1970 işçi direnişinden sonra işten çıkarıldı.

Otosan’da işten çıkarılmasının ardından Maden-İş Pendik IV. Bölge Temsilciliği örgütlenmesinde görev aldı. 1972 ve 1974 yıllarında Pendik’te Bölge Temsilcisi seçildi. 1974 Eylül’ünde gerçekleştirilen Maden-İş 21. Genel Kurulu’nda Genel Başkan Vekili oldu. Maden-İş Genel Başkan Vekili olduğu dönemde, 1975 yılında gerçekleştirilen DİSK 5. Genel Kurulu’nda DİSK Yürütme Kurulu üyesi seçildi. Aynı Genel Kurul’da DİSK Genel Sekreteri olarak seçilen İbrahim Güzelce’nin karaciğer kanserine yakalanmasının ardından vekaleten DİSK Genel Sekreterliği yaptı. Güzelce’nin 11 Nisan 1976’da ölümünün ardından ise DİSK Genel Sekreteri oldu.

DİSK Genel Sekreterliği görevini sürdürürken 1976 1 Mayıs’ının Tertip Komitesinde Kemal Nebioğlu ve Memet Ertürk ile görevlendirildi. 1977 1 Mayıs Tertip Komitesi ise Mehmet Karaca başkanlığında Memet Ertürk ve Av. Müşür Kaya Canpolat’tan oluşturuldu.

Eylül 1976’da DİSK’in DGM direnişi sırasında, 21 Eylül 1976 günü Karaca DİSK’ten gözaltına alındı ve tutuklandı.

Aralık 1979’da gerçekleştirilen Maden-İş Genel Kurulu’nda Genel Sekreter olarak seçildi. 22 Temmuz 1980’de eski DİSK Genel Başkanı ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler’in öldürülmesinin ardından Maden-İş Yönetim Kurulu kararıyla Maden-İş Genel Başkanı oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Karaca yurt dışında sendikal ve politik çalışmalarını sürdürdü, bu sırada vatandaşlıktan çıkarıldı.

Mehmet Karaca, sendikal alanda aktif olduğu kadar siyasette de etkindi. Türkiye Komünist Partisi ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi Merkez Komite üyeliği yaptı.

Mayıs 1991’de Türkiye’ye döndü. DİSK ve üye sendikaların kapatılma kararlarının kaldırılması ve DİSK yöneticilerinin beraat etmesi üzerine Temmuz 1991’de yeniden faaliyete geçen Maden-İş’in Genel Başkanlık görevini üstlendi. Mart 1992’de gerçekleştirilen Maden-İş Olağanüstü Genel Kurulu’nda sendikal görevlerini bıraktı.

Sendikal görevlerini bıraktıktan sonra Maden-İş’in tarihini anlatan Derinden Gelen Kökler kitabının hazırlanmasına büyük emek verdi.

Uzun süredir kanser tedavisi gören Mehmet Karaca evli ve 2 erkek çocuk babasıydı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
10 maddede seçim sonrası emeği bekleyen tehlikeler Vigo kuryelerinden paket başı ücret eylemi: "Paket başı ölüm demektir" Memurlar ve emeklileri için büyük kayıp kapıda: Tehlikenin farkında mısınız? Direnişteki kuryelerden eyleme destek çağrısı 1 Mayıs için Taksim çağrısı