Dolar, yurtiçinde de dünyada da yükseliyor

Ekonomi Servisi

Dolar hem yurtiçinde hem de yurtdışında yükseliyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) bu yıl ikinci defa 100 baz puan faiz indirimine gitmesinin ardından TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı da hızlandı. Dolar/TL, yeni zirvesini 18,48’e çıkardı.

TL’deki günlük olarak oldukça sınırlı kalan ancak her gün devam eden yükselişler bir aydan fazla süredir görülüyor.

Geçen haftaki faiz kararının ardından Dolar/TL, 17,40'ın üzerine çıkmıştı. TL, eylül ayındaki ilk faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 3'e yakın değer kaybetti.

TL, nisan sonundan beri yüzde 20, yılbaşından beri yüzde 28,6, son bir yılda ise yüzde 54,6 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

Analistler, merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar karşısında agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ile resesyon endişelerinin derinleştiğini belirterek, bu durumun küresel çapta dolar talebinin güçlenmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.

GÖSTERGELER İYİ DEĞİL

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo Iweala göstergelerin iyi olmadığını ve yaşanan krizler nedeniyle dünya ekonomisinin resesyona doğru ilerlediğini belirtti. DTÖ'nün gelecek ay ticarette büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi bekleniyor.

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo Iweala, küresel ekonomiye yönelik karamsar görüşlerini paylaşan son isim oldu.

"Göstergeler iyi değil" diyen Iweala Ukrayna'daki savaş, iklim krizi, gıda fiyatları ve enerji şoklarıyla küresel resesyona doğru yaklaşıldığını söyledi. Cenevre'de konuşan Iweala "Şimdi yaklaşan resesyona karşı mücadele etmeliyiz. Bir resesyona doğru ilerlediğimizi düşünüyorum. Büyümeyi yeniden canlandırmalıyız" değerlendirmesini yaptı.

Aynı zamanda eski Nijerya Maliye Bakanı olan Iweala Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tetiklediği gıda güvenliği ve enerjiye ulaşılabilirlik konularına odaklandıklarını belirtti. Gıda güvenliğine yönelik kaygılarını dile getiren Iweala "Beni en çok endişelendiren şey kıtlık ihtimali. Enerjiye erişim de şu anda sıkıntılara yol açıyor" diye konuştu.

Iweala enflasyonun özellikle yoksul kesimi vurduğunu ve küresel merkez bankalarının faiz artırmaktan başka seçeneği olmadığını belirtti.

DTÖ'nün gelecek ay 2022 ticaret projeksiyonlarını aşağı yönlü revize etmesi bekleniyor. Nisan ayında kurum küresel mal ticaretine ilişkin 2022 büyüme beklentisini yüzde 4,7'den 3'e düşürmüştü.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ile kriz yaşıyor iddiası: Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi KKM’nin ağır faturası rekor zarara yol açtı Bakan Şimşek: KDV oranlarında artış yapmadık Washington’dan gelen iki haber Emekliler, en düşük maaşın 35 bin lira olması için imza kampanyası başlattı