Ege’nin semt pazarlarını kaçırmayın

Nurhayat TALAY

Sebze ve meyve fiyatlarının son derece yüksek olduğu bu günlerde daha organik ve daha ucuza sebze ve meyve almak istiyorsanız yolunuzu mutlaka çevre il ve ilçelerdeki pazar yerlerine düşürün. İZBAN veya tren ile de ulaşabileceğiniz pek çok semt pazarı hem ucuz, taze ve organik ürünleri üreticiden aracısız alarak kış hazırlıklarınızı da daha ekonomik yapabileceğiniz yerler.

SAKLAMA YÖNTEMLERİ

İlçe ya da köy pazarlarından alacağınız bol miktardaki sebze ve meyveyi kurutma, derin dondurucuda dondurma ya da konserve yöntemleri ile değerlendirerek tüm kış tüketebilirsiniz. Satın alacağınız nane, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikleri kurutarak değerlendirin. En çabuk bozulacak ürünler bunlardır.

Tüm sebzeleri temizleyip doğrayarak sterilize ettiğiniz kavanozlara yerleştirip üzerine sıcak su doldurun. Kavanozların üzerini kapakla kapatın ama kapakları sıkmayın. İçine bez konularak kavanozların birbirine çarpmasını önleyerek kavanozun kapak hizasının bir parmak altına kadar sıcak suyla doldurup 10-20 dakika kaynatın. Kapakları sıkıp ters çevirerek örtü altında 24 saat bekletin ve kışın istediğiniz zaman tüketin.

Taze asma yapraklarını ise iyice yıkayıp, kurutun ve demetleyin. Tüm demetleri bohça gibi katlayarak kuru cam kavanozlara bastırarak doldurun. Ağzını sıkıca kapatın ve güneş görmeyen mutfak dolabına kaldırın. Kullanacağınız zaman bir gece sıcak suda bekletin. Çok kolay ve katkısız bir yöntemdir.

ÇEVRE İL VE İLÇE SEMT PAZARLARI TAKVİMİ

Ödemiş pazarı her cumartesi günü kuruluyor. Tüm üreticilerin katıldığı pazarda bol ürün ve uygun fiyatlı sebze ve meyvenin yanı sıra süt ürünleri, tekstil de bulabilirsiniz. Her salı günü kurulan Tire pazarı yabani otların da bir cenneti. Ayrıca pazarda urgan, yorgan, nalın, tahta eşyalar da satın alabilirsiniz

Çarşamba, cuma ve cumartesi günleri kurulan Bergama pazarına giderseniz Bergama köftesi yemeden dönmeyin. Bergama pazarında gerçek Bergama tulum peynirini satan tezgâhlara mutlaka uğrayın. Salamura asma yaprağı, çam fıstığı da uygun fiyatla bulabileceğiniz ürünler arasında.

Aliağa’da cumartesi günleri kurulan semt pazarı tüm bölgenin vazgeçilmezi. Dökme zeytinyağı, zeytinyağlı sabunlar, her çeşit meyve ve sebze ile baş döndürücü bolluk ve ucuzluk sizi şaşırtacak. İZBAN son durak istasyonuna yürüme mesafesinde alışveriş olanağı bulabilirsiniz.

Menemen’de cuma günleri Emiralem pazar yeri mutlaka ziyaret edilmeli. Ulaşım İZBAN ile de çok kolay. Menemen’e gidince toprak çömlek ve güveç de almak isteyebilirsiniz. Esnaf lokantalarında da hiç tatmadığınız ev yemeklerini bulacağınızı sakın unutmayın.

Selçuk pazarı da İZBAN ile ulaşımı ucuz ve kolay yerlerden biri. Haftanın her günü pazar kurulan ilçenin en büyük pazarı ise cuma günleri. Menderes’te perşembe ve pazar günleri kurulan merkez halk pazarını kaçırmayın. İZBAN ile ulaşacağınız pazar yerlerinde yok yok.

Tren ile 25 TL’ye ulaşımın çok kolay olduğu Aydın’daki semt pazarları: Pazartesi günü; Ovaeymir, Çeştepe Semt Pazarı, salı günü; Salı Semt Pazarı, çarşamba günü; Çarşamba Semt Pazarı, Nevzat Biçer Üretici Pazarı, perşembe günü; Ata Kapalı Pazar Yeri, Kemer Semt Pazarı, cuma günü; Fatih Kapalı Pazar Yeri, Umurlu Semt Pazarı, cumartesi günü kuruluyor. Manisa’da ise Alaybey pazarı cuma, Nurlupınar Pazarı pazartesi günleri kuruluyor. Muğla’da Menteşe pazarı her perşembe günü kuruluyor. Bodrum, Marmaris ve çevresindeki yazlıkçıların da daha uygun sebze ve meyve için sıkça tercih ettikleri bu pazar geniş bir alana yayılıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali başladı Edebiyat-Sinema Buluşması İzmir’de Saldırıya uğrayan trans kadın Açelya: Ölüyoruz, kimsenin umurunda değil