En büyük sorun ekonomi

Ipsos'un "Türkiye Barometresi 2022 Yılı Değerlendirmesi" araştırmasından çarpıcı sonuçlar açığa çıktı. Araştırmaya göre ülkenin en yakıcı sorunu bu yıl da ekonomik kriz olurken onu deprem felaketi izledi.

POLİTİKA SERVİSİ

Türkiye, bir buçuk ay kalan seçimlere Saray yönetiminin bıraktığı enkazın gölgesinde giriyor. Ekonomik krizin yanı sıra deprem gündemiyle sarsılan ülke her alanda yıkım yaşadı.

Kamuoyu yoklamaları, halkın yaşadığı sıkıntıları gözler önüne sererken Ipsos’un 2023’ün Şubat ayını da içine alan geniş kapsamlı “Türkiye Barometresi 2022 Yılı Değerlendirmesi” ekonomiden siyasete, depremden toplumsal psikolojiye dek pek çok alana ilişkin önemli veriler ortaya koydu.

EKONOMİK KRİZ

Son yılların en can alıcı sorunu olan ekonomik kriz halkı perişan etti. Rekorlar kıran enflasyon nedeniyle alım gücü her geçen gün azaldı. Asgari ücrete yapılan zam iki ay içinde eridi. Milyonlar en temel ihtiyaç maddelerini bile karşılamakta zorlanırken ucuz gıda satışı yapılan kurumların önlerinde kuyruklar oluştu. Depremle birlikte krizin yükü daha da arttı. İpsos’un araştırmasına göre ülkenin en yakıcı sorunu açık ara farkla ekonomik kriz ve geçim sıkıntısıyken 6 Şubat’taki felaketlerin ardından deprem de en yakıcı sorunların başında yer aldı. Araştırma sonuçlarına göre halkın yüzde 47’si en önemli sorunu ekonomik kriz olarak görürken yüzde 38’lik bir kesim bu soruya ‘‘deprem’’ yanıtını verdi. Mülteci, pandemi gibi diğer sorunlar ise yüzde 15’lik oranda kaldı. Araştırmada ayrıca “Türkiye ekonomisini nasıl buluyorsunuz?” sorusuna “olumlu” yanıtını verenlerin oranı sadece yüzde 13’te kaldı. Araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İpsos CEO’su Sidar Gedik, ekonomiye ilişkin ‘‘2022 yılına iyimser başlayan her altı-yedi kişiden biri artık kötümser tarafa geçmiş.” 36 ülke ortalamasında her on kişiden sekizi 2023’te ülkesinde fiyatların gelirinden daha fazla artacağı düşüncesinde, Türkiye’de de oran aynı” ifadelerini kullandı.

DEPREMLER

Araştırmanın en can alıcı konularından biri de deprem gündemi oldu. Resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde yurttaşın yaşamını yitirdiği Maraş merkezli depremlerden 11 il etkilendi. Depremin yıkıcı etkilerini önlemeye yönelik bir çalışma yürütmeyen hükümet, depremin ardından da sınıfta kaldı. Bölgeye arama kurtarma çalışmaları geç ulaştı. Havaalanları ve yollar çöktü. Enkaz altında kalanlar sesini hükümete duyurmaya çalıştı. Devletin yetersiz kaldığı bölgede dayanışma faaliyetleri örgütlendi. Hükümet, muhalefet belediyelerinin yardımlarını engelledi, AHBAP gibi yardımlaşma derneklerini hedef aldı. Kızılay gibi kurumlar skandallarla gündeme geldi. “Arama kurtarma destek çalışmalarında en başarılı kurumların” sorulduğu İpsos’un araştırmasına göre halkın en başarılı bulduğu kesim yüzde 71 ile arama kurtarma çalışmalarına katılan madenciler oldu. AFAD yüzde 70’le ikinci sırada yer alırken onu yüzde 67 ile sanatçı Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP derneği izledi. “Dışarıdan gelen yardımlar” şıkkını işaretleyenlerin oranı yüzde 53 olurken ‘‘hükümet’’ yanıtını verenler yalnızca yüzde 30’da kaldı.

HALK MUTSUZ

Ekonomik kriz toplumun ruh halini de olumsuz etkiledi. Araştırmaya göre milyonların kaygılı, karamsar, ümitsiz ve öfke düzeyinin yüksek olduğu ortaya çıktı. Aralık 2022 verilerinin ölçüldüğü araştırmada çoktan seçmeli sorular yer aldı. Araştırmaya katılanlara göre kendini ‘yorgun’ hissedenlerin oranı yüzde 53 oldu. ‘Endişeli’ ve ‘bıkkın’ olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 40 bandında yer alırken yüzde 31’lik bir kesim ‘üzgün’ olduğunu belirtti. Yüzde 27’lik bir kesim ise ‘kafası karışık’ şıkkını işaretledi. Şubat ayında gerçekleşen depremler şüphesiz ‘kaygılı’ olduğunu söyleyenlerin oranını artıracaktır.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Uzman isim hesapladı: Temmuz zammı için "en düşük emekli aylığı" tahmini Dış borç stoku verileri açıklandı: Türkiye'nin borcu ne kadar? Rekora doymuyor: Gram altında yeni zirve Şimşek açıkladı: Dünya Bankası'ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak aldık Dolar/TL tarihi zirve seviyesine yakın