Eczacı Cem Kılınç: 'HPV aşısı ücretsiz olsun' mücadelesi kazanıma ulaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Belirlenen bir grupta aşılanmaya başlayacağımızı ve kapsamını kademe kademe geliştireceğimizi ifade etmek isterim" dedi. Ücretsiz aşı kampanyası yürüten eczacı Cem Kılınç, "18 ay önce başlattığımız HPV Aşısı Ücretsiz Olsun mücadelemiz Bakan'ın mecliste yaptığı konuşmayla kazanıma ulaştı" değerlendirmesini yaptı.

Sibel BAHÇETEPE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada HPV aşılarına dair çalışmaların bulunduğunu ve belirlenen bir grupta aşılanmaya başlayacağını açıkladı. Uzun bir süre ücretsiz HPV aşı kampanyası yürüten eczacı Cem Kılınç, bakanın açıklamalarını “Biz Kazandık! HPV aşısı ücretsiz oluyor. Örgütlü mücadelenin kazanamayacağı bir şey yok” sözleriyle değerlendirdi.

TBMM’nde bugün görüşülen Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde açıklamalar yapan Bakan Koca, “HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk karar alınmasının kimseye faydası yok. Bu açıdan yaptığımız planlamaya göre yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız. Belirlenen bir grupta aşılanmaya başlayacağımızı ve kapsamını kademe kademe geliştireceğimizi ifade etmek isterim” dedi. Açıklama, bu konuda çalışmalar yürüten eczacılar, kurum ve kuruluşlar tarafından da heyecanla karşılandı.

AŞIYA KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARI DA ULAŞMALI

Tokat’ta HPV aşısı kampanyası yürüten ve uzun süre ücretsiz aşı yapan Eczacı Cem Kılıç, BirGün’e yaptığı değerlendirmede “Bu çok önemli bir kazanım. Aşı uygulamasının başlamasıyla milyonlarca çocuğumuz yetişkinliklerinde karşılaşacakları kanser risklerine karşı artık korunur hale gelebilecek” dedi. Konunun detaylarını bilmediklerini anımsatan Kılınç “Şimdi sorular şunlar: Bu aşılama programı ne zaman başlayacak? Kimleri kapsayacak?” diye sordu. Aşıya kız ve erkek çocuklarına da ulaşmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kılınç “HPV’nin 4 ve 9 tipine karşı etkili olan aşılar var. Bizim talebimiz 9’lu tipe karşı aşının aşının yapılmasıydı, çünkü en kapsamlı korumayı o sağlıyor. Çocuk yaşta aşı olamayan yetişkinleri nasıl etkileyecek, kaçırdıkları dozları alabilecekler mi? Bunlar da önemli” diye konuştu.

ÖNEMLİ KAZANIM

Kılınç, şöyle devam etti:“18 ay önce başlattığımız HPV Aşısı Ücretsiz Olsun mücadelemiz Bakan'ın mecliste yaptığı konuşmayla kazanıma ulaştı. Bu aşı 100'ün üzerinde ülkede ücretsiz ve Ulusal aşı takviminde. Aşının 3 dozu 3 bin TL civarında. Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri olarak başlattığımız ‘Aşı Bursu Dayanışması’ ile farkındalık yaratarak kolektif bir mücadele vermek istedik. Ülkemizi köy köy, mahalle mahalle, kampüs kampüs gezerek halkımıza anlattıkça toplumda bir bilinçlenme oldu ve bunun sağlık hakları oldukları kavrayıp mücadelemize ortak oldular. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin gönüllü avukatlarıyla davalar açıp kazandık, sonrasında da çokça dava açıldı bu konuda. Birçok kurum destek verdi ve gelinen noktada Sağlık Bakanı Meclis'teki bütçe görüşmelerinde kademeleri olarak da olsa bu aşılamalara başlayacaklarını duyurdu. Her şeye rağmen yıllardır gerici sağlık politikaları nedeniyle bu aşı üzerinde oluşturulan negatif algı ve devletin bu yükümlülüğünü kabul etmeyişinden, aşılama programına başlayacağız noktalarına gelmeleri önemli bir kazanım!”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
"Geldik de ne oldu?" Doktor reçete etse de SGK ödemeyecek Prof. Dr. Özlü'den Japonya’da hızla yayılan hastalık hakkında açıklama Akciğer uzmanı uyardı: “Uzayan öksürüğü ciddiye alın, bu bir alarmdır” Karabasan: Tamamen uyanık olup, hareket edememek