Dokunulmazlık zırhı seni kurtaramayacak

Başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran tasarının kabul edildiği İsrail’de Netanyahu’nun yargı reformuna karşı başlayan sivil itaatsizlik eylemleri büyüyor.

İsrail’de Binyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan yargı reformu kapsamında, başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran tasarı kabul edildi. 47 red oyuna karşı, 61 oyla Meclis’ten geçen tasarıya muhalefet liderleri sert tepki gösterirken, düzenlemenin Netanyahu’ya yönelik “kişiye özel bir yasa” olduğu belirtildi.

Eski Başbakan ve Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Gece vakti hırsızlar gibi koalisyon ahlak dışı ve bozuk bir yasa çıkardı” ifadelerini kullandı.

Eski Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ise “Netanyahu yönetimini güçlendirecek kişiye özel bir yasa… Yumuşama, durma ve kısıtlama yok. Herkesi dışarı çıkıp gelişimimizi ve bizi tehlikeye atan yargı reformunu protesto etmeye davet ediyorum” şeklinde tepki gösterdi.

SUÇLAMALARDAN KAÇIŞ

Düzenleme, “başbakanın fiziksel veya psikolojik yetersizlik durumları dışında görevden alınmasını” engelliyor. Uzmanlar, bunun yolsuzluk suçlamalarına maruz kalan Netanyahu’yu koruma amacı taşıdığını savunuyor

SİVİL İTAATSİZLİK

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar ise 12 haftayı geride bıraktı. Dün de başta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde ana arterlerde ve kent meydanlarında gruplar halinde toplanan kitleler eylem yaptı. Tel Aviv’deki göstericiler, ellerinde İsrail bayraklarıyla “demokrasi” sloganları atarak yürüdü.

Bir grup yedek askerin de aralarında bulunduğu bazı göstericiler ise, işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Eski Şehir’in surlarına İsrail bayrağı ve büyük pankarta basılı “İsrail bağımsızlık bildirgesini” astı. Haaretz’in haberine göre savunma sanayisi şirketi Rafael’in yüzlerce çalışanı ve emeklisi de fabrika önünde gösteri yaptı. İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin üreticisi Rafael çalışanları, “Demokrasi olmadan güvenlik yok” yazılı dövizler taşıdı. AA

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
DSÖ verileri: En çok alkol tüketen 10 ülke İngiltere'nin tepki çeken göçmen planı parlamentodan geçti İsrail 200 gündür vuruyor: Gazze'de can kaybı 34 bin 183'e ulaştı Mısır, Firavun 2. Ramses'in çalınan 3 bin 400 yıllık heykelini geri aldı Nijerya'dan kaçan Binance yöneticilerinden Anjarwalla, Kenya'da yakalandı