Erdoğan açıkladı: Fırat'ın doğusuna operasyon başladı

TSK'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon başlattığı duyuruldu.

Resulayn ve Telabyad'a dönük hava operasyonuyla başlandı. Operasyon saat 16:00'da başladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusuna düzenlenmesi planlanan askeri operasyona ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan, Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" açıklaması yaptı.

RESULAYN'A HAVA OPERASYONU

Operasyonun Ceylanpınar'ın karşısında yer alan Resulayn'da hava harekatıyla başladığı aktarıldı.

SDF'DEN AÇIKLAMA

NBC'nin haberine göre, SDF sözcüsü, "Türk savaş uçakları sivil bölgelere hava saldırısı düzenlemeye başladı. Bölge halkı arasında büyük bir panik var" açıklaması yaptı.

PATLAMA SESİ DUYULDU

AFP, "Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırı yakınlarında patlama sesi duyuldu" bilgisi geçti.

ABD HAMLESİ

ABD Büyükelçisi, operasyonun başlamasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

MSB: HAREKAT SAAT 16.00'DA BAŞLADI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat'ın doğusuna ilişkin operasyonun saat 16.00'da başladığını duyurdu. MSB'den yapılan açıklamada, "Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır" ifadelerini kullanıldı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamanın devamında, "ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri saat 14.00’ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin bilgilendirildi" denildi.

BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye Cumhuriyeti, #BarışPınarıHarekatı'yla bekasını ve milli varlığını çok ciddi şekilde tehdit eden hain ve bölücü örgütleri yuvalandığı ve saklandığı coğrafi alanlarda etkisiz hale getirmek için kutlu bir sefere çıkmıştır" açıklaması yaptı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fırat'ın doğusuna operasyona ilişkin açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu'nun Twitter'dan yaptığı açıklama şöyle: "Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin" dedi.

AB'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği'nden (AB) ilk açıklamayı Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker yaptı.

Juncker, "Suriye harekatını durdurun, 'güvenli bölge' için ödeme yapmayacağız" dedi.

CEYLANPINAR'A HAVAN MERMİSİ

Anadolu Ajansı, YPG bölgesinden Ceylanpınar'a havan mermisi atıldığını ve yaralanan olmadığını duyurdu.

FRANSA VE İNGİLTERE'DEN ÇAĞRI

Öte yandan Fransa ve İngiltere, BM Güvenlik Konseyi’ne toplanma çağrısı yapma kararı aldı.

VALİLİK'TEN KARAR

Şanlıurfa Valiliği tarafından sınır hattında bulunan bölgelerin "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildiği bildirildi.

NUSAYBİN'DE BİNAYA ROKET

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan bir binaya roket isabet etti. Roketin, Nusaybin ilçesinin karışışında bulunan Suriye'nin Kamışlı kentinden atıldığı aktarıldı.

'ERDOĞAN'IN AĞIR BİR BEDEL ÖDEMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIM'

ABD'li Senatör Lindsey Graham, Twitter üzerinden açıklama yaparak, harekata karşı olduğunu duyurdu.

Graham, "Trump yönetimini Kürt müttefiklerimizi utanmazca terk etti. Bu hamle IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasını kesinleştiriyor" iddiasında bulunurken, "Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için Kongre'de çalışacağm" dedi.

Graham, ABD Başkanı'nın politikasını değiştirmesini umduğunu da söyledi.

KİMİ İLÇELERDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Akçakale, Ceylanpınar, Suruç'taki tüm okullarda, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda perşembe ve cuma günü eğitime ara verildi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ 'ACİL' OLARAK TOPLANACAK

Reuters'in aktardığına göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, harekatı tartışmak üzere toplanacak.

"Acil" olarak yapılacağı söylenen toplantının, yarın gerçekleştirileceği duyuruldu.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Bakanı Heio Maas, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz" dedi.

Maas, açıklamasında "Türkiye bölgenin istikrarsızlaşması ve IŞİD'in yeniden ortaya çıkması riskini artırıyor. Türkiye'ye harekatı durdurma ve güvenlik çıkarlarını barışçıl biçimde koruma çağrısı yapıyoruz" dedi.

'30 KİLOMETRE DERİNLİĞE GİRİLDİ'

Anadolu Ajansı tarafından yapılan haberde "Türk savaş uçakları #BarışPınarıHarekatında 30 kilometre derinliğe girdi" denildi.

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.

Toplantının fotoğrafları AA tarafından paylaşıldı.

TRUMP: ABD OPERASYONU ONAYLAMIYOR

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin Suriye'ye yönelik harekatı hakkında ''ABD Türkiye'nin Suriye'ye operasyonunu onaylamıyor" dediği belirtildi.

Açıklamada Trump'ın "ABD bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu Türkiye'ye iletmiştir'' dediği söylendi.

28 AB ÜLKESİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke tarafından yayımanan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde sığınmacılar için güvenli bölge oluşturma planlarını reddederek, bununla ilgili bir maddi yardımda bulunmayacaklarını vurguladı.

Yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"AB Türkiye'ye tek taraflı askeri operasyonunu sonlandırması çağrısında bulunmaktadır. Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin tasarladığı sözde güvenli bölgenin sığınmacıların dönüşü için gerekli uluslararası kriterleri karşılaması ihtimal dahilinde değildir. AB, yerel nüfusun haklarının gözardı edildiği bölgelerde istikrarın ya da kalkınmanın sağlanması için yardım sağlamayacaktır."

Fransa Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa ''Türkiye'nin Suriye'ye saldırısı durmak zorunda'' denildi.

MISIR'DAN ARAP BİRLİĞİ'NE TOPLANMA ÇAĞRISI

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde başlatılan harekata karşı açıklama yaparak, harekat için "Kardeş Arap devletinin egemenliğine bariz ve kabul edilemez saldırı" ifadesini kullandı.

Arap Birliği'ne olağanüstü toplantı çağrısı yapan Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Mısır, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki saldırganlığını en güçlü ifadelerle kınamaktadır" denildi.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
AKP’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi Kulis: Özgür Özel, bir milletvekilinin istifasını istedi Erdoğan’ı taşıyan araç teklemeye başladı: Rölantide değil, vitesi boşa attı CHP'li belediye başkanı seçimden kısa süre önce yapılan 2 ihaleyi iptal etti: Kamu zararı oluştu Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor