Emirdağ’da doğaseverler hedef tahtasına oturtuldu

Emirdağ Yaylaları’nda maden şirketinin iş makinelerinin yakılması üzerine savcılık Emirdağ Yaylaları Doğa Platformu üyelerinin ifadesini aldı. Platform üyesi Nurettin Yılmaz “Biz sadece halkı aydınlatmak için bildiri dağıtıyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

Afyon Emirdağ Yaylaları’na Tüprag Metal Madencilik tarafından altın arama sondaj çalışmaları yapması için getirilen makinelerin yakılması üzerine Emirdağ Savcılığı, olağan şüpheli oldukları gerekçesiyle Emirdağ Yaylaları Doğa Paltformu üyelerinin ifadelerini aldı. Paltform üyesi Nurettin Yılmaz “Biz yaylaya bildiri dağıtmak için çıktık. Makineleri yakmışlar. 8 arkadaşla birlikte şüpheli olduğumuz gerekçesiyle bizim ifademizi aldılar” dedi.

Madene karşı platformlar kendiliğinden oluştu

Emirdağ Yaylaları Doğa Paltformu üyesi Nurettin Yılmaz, makinelerin yakılmasıyla ilgili süreci şu şekilde anlattı: “Ağustos ayında bizim yaylalarımızda yol yapım çalışmaları vardı. Yol çalışmaları bitince bir arkadaşımız bir haber paylaştı. Yaylalara tırlar çıkıyor dedi. Tırla sondaj makinelerini çıkardılar.

Borular, alet, edevatlar da çıkınca Emirdağ insanının haberi oldu. Normalde mayıs, haziran, temmuz ayında yaylada olur insanlar. Bunlar ağustos ayında, yaylalardaki kalabalık azalınca çıkardılar makineleri. Böyle bir hareket gelişince konuya ilişkin platformlar oluştu. Bu platformlardan biri de biziz. Biz de el ilanlarımızla o dağlara çıktık. Dağda kalan insanlara bildirilerimizi verdik. İki üç gün sonrada kim yaptı bilmiyoruz birileri makinaları ve çadırları yakmış. Biz de oraya el ilanı vs. dağıtmak için çıktığımız için Emirdağ Savcılığı, platformumuzun üyesi olan sekiz kişinin ve dağdan birkaç çobanın ifadelerini aldı. Platform üyelerinin ifadelerini siz yaktınız diye düşünerek olağan şüpheli olarak aldı. Hangi savcı hangi aşamada hareket ediyor bilmiyoruz.”

Biz sadece halkı aydınlatmak istiyoruz

Doğayı sevdikleri ve maden şirketinin doğaya zarar vereceği için insanları aydınlatmak, bilgilendirmek istediklerini aktaran Yılmaz: “Şirket makineler yanınca Emirdağ’ı terk etti. Bir avukat ordusu oluşturdular ve davaya hazırlanıyorlar. Ben de onlara gerekli teknik bilgiyi devam ettiriyorum. Biz bu işin halkı aydınlatmak bölümündeyiz. Hukuki süreci avukatlarımıza devrettik” dedi.

Yılmaz şehir içinde ve köylerde çalışmalar yaptıklarını, muhtarlara görüşüp yurttaşlara bildiriler dağıttıklarını söyledi. Suların altın madeninde kullanılan siyanür nedeniyle doğrudan kirleneceğini ve bu nedenle hayvancılık ya da çiftçilik yapan yurttaşların doğrudan etkileneceğini vurgulayan Yılmaz “Biz bu madenden zarar görecek olan çiftçi, köylü, hayvancıyla doğrudan görüşüyoruz, işbirliği yapıyoruz” dedi. Yılmaz son olarak “Sadece iki platformuz daha çok platform kurulsun istiyorum ki daha çok duyulsun” şeklinde konuştu.

Tüprag Maden şirketi Emirdağ Yayları’nda 15 Ekim’e kadar devam edecek maden arama faaliyeti için ruhsat almıştı. Şirket eylül ayının başında maden arama makinelerini yaylaya çıkarmıştı. Makineler 4 Eylül günü kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılmıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ege’nin bereketli toprakları jeotermal işgali altında AKP ülkeyi ateşe verdi İktidarın talan karnesi "Yılanlar kesinlikle öldürülmemeli" Direniş ‘acele’ talanı durdurdu