Döviz kurunda bugün: Dolar/TL tarihi seviyesinin bir adım gerisinde

Dolar/TL dün 18,5573 ile tarihi seviyeyi görmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,5490’dan işlem görüyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 18,5490 liradan, Euro 18,2320 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 18,5470 liradan alınan dolar 18,5490 liradan satılıyor. 18,2300 liradan alınan Euro’nun satış fiyatı ise 18,2320 lira olarak belirlendi.

Dün (29 Eylül), doların satış fiyatı 18,5300 lira, Euro satış fiyatı ise 18,0410 lira olmuştu. Dolar/TL, dün tarihi rekorunu 18,5573 ile güncellemişti.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin devam eden "şahin" açıklamaları ve artan resesyon kaygılarıyla yüksek oynaklık ve düşük risk iştahı temasının sürdüğü gözlenirken, bugün Euro Bölgesi'nde enflasyon ve İngiltere'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına başvurmasının ardından yetkililerin gelecek dönemde de yüksek faiz ortamının süreceğine dair "şahin" mesajlar vermesi, küresel piyasalarda risk iştahının düşük, oynaklığın yüksek kalmasına neden oluyor.

Dün açıklamalarda bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonun düşmesinin beklendiğini ancak bunun başarılması için daha yüksek faiz oranına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Fed'in faiz artışlarını durdurmayı düşünmesi gereken bir noktada olmadığını vurgulayan Mester, bir resesyonun bankanın faiz oranlarını artırmasını engellemeyeceğini ifade etti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Fed'in enflasyonla mücadele için faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmek zorunda olduğunu belirterek, "Enflasyon 2023'te düşmeye başlayacak, ancak bunun hangi hızda olacağı bilinmiyor. Fed'in enflasyonla mücadelesi nedeniyle ABD'nin bir resesyon yaşaması olasılığı da var" dedi.

Fed yetkililerinin açıklamalarının ardından para piyasalarında Banka'nın kasım ve aralık aylarında faizlerde 75 baz puanlık artırıma gitmesine daha yüksek olasılık veriliyor.

AVRUPA’DA ENFLASYONİST BASKI SÜRÜYOR

Avrupa tarafında enerji krizine ilişkin gelişmeler enflasyonist baskıları canlı tutarken, şirketler tarafından karlarda düşüşe işaret eden açıklamalar da resesyon endişelerinin gündemde kalmasına neden oluyor. Öte yandan dün Londra Metal Borsası'nın Rus metalinin arzına yönelik yasak hazırlığı içinde olduğuna dair haberler ile alüminyum fiyatlarında gün içinde yüzde 7'ye varan yükseliş yaşandı.

Asya tarafında bugün açıklanan verilere göre, Japonya'da ağustosta perakende satışlar yıllık yüzde 4,1 ve sanayi üretimi yıllık yüzde 3,4 artarak beklentileri aştı. Ülkede işsizlik oranı da ağustosta yüzde 2,5 ile değişmezken, tüketici güven endeksi eylülde 30,8'e geriledi. Çin'de ise eylül ayında imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,1'e yükseldi, hizmet sektörü PMI 50,6'ya geriledi.

Öte yandan Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) dün 3. çeyrek olağan toplantısına dair yapılan açıklamada, yuanda istikrarın sağlanacağını belirtilmesinin ardından dolar/yuan paritesi 7,21 seviyelerinden düşüşe geçerek 7,11'de dengelendi. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yatay seyrederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti. Hindistan Merkez Bankası'nın politika faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan artırmasının ardından Sensex endeksi ise yüzde 0,9 yükseldi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

• 09.00 İngiltere, 2. çeyrek büyüme

• 10.00 Türkiye, ağustos ayı dış ticaret dengesi

• 10.55 Almanya, eylül ayı işsizlik oranı

• 12.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı işsizlik oranı

• 12.00 Euro Bölgesi, eylül ayı TÜFE

• 15.30 ABD, ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar

• 17.00 ABD, eylül ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu: 2019'dan bu yana bir ilk Altın yeniden yükselişe geçti: Gram altın ne kadar oldu? Yüksek seyir tam gaz: Dolar/TL rekora yakın! Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması Yabancı ekonomistler faiz tahminlerini açıkladı