Doskozil, Avusturya Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı seçildi

Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Olağanüstü Genel Kongresi'nde delegelerin yüzde 53 oranında oy alan Hans Peter Doskozil, partinin yeni Genel Başkanı oldu.

Serdar Paulo ERDOST - AVUSTURYA

Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanlığı için süren mücadele sona erdi. SPÖ'nün yeni lideri Burgenland Eyalet Başkanı Hans Peter Doskozil oldu.

Cumartesi günü Yukarı Avusturya Eyalet Başkenti Linz'de yapılan Olağanüstü Parti Kongresi'nde, Burgenland Eyalet Başkanı Doskozil, delege oylarının yüzde 53,02'sini elde etmeyi başardı. Parti içi üyeler anketinde ikinci olan rakibi Traiskirchen Belediye Başkanı Andreas Babler ise delegelerden yüzde 46,81 oranında oy aldı.

10 Mayıs’ta sonuçlanan parti içi anket, net bir sonuç getirmeyince ilk iki sırayı alan adayların, partinin olağanüstü kongresinde delegelerin oylarına sunulması kararlaştırılmıştı.

Yeni parti lideri Doskozil, "Belki de halkın çıkarlarına nasıl hizmet edeceğimizi unuttuk" sözleriyle SPÖ ve kadroların seçmene yakınlığını yitirdiği yönünde eleştirilerde bulundu.

Doskozil, SPÖ‘nün, seçim hedeflerinin gerçekleşmesi için bir siyasal baskı unsuru olma yerine, sadece güç merkezi oluşturma hesapları açısından koalisyonlarda rahatı seçtiğini vurguladı. Partinin temel hedefleri arasında adil bir asgari ücret ve herkes için daha iyi tıbbi bakım yer alıyordu.  

Doskozil, aynı zamanda göç politikasının da iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

SPÖ sol kanadının temsilcisi Andreas Babler, parti içi çekişmelerin ardından yeni birlik çağrısında bulundu. Babler, SPÖ'nün toplu sözleşmelerle daha iyi ücret için sendikalarla omuz omuza mücadele etmesinin önemine dikket çekti. Babler daha önce tam ücret tazminatı ile 32 saatlik bir hafta çağrısında bulunmuştu.

RENDİ-WAGNER'E VİDEO MESAJIYLA VEDA

Bir önceki parti başkanı ve üye anketinde üçüncü sırada yer alarak istifa eden Pamela Rendi-Wagner kongreye katılmadı.

Kongrede hazır bulunan toplam 609 delegeden 603'ü bir video ile veda eden eski başkanlarına alkışlarla teşekkür ettiler. Rendi-Wagner yeni başkana ve SPÖ'nün ülkedeki önde gelen siyasi güç olmasını diledi.

YENİ LİDERİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Kongrede yenik düşen Andreas Babler, gazetecilere verdiği bir röportajda, kendisinin bir demokrat olduğunu ve sonucu elbette kabul ettiğini söyledi. Delegelerin yarısının biraz üzerinde oy alarak parti başkanı seçilen Hans Peter Doskozil’i zor bir görev bekliyor. Doskozil’in kongredeki konuşmasında, özellikle sendika ve parti kadın örgütlerine yakın durmaya çalıştığı görüldü. 

Ayrıca Doskozil'in kazandıktan yaptığı konuşması sırasında sahneye çağırdığı Babler’le el sıkışması ve kucaklaşması önemli, sembolik bir adım olarak algılandı.

Doskozil konuşmasında, Babler sempatizanlarına mesaj göndermeyi ihmal etmedi. Parti gençliği ve Viyana Eyalet Örgütü Babler’i desteklemişti. 

FPÖ ve ÖVP İLE KOALİSYONA KESİN HAYIR

Hans Peter Doskozil, Parti Başkanı seçilmiş olmasından olağanüstü etkilendiğini belirterek sosyal demokrasinin başında olabilmeyi en büyük hayali olarak nitelendirdi. Doskozil, SPÖ’nün önümüzdeki federal parlamento seçimlerinde birinci parti olması durumunda, delegelere radikal sağcı parti Özgürlük Partisi (FPÖ) ile bir koalisyon yapmayacağına dair söz vererek mülteci politikası ve corona konusunda toplumu bölen FPÖ ile hükümet sorumluluğunu paylaşmayacağını belirtti.

ÖVP ile Burgenland'da ve federal hükümette koalisyon deneyimi  olan Doskozil, Hıristiyan Demokrat Halk Partisi (ÖVP) ile de bir ortaklık istemiyor. Doskozil kongrede "Artık onlara kapımızı açık tutmayacağız. O kadar güçlü olmalıyız ki, bu üç partili koalisyonu (SPÖ, Yeşiller ve NEOS) mutlaka gerçekleştirmeliyiz" dedi.

ÖVP'nin reddine yönelik eleştirilerse, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig ve Vorarlberg  SPÖ'sünden geldi. Şimdiye dek federal parti başkanını belirlemede ipleri elinde tutan ve bu seçimde desteklediği adayını seçtirememiş Viyana Eyalet SPÖ‘sü ve Belediye Başkanı Ludwig’in şimdiki duruma alışması zor görünüyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı İş cinayetleri son bulsun 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri: Avrupa’yı sağ mı yönetecek? Skandal ortaya çıktı, Macar halkı sokağa indi Almanya’da kim kimi destekliyor?