En çok sağlığa para harcandı

Temmuz ayında yurttaşın cebini en fazla sağlık harcamaları vurdu. Kamu sağlık kurumlarından muayene randevusu bulamayanların özel hastanelere yönelmesinin ve buralardan yüksek ilave ücretlerinin alınmasının hem sağlık hem de ilaç harcamalarında artışa neden olduğu belirtildi

TÜİK tarafından yayımlanan Temmuz 2022 Tüketici Fiyat Endeksi'nde ana harcama grupları itibarıyla temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grubun yüzde 6,98 ile sağlık olduğu ortaya çıktı. "Mızrağın çuvala sığmadığını TÜİK bile gördü" diyen Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, "Gerçekler artık gizlenemiyor" dediler.

RANDEVU SORUNLARI

Yurttaşların kamu sağlık kurumlarından muayene, tetkik, ameliyat randevusu bulamamaları nedeniyle hizmet alamadıklarını vurgulayan Demir ve Kılıç, parası olanların veya borç bulanların özel sağlık kuruluşlarına yöneldiklerini anlattı. Demir ve Kılıç "Bu durumu fırsata dönüştüren özel sağlık kuruluşları da talep artışı olması ve denetlenme korkusu olmadığı için de her türlü tıbbi işlem için yasal olan SUT bedellerinin yüzde 200’ün ötesinde ilave ücreti talep etmektedirler. Hem sağlık hizmetlerindeki bu artış hem de ilaç fark ücretlerindeki artışlar sağlık harcamalarını geçen ay şampiyon yapmıştır" açıklamasını yaptılar.

Dr. Güray Kılıç

Doktorlar, cepten sağlık harcamalarına ilişkin özetle şu değerlendirmeyi yaptı: "Hastaların birçok branşta ve yan dallarda MHRS üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamaması, özellikle riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine ulaşım konusunda bir planlama yapılmaması nedeniyle; yaşlılar, gebeler, hematoloji-onkoloji ile kronik hastalığı olanlar, acil ameliyat olması gerekenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmişlerdir. Salgının başlangıcından bugüne bu durumu fırsat olarak gören birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu yoğun bakım ücretleri dahil olmak üzere yüzde 200 ve üzeri informel ücret almaya devam ettiler. Daha çok cerrahi işlemlerde olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklinde uygulamalar hızlı bir şekilde artmaya başladı. Pandemiyle birlikte diş hekimleri filyasyon ekiplerinde görevlendirildi, bu uygulama kamu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin aksaması sonucunu doğurdu, diş sağlığı sorunu olan yurttaşlar zorunlu olarak özel diş hekimliği merkezlerine yöneldi. İlaç fiyatlarındaki artışlar da vatandaşların ödediği ilaç fark ücretlerini giderek arttırdı. "

Dr. Ergün Demir

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Havalar ısındı, yılın ilk kene vakası görüldü Bakanlık bürosu değil, tabip odası İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” İzmir’de hafta sonu seçim Alzheimer tedavisine bir adım daha: Koruyucu gen unutturmayacak