Ek gösterge ve af soslu kıyak düzenlemesi

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP, kamuoyunun uzun süredir beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesi ve öğrenci affı öngören yasa teklifine, kamudaki kadrolarını koruyacak ve emekli milletvekillerinin maaşlarını arttıracak bir düzenleme ekledi.

AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan ve “3600 ek gösterge hayata geçiyor” sözleriyle duyurulan kanun teklifine göre, TBMM Genel Sekreteri ya da Genel Sekreter Yardımcısı kadrosunda görevli kişiler, görevden alınmaları durumunda, TBMM Başkan Başmüşaviri kadrosuna atanmak zorunda kalacak. Başkan Yardımcısı pozisyonunda olanlar ise Genel Sekreterlik Müşaviri kadrosuna atanacak. Bu kadrolarda görevli olan iç denetçi ve hukuk müşavirleri ise istemeleri durumunda eski kadrolarına geri dönebilecek.

YENİ SİSTEMDE BOŞTA KALANLARA KADRO

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesi nedeniyle yeni sistemde var olmayan kadrolarda olan, şu anda ise net bir görevi bulunmayan personel ile yöneticiler, kendi pozisyonlarına denk ya da daha üst kadrolarda görevlendirilecek.

Teklife göre ayrıca, kamuda Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar gibi teşkilatlarda görevlendirilenler, görevden alınmaları ya da görevlerinin tamamen sona ermesi durumunda, görevlerinden ayrıldıkları kurumların uygun kadro ve pozisyonlarına yeniden getirilecek. Görevden alındıkları kurumlarda kadro bulunmaması durumunda, atama yapılacak yeni kurumları Cumhurbaşkanı belirleyecek.

Üs düzey yönetici pozisyonundaki personelle birlikte alt düzey çalışanlar da düzenleme kapsamına alınıyor. Mevcut kanunlara göre, genel müdür ve üzeri üst kademe yöneticileri, görevlerinden sonra iki yıl boyunca yöneticilik görevine dair mali haklardan yararlanabiliyor. Kanun teklifi ile bu ayrıcalıktan daha alt düzeydeki kamu yöneticileri de yararlanacak.

AKP, TBMM tatile girmeden önce teklifi acele ile yasalaştırmaya çalışıyor. Bu nedenle içtüzükte öngörülen 48 saatlik sürenin dolması beklenmeden teklifin komisyondaki görüşmelerine başlandı.

57 maddelik torba kanun teklifinde yer alan düzenlemeler ise şu şekilde:

• Tüm memurlara 600 ek gösterge verilecek, polis, hemşire, uzman çavuş ve din görevlilerinin ek göstergesi 3600’e çıkartılacak. En düşük emekli aylığı 2 bin 500 liradan 3 bin liraya yükseltilecek.

• Yükseköğretim kurumlarından atılan öğrencilere af getirilecek.

• Otoyollar ile karayollarından geçiş ücretini ödemeden geçen araç sahipleri 15 gün içinde ödeme yaparsa cezadan kurtulacak. 15 günden sonra 45 günden önce ödenmesi durumunda ise geçiş ücretinin yanı sıra geçiş ücreti kadar para cezası uygulanacak. 45 günden sonra ise 4 kat ceza verilecek.

• 1 Temmuz 2022 tarihine kadar yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliğinin yapılabilmesi için hak tanınacak.

• Emekli Cumhurbaşkanı Yardımcısı, TBMM başkanı, bakan ve milletvekillerinin maaşlarından emeklilik için yapılacak prim kesintilerinin hesabında 9000 gösterge rakamı kullanılacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi Erdoğan’ı taşıyan araç teklemeye başladı: Rölantide değil, vitesi boşa attı Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Görüşme şimdiden düelloya döndü HDP’lilere hakaret eden Nedim Şener’e ceza