Emeklilik reformuna karşı üçüncü isyan

Dış Haberler

Fransa’da tartışmalı ‘emeklilik reformuna’ karşı emekçiler üçüncü defa isyan bayraklarını çekti. Macron hükümetinin öfkeleri körükleyen yasa tasarısına karşı Genel İş Sendikası (CGT) başta olmak üzere çok sayıda sendikanın katılımıyla üçüncü büyük grev başladı.

Fransız basınındaki haberlere göre, Paris başta olmak üzere çok sayıda kentte, enerji, ulaşım, rafineri ve tersane çalışanları dâhil temel hizmet sektörlerinin çalışanları greve katıldı. Ülke geneline yayılan grevlerde Fransa'nın ana enerji sağlayıcısı EDF'nin elektrik üretimi 2 bin 500 megavat düşürüldü.

ÜLKEDEKİ ULAŞIM TEKRAR DURDURULDU

Daha önceki grevlerde olduğu gibi Fransa’da ulaşımın büyük bölümü tekrardan durdu. Tren, metro ve otobüs seferlerinin büyük bir bölümü iptal edilirken, daha fazla aracın trafiğe çıkması nedeniyle yollarda kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) havayolu şirketlerine, kontrolörlerin grevi nedeniyle Paris Havalimanı'ndaki 5 uçuştan birini iptal etmeleri çağrısı yaptı. Greve ayrıca çok sayıda öğrenci ve öğretmen de destek verdi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise grev ve gösteriler nedeniyle 4 bini Paris'te olmak üzere ülke genelinde 11 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini açıkladı.

TARTIŞMALI EMEKLİLiK REFORMUNA TEPKİ

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun içeriğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını bildiren Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı olacağını kaydetmişti. Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 ve 31 Ocak'ta milyonlarca insan grev ve protestolar düzenlemişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
DSÖ verileri: En çok alkol tüketen 10 ülke İngiltere'nin tepki çeken göçmen planı parlamentodan geçti Nijerya'dan kaçan Binance yöneticilerinden Anjarwalla, Kenya'da yakalandı İsrail 200 gündür vuruyor: Gazze'de can kaybı 34 bin 183'e ulaştı Mısır, Firavun 2. Ramses'in çalınan 3 bin 400 yıllık heykelini geri aldı