Dünyadaki bitki türlerinin yüzde 40'ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya üzerinde 140 bin bitki türü yok olma riski altında.

Bilim insanları, dünyadaki bitki türlerinin yaklaşık yüzde 40'ının yok olma riski altında olduğunu ortaya koydu.

AA'nın BBC'den aktardığı habere göre, İngiltere'deki Kew Royal Botanic Gardens, yeni bitki türlerinin tespit edilmesi için 42 ülkeden 210 bilim adamının katkısıyla hazırlanan Dünyadaki Bitkilerin ve Mantarların Durumu raporunu yayımladı.

Raporda, 2016'da yüzde 21 olarak tespit edilen bitkilerin yok olma riskinin bu yıl itibarıyla 39,4'e çıktığı belirtildi.

140 BİN TÜR...

Nesli tükenme riski altında olan bitki türü sayısının yaklaşık olarak 140 bin olarak tahmin edildiği vurgulanılan raporda, bunlar arasında ilaç üretiminde kullanılan 723 bitkinin de bulunduğu kaydedildi.

Kew'in bilim direktörü Prof Alexandre Antonelli BBC'ye verdiği mülakatta, bitki türlerinin tespiti konusunda zamana karşı yarıştıklarını belirterek, "Zamana karşı yarışı kaybediyoruz çünkü türler, bulabildiğimizden ve isimlendirdiğimizden daha hızlı yok oluyor." ifadesini kullandı.

Raporda, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 7,8 milyardan 10 milyara çıkmasının beklendiğine ve küresel nüfusu beslemek için yeni gıda kaynaklarına da ihtiyaç olduğuna dikkat çekilirken, 7 binden fazla yenilebilir bitki türünün milyonlarca kişi için besin kaynağı olarak kullanılabileceği bilgisi paylaşıldı.

Bilim insanları tarafından 2019'da 1942 bitki ve 1886 yeni mantar türü tespit edildiği açıklandı.

Uzmanlar, bitki türlerinin neslinin tükenmesine en büyük tehdidin iklim değişikliğiyle yağmur ormanları gibi doğal yaşam alanlarının tarım alanına dönüştürülmesi olduğunu belirtiyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
10 maddede hava kirliliğine çözüm Rantı ve talanı iyi ‘bilen kişiler’ Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Bakan Murat Kurum'dan Salda Gölü açıklaması Tansu Çiller'in oğlunun deniz kıyısındaki arazisine özel imar